Van Halen - Panama

Το τραγούδι "Panama" συμπεριελήφθη στον υπερεπιτυχημένο δίσκο (Νο. 2 στις Η.Π.Α., με δέκα εκατομμύρια πωλήσεις και εβδομήντα επτά εβδομάδες στον πίνακα επιτυχιών) των Van Halen με τον τίτλο ‘’1984’’. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφάλωσε έως το Νο. 15.
Ήταν το τρίτο από τα -συνολικά- τέσσερα singles που κυκλοφόρησαν από το συγκεκριμένο άλμπουμ (No. 13 στο Billboard, No 61 Ηνωμένο Βασίλειο & Νο.2 στα Mainstream Rock Tracks), ενώ παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια της αμερικάνικης μπάντας.

Ο τίτλος του δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Όταν ένας κριτικός κατηγόρησε τον τραγουδιστή David Lee Roth ότι η θεματολογία των Van Halen δεν είχε να κάνει παρά μόνο με σεξ, πάρτυ και αυτοκίνητα, εκείνος διαπίστωσε ότι το συγκρότημα δεν είχε γράψει κάποιο σχετικό τραγούδι για οχήματα.
Ευρισκόμενος ως θεατής σε αγώνες ταχύτητας στο Las Vegas, εμπνεύστηκε τους στίχους· ο τίτλος προήλθε από τ’ όνομα ενός από τα διαγωνιζόμενα αυτοκίνητα: ‘’Panama Express’’.

Στο ξεκίνημα της τρίτης στροφής, μετά το σόλο του Eddie Van Halen, και ενώ ο Roth τραγουδά:
‘’Yeah, we're runnin' a little bit hot tonight. I can barely see the road from the heat comin' off of it.’’, ακούγεται ο ήχος μιας  Lamborghini -ιδιοκτησίας του Eddie Van Halen- την οποία είχε οδηγήσει στο στούντιο και στις εξατμίσεις της είχαν προσαρτηθεί μικρόφωνα για την καταγραφή του ήχου
από την περιστροφή του κινητήρα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου