ROCK INCIDENT 3: ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ROBERT PLANT ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Στο τρίτο Rock Incident θα θυμηθούμε το παρ' ολίγο τραγικό ατύχημα του Robert Plant στην Ρόδο. Διαβάστε εδώ το Rock Incidnet 2.

Το 1975 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους Led Zeppelin. Είχαν κυκλοφορήσει το άλμπουμ Physical Graffiti που είχε πάει Νο1 και σε Αγγλία και σε Αμερική, είχαν δώσει στον ήχο τους μια στροφή σε νέα ακούσματα με την προσθήκη ανατολίτικων στοιχείων και με περισσότερα πλήκτρα και μπορούσαν να απολαύσουν ένα διάλειμμα διακοπών από την περιοδεία που ήδη είχαν ξεκινήσει.  Η οικογένεια του Robert Plant, η σύζυγός του Maureen, ο γιός τους Karac κι η κόρη τους Carmen Jane, επέλεξαν το νησί της Ρόδου που από τότε ήταν γνωστό στο εξωτερικό για την ομορφιά του. Το απόγευμα της 4ης Αυγούστου 1975, ο Plant είχε νοικιάσει ένα Austin Morris με τη Maureen να οδηγεί ενώ τα παιδιά τους, ο τρίχρονος Karac κι η 6χρονη Carmen Jane καθόντουσαν στ οπίσω κάθισμα μαζί με την 4χρονη Scarlet, κόρη του Jimmy Page.
Η επιλογή της Ρόδου σαν τόπος παραθερισμού, είχε γίνει μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι της οικογένειας του Plant στο Μαρόκο, όπου συναντήθηκαν με την οικογένεια του Page. Διέσχισαν την ισπανική Σαχάρα με ένα Range Rover κι αφού χάθηκαν αρκετές φορές στην έρημο, κατάφεραν και επέστρεψαν στην Casablanca κι από εκεί στο Montreux, όπου τους υποδέχτηκε ο διοργανωτής του θρυλικού Montreux Jazz Festival, Claude Knobs.  Εκεί ο Plant αποφάσισε ότι ήθελε λίγες ακόμα διακοπές πριν συνεχίσουν την  περιοδεία στην Αμερική κι επέλεξε τη Ρόδο.
Robert και Maureen Plant
Στο νησί κανόνισε να συναντήσει το φίλο του, τραγουδιστή των Pretty Things, Phil May και τη σύζυγό του Electra, που είχαν νοικιάσει το σπίτι του Roger Waters. Το απόγευμα της 4ης Αυγούστου, πίσω από το νοικιασμένο Morris του Plant, ακολουθούσε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν οι Charlotte Page κι η αδελφή της Maureen Plant με το σύζυγό της.
Την προηγουμένη, 3 Αυγούστου ο Jimmy Page είχε πάει στη Σικελία για να επισκεφτεί το αβαείο του Aleister Crowley. Ο Page εκστασιάστηκε όταν ο κινηματογραφιστής Kenneth Anger του μίλησε για τον Crowley και ήθελε να αγοράσει το μνημείο.
Το πρόγραμμα προέβλεπε την συνάντηση των Page και Plant μαζί με τις οικογένειές τους στο Παρίσι, όπου θα έκαναν πρόβες για τη συνέχιση της περιοδείας του Physical Graffiti στην Αμερική, με πρώτη στάση στο Oakland Coliseum του Σαν Φρανσίσκο. O λόγος που θα βρισκόντουσαν στο Παρίσι είναι καθαρά οικονομικός, αφού εκείνη την εποχή η αγγλική εφορία είχε αγριέψει και ζήταγε υπέρογκα ποσά από τους καλλιτέχνες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν μετακομίσει στη Γαλλία!
Ας επανέλθουμε όμως στην 4η Αυγούστου και την βόλτα που είχαν ξεκινήσει οι δύο οικογένειες. Όλα ξεκίνησαν καλά, όμως κάποια στιγμή η Maureen έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο έπεσε σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα ο Plant να υποστεί κατάγματα στον αστράγαλο και στον αγκώνα, ενώ η Maureen έπαθε κάταγμα στη λεκάνη και στο πόδι της, ενώ η ίδια γέμισε αίματα, με αποτέλεσμα ο Plant να νομίζει ότι ήταν νεκρή. Τα παιδάκια στο πίσω κάθισμα ούρλιαζαν από το φόβο κι οι υπόλοιποι που ακολουθούσαν με το άλλο αυτοκίνητο  ζήτησαν βοήθεια. Δυστυχώς στη Ρόδο του 1975 δεν βρέθηκε ασθενοφόρο κι οι δύο τραυματίες (Robert και Maureen) μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ένα ημιφορτηγό που μετέφερε φρούτα!
Στο νοσοκομείο, διαπίστωσαν ότι η Maureen είχε κάταγμα και στο κεφάλι, ενώ ο Karac είχε σπάσει το πόδι του κι η Carmen το χέρι της. Η μόνη που τη γλύτωσε με μώλωπες ήταν η κόρη του Page, Scarlett.
H κατάσταση της Maureen ήταν ιδιαίτερα κακή αφού είχε χάσει αίμα και είχε σπάνια ομάδα αίματος. Ευτυχώς είχε την ίδια ομάδα με την αδελφή της και της έγινε άμεση μετάγγιση.
Jimmy Page, Richard Cole, Peter Grant
Η Charlotte τηλεφώνησε στον manager των Led Zeppelin, Peter Grant, ζητώντας του να φροντίσει για την άμεση διακομιδή τους στο Λονδίνο. Τη διεκπεραίωση ανέλαβε ο συνεργάτης του Richard Cole που σε συνεργασία με τους γιατρούς John Baretta και Mike Lawrence (ορθοπαιδικός) και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο (αφού βρήκαν άνθρωπο που να μιλά αγγλικά κι ελληνικά), οργάνωσαν ένα ταξίδι αστραπή στη Ρόδο για να μεταβούν οι γιατροί και να πάρουν τους τραυματίες (σ.σ. σαν σενάριο πολεμικής ταινίας ακούγεται!)
Αν κι όλα είχαν οργανωθεί, η διεύθυνση του νοσοκομείου δεν επέτρεπε στους ασθενείς να αποχωρήσουν αν η αστυνομία δεν τελείωνε τη σειρά ανακρίσεων για τα αίτια του ατυχήματος. Ο Cole νοίκιασε ένα ιδιωτικό νοσοκομειακό και κανόνισε δύο αυτοκίνητα τύπου station wagons να περιμένουν δίπλα από την είσοδο του νοσοκομείου, όπου κυριολεκτικά απήγαγε τη Maureen που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και ορό, τον Plant και τα τρία παιδία. Επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικό αεροπλάνο και 3 1/2 ώρες αργότερα προσγειωνόντουσαν στο Λονδίνο. 
Εδώ ξεκινά άλλη απίστευτη ιστορία καθώς το γραφείο που χειριζόταν τα οικονομικά του συγκροτήματος, ενημέρωσε τον Cole να καθυστερήσει την προσγείωση κατά 30 λεπτά  για να συνεννοηθεί(!) με την εφορία και να δώσει άδεια προσγείωσης έστω για λίγο με βασικό θέμα την ιατρική προτεραιότητα. Έτσι το αεροπλάνο άρχιζε να κάνει βόλτες στα 15.000 πόδια, όταν ο Cole πήρε την πρωτοβουλία και έβαλε πάνω απ’ όλα τη σωτηρία των ανθρώπων και μετά την εφορία!
Από το αεροδρόμιο, η οικογένεια Plant μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Guy Hospital όπου και μπήκαν άμεσα στο χειρουργείο. Το ζευγάρι έμεινε στο νοσοκομείο αρκετές ημέρες ενώ οι γιατροί είπαν στον Plant ότι πιθανόν να χρειαστούν κι έξη μήνες για να αποκατασταθεί η υγεία του. Και το χειρότερο όλων, δεν μπορούσαν αν εγγυηθούν ότι θα ήταν όπως πριν! Πράγματι ήταν τόσο άσχημα σπασμένα ο αγκώνας κι ο αστράγαλός του που χρειάστηκαν 2 χρόνια θεραπείας για να επανέλθει, ενώ για 7 περίπου μήνες ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι!
Τα σχόλια που γράφτηκαν για την κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου μόνο με τριτοκοσμική χώρα συγκρίνονται. «Ένας γιατρός, απουσία ασθενοφόρου, μετακίνηση με ημιφορτηγό  κλπ. Το απόκομμα που συνοδεύει το άρθρο είναι από την αγγλική μουσική εφημερίδα Melody Maker και δυστυχώς μιλάει από μόνο του. Οι ελληνικές εφημερίδες τότε κάλυψαν το γεγονός αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα απόκομμα στο διαδίκτυο. Τελικά η υγεία του αποκαταστάθηκε, το συγκρότημα αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές συναυλίες του, όπως κι οι ηχογραφήσεις του Presence πήγαν λίγο πίσω χρονικά, αλλά το άλμπουμ κυκλοφόρησε κανονικά τον Μάρτιο του 1976.

TRIVIA
  • O Robert Plant είχε τρία παιδιά με την Maureen.Τον Karac, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 5 ετών (διάβασε εδώ), την Carmen Jane που παντρεύτηκε τον μπασίστα Charlie Jones, μέλος του συγκροτήματος του Plant που περιοδεύει και παίζει μαζί του στα άλμπουμ κι ένα τρίτο παιδί, τον Logan Romero που γεννήθηκε το 1979. Ο Charlie Jones από το 2003 είναι μέλος των Goldfrapp ενώ συμμετέχει σαν session σε ηχογραφήσεις.
  • Ο Karac, δεν στάθηκε τυχερός στη ζωή του αφού το 1977 πέθανε εξ αιτίας ενός μολυσματικού ιού που προσέβαλε το στομάχι του.
  • Ο Plant κι η Maureen χώρισαν το 1983 κι ο τραγουδιστής απέκτησε το 1991 ακόμα ένα γιο, τον Jesse Lee από την αδελφή της πρώτης του γυναίκας, Shirley Wilson!
  • O Claude Knobs δεν είναι άλλος από τον θρυλικό funky Claude που αναφέρεται στους στίχους του Smoke on the Water!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου