ΟΤΑΝ ΟΙ SPOOKY TOOTH ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΣΑΝ ΤΟ ’BETTER BY YOU,"BETTER THAN ME", ΟΙ JUDAS PRIΕSΤ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ


Οι Spooky Tooth την εποχή που συμμετείχε κι ο Mick Jones (πρώτος από αριστερά)
Οι Spooky Tooth σχηματίσθηκαν στην Αγγλία το 1967 όταν -μέσω του ιδρυτή της Island Records, Chris Blackwell- ο Αμερικάνος μουσικός Gary Wright ενσωματώθηκε στα μέλη του συγκροτήματος Art ( Mike Harrison (φωνή), Greg Ridley (μπάσο), Luther Grosvenor (κιθάρα), Mike Kellie (τύμπανα),οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει τον μοναδικό τους δίσκο με τίτλο Supernatural Fairy Tales πριν την ενσωμάτωση του Wright. Ο τελευταίος ανέλαβε σημαντικό ρόλο στο σχήμα καθώς έγινε ο βασικός συνθέτης, ενώ η ταυτόχρονη  χρησιμοποίηση πιάνου και οργάνου  (Harrison & Wright αντίστοιχα) χαρακτήριζε τον ήχο τους.
Ο πρώτος δίσκος με τίτλο It's All About κυκλοφόρησε τον Μάιο 1968 και περιείχε τη διασκευή τους στο "Tobacco Road", το οποίο ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές τους στις ζωντανές εμφανίσεις. Δημιούργησαν όνομα με τις περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά πιο επιτυχημένοι εμπορικά ανεδείχθησαν στις Η.Π.Α. (Νο. 152/ 1970), όπου ο δίσκος τους κυκλοφόρησε ως "Tobacco Road"  με την προσθήκη της διασκευής τους στο ‘’The Weight’’ των Band στη θέση του "Too Much of Nothing" (σύνθεση του Bob Dylan).
Η αυθεντική σύνθεση ηχογράφησε/κυκλοφόρησε έναν ακόμη δίσκο με τίτλο Spooky Two (1969), ο οποίος θεωρείται ως η καλύτερη δουλειά τους σε παραγωγή του Jimmy Miller. Περιείχε το τραγούδι ‘’Better by You, Better than Me’’ το οποίο διασκεύασαν οι Judas Priest για το Stained
Class
του 1978. Η πρώτη αλλαγή στη σύνθεσή τους συντελέσθη με την αποχώρηση του Greg Ridley για τους Humble Pie. Στη συνέχεια η μπάντα συνεργάστηκε με τον Γάλλο -πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής- Pierre Henry για τον δίσκο Ceremony (1970), του οποίου το περιεχόμενο οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους θεώρησαν εξαιρετικό και αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν με το όνομα Spooky Tooth παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών της μπάντας.
Ο Wright αποχώρησε από το συγκρότημα κι οι Harrison, Grosvenor και Kellie με τη βοήθεια μελών της Grease Band του Joe Cocker ηχογράφησαν τον δίσκο The Last Puff’ (1970). Είναι ο μοναδικός στην ιστορία τους που κυκλοφόρησε ως ‘’Spooky Tooth featuring Mike Harrison’’. Ακολούθησε περιοδεία και το συγκρότημα διαλύθηκε για δύο χρόνια.


Μετά τις όχι τόσο επιτυχημένες προσωπικές δουλειές τους στο διάστημα που ακολούθησε, οι Wright & Harrison, με νέα μέλη (στην κιθάρα ο μετέπειτα Foreigner, Mick Jones), επανακάμπτουν ως Spooky Tooth για την κυκλοφορία του δίσκου You Broke My Heart So... I Busted Your Jaw  (1973, Νο. 84 Αμερική) και τον οποίο προώθησαν με περιοδεία.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε ο δίσκος Witness, με τον αυθεντικό ντράμερ  Mike Kellie πίσω στις επάλξεις. O Harrison έφυγε μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αφήνοντας τον Gary Wright μοναδικό αυθεντικό μέλος στον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία, με τίτλο Mirror (1974) πριν διαλυθούν οριστικά.Πέρασαν 25 χρόνια από τότε, όταν τα 4/5 της αυθεντικής σύνθεσης (χωρίς τον Wright) κυκλοφόρησαν έναν ακόμη δίσκο. Αρχικώς τα τέσσερα μέλη είχαν ηχογραφήσει τρία νέα τραγούδια, τα οποία προορίζονταν να συμπεριληφθούν σε δίσκο με αρχειακό υλικό. Μετά από παρότρυνση και οικονομική υποστήριξη εταιρείας δίσκων (Ruf Records) οι τέσσερεις ηχογράφησαν περισσότερα τραγούδια τα οποία κυκλοφόρησαν με τον τίτλο Cross Purpose(1999).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

• Spooky Two (1969)
• You Broke My Heart So… I Busted Your Jaw (1973)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
4/5/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου