TRAPEZE: ΑΠΟ ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ GLENN HUGHES, MEL GALLEY, PETE GOALBY KAI DAVE HOLLAND

Οι Trapeze σχηματίστηκαν το 1969 στην Αγγλία και η χρονική περίοδο που έδρασε, χωρίζεται σε δύο περιόδους: από το 1969 έως και 982 κι από το 1991 έως και 1994 όταν και διαλύθηκαν οριστικά. Η σύνθεση τους ήταν ευμετάβλητη ενώ ορισμένα από τα μέλη έπαιξαν σε μεγαλύτερα συγκροτήματα.
Στην αυθεντική σύνθεση συμμετείχαν οι John Jones (φωνητικά, τρομπέτα), Terry Rowley (πλήκτρα, κιθάρα, φλάουτο), αμφότεροι πρώην μέλη των ‘’Montana’’, Mel Galley (κιθάρα, μπάσο), Dave Holland (τύμπανα) & Glenn Hughes (μπάσο, κιθάρα, πιάνο, φωνητικά)· οι τρεις τελευταίοι πρώην μέλη των Finders Keepers.
Η εμφάνισή τους στην τηλεοπτική εκπομπή Colour me Pop προσέλκυσε το ενδιαφέρον της νεοσύστατης εταιρείας Theshold Records του John Lodge, μπασίστα των Moody Blues, ο οποίος έκανε και την παραγωγή στον πρώτο, ομότιτλο δίσκο (1970), που έλαβε θετικές κριτικές.
Οι Jones και Rowley αποχώρησαν από το συγκρότημα αμέσως και συνέχισαν ως τρίο. Σε παραγωγή, και πάλι, του John Lodge κυκλοφόρησαν στο τέλος του ίδιου έτους τον δίσκο Medusa, με το single Black Cloud και τον funky rock ήχο τους να βρίσκουν απήχηση στο αμερικάνικο κοινό. Περιόδευσαν έξι φορές σε διάστημα τριών ετών στην Αμερική. Ακολούθησε το You Are the Music...We're Just the Band (1972) με αρκετούς καλεσμένους μουσικούς.
Το 1973 ο Glenn Hughes αντικαθιστά τον Roger Glover στους Deep Purple και το ενδιαφέρον για το συγκρότημα καθώς και οι πωλήσεις των πρώτων δίσκων τους μεγαλώνουν και στην πατρίδα τους. Με τον Pete Wright στη θέση του Hughes και δεύτερο κιθαρίστα τον Rob Kendrick, ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν δύο ακόμη δίσκους τα Hot Wire(1974) και Trapeze(1975). Στον δεύτερο συμμετείχε ο Hughes σε δύο κομμάτια (μόνο φωνητικά).
Αφού δεν τελεσφόρησε η επανένωση των τριών (Galley/Hughes/Holland) για την ηχογράφηση δίσκου μετά τη διάλυση των Deep Purple, λόγω υπαναχώρησης του Hughes, το 1978 κυκλοφόρησε, αρχικά μόνο στη Γερμανία, ο δίσκος Running, με τον Pete Goalby στο τραγούδι. Το εξώφυλλο με τις γυμνές γυναίκες αντικαταστάθηκε για την κυκλοφορία του δίσκου σε άλλες αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο & Ηνωμένες Πολιτείες), όπως και ο τίτλος του (Hold On). Το 1982 το συγκρότημα διαλύθηκε με την ενσωμάτωση του Mel Galley στους Whitesnake και αφού νωρίτερα ο Dave Holland είχε γίνει μέλος των Judas Priest και ο Pete Goalby των Uriah Heep. Το τρίο  Galley/Hughes/Holland επανακάμπτει το 1991 με την προσθήκη του οργανίστα Geoff Downes (Asia/ Yes) για μικρή περιοδεία, η οποία κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1993 (Welcome to the Real World Live at the Borderline).
To 1994 έπαιξαν ξανά μαζί στη συναυλία προς τιμήν του αποθανόντος Ray Gillen, τραγουδιστή των Badlands & Black Sabbath και σε μερικές ακόμη συναυλίες σε Ηνωμένο Βασίλειο & Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο θάνατος του Mel Galley το  2008 έβαλε τέλος σε όποιες πιθανότητες επανασύνδεσης της μπάντας.
Το 2018 πέθανε ο ντράμερ Dave Holland.
TRIVIA:
•  Τραγούδια τους  έχουν διασκευάσει/ηχογραφήσει οι Jake E. Lee (πρώην Ozzy) Pat Travers σε δίσκους τους με διασκευές τραγουδιών δεκαετίας ‘70.
•  Συνθέσεις στις οποίες δούλευαν ο Mel Galley και ο Mervyn Spence (μετέπειτα Wishbone Ash) το 1982 ως μέλη των Trapeze κατέληξαν στον δίσκο των Phenomena.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
•    Medusa (1970)
•    You Are the Music ...We’re Just the Band (1972)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
Το υπέροχο εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου