ΠΟΙΟΣ ΘYMATAI ΤΟΥΣ ATOMIC ROOSTER

Ο Γιάννης Παναγάκος μας θυμίζει την ιστορία ενός από τα καλύτερα αγγλικών συγκροτημάτων, πολύ πετυχημένο στη χώρα του και λιγότερο στην Ευρώπη, των Atomic Rooster.
Το γενεολογικό δένδρο των Atomic Rooster και σε πρώτο πλάνο ο Carl Palmer.

Είχα την εσφαλμένη -όπως απεδείχθη- εντύπωση ότι η ιστορία των Atomic Rooster είχε τελειώσει οριστικά με τον θάνατο του John Du Cann (Σεπτέμβριος 2011), ο οποίος είχε συνδράμει με το προσωπικό του αρχείο στις κυκλοφορίες αρχειακού υλικού αλλά και επανακυκλοφορία δίσκου από την Angel Air Records τα έτη που προηγήθηκαν Και ξαφνικά, το καλοκαίρι του 2016 οι Atomic Rooster επανακάμπτουν με εμφανίσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και το 2017. Ας πάμε όμως πίσω στο χρόνο, το καλοκαίρι του 1969 ο Arthur Brown περιοδεύει στις Η.Π.Α. ενώ το κομμάτι ‘Fire’ έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε Αμερική και Ευρώπη.
Ο οργανίστας Vincent Crane & ο ντράμερ Carl Palmer εγκαταλείπουν τον Brown και επιστρέφουν στην Αγγλία, όπου με την προσθήκη του τραγουδιστή/μπασίστα/φλαουτίστα Nick Graham σχηματίζουν τους Atomic Rooster. Η μπάντα υπήρξε από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα progressive/heavy ήχου στο ξεκίνημά της·πέρασε από ριζικές αλλαγές στον ήχο της αλλά ταλαιπωρήθηκε’ από τις πάρα πολλές αλλαγές στα μέλη της με τον Crane να παραμένει στο τιμόνι της μέχρι το τέλος. To 1970 κυκλοφορούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους που φθάνει στο Νο 49 στο Ηνωμένου Βασιλείου και την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Death Walks Behind You, χωρίς όμως την συμμετοχή του Carl Palmer που έχει αποχωρήσει για να σχηματίσει τους Emerson Lake and Palmer. Η σύνθεση με την οποίαν ηχογράφησαν το Dewath Walks Behind you (Vincent Crane, John Du Cann and Paul Hammond) είναι η κλασική του συγκροτήματος. Το άλμπουμ κυκλοφίρησε με διαφορετικό εξώφυλλο στην Αμερική και περιείχε τη μοναδική επιτυχία τους στους μικρούς δίσκους "Tomorrow Night".
Τα δυο εξώφυλλα του Death Walks Behind you

Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Βασιλιάς της Βαβυλώνας Nebuchadnezzar, σε πίνακα του William Blake!Το καλοκαίρι του 1971 ο μικρός δίσκος "Devil's Answer" πηγαίνει στο  No. 4 του Ηνωμένου Βασίλειου και το συγκρότημα αρχίζει να ηχογραφεί τα τραγούδια του επόμενου άλμπουμ τους που ήταν το In Hearing of Atomic Rooster (Νo. 18 Ηνωμένο Βασίλειο) με τραγουδιστή τον Pete French των Leaf Hound. Πριν προλάβει ο French να ξεκινήσει να ηχογραφεί ο Cann αισθανόμενος ότι παραγκωνίζεται, αποχωρεί για να τον ακολουθήσει κι ο Paul Hammond και σχημάτισαν τους Hard Stuff που κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ στην Purple Records. Η σύνθεση των Atomic Rooster είναι πλέον Pete French (τραγούδι), Steve Bolton(κιθάρα),Ric Parnell (ντραμς) και Crane (πλήκτρα) κι έτσι εμφανίζονται τον Σεπτέμβριο του 1971 μπροστά σε 65.000 θεατές, παίζοντας με Faces Who σε μια συνάντηση …κρίκετ! Λίγο αργότερα, ο French αποχώρησε για να γίνει μέλος των Cactus. Το χειμώνα του 1972 η προσθήκη του τραγουδιστή Chris Farlowe, έως τότε μέλος των Colosseum αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στο συγκρότημα και φυσικά αποφέρει την αποχώρηση του French. Η πρώτη ηχογράφησή του μαζί με τους Atomic Rooster ήταν το άλμπουμ Made in England με τον χαρισματικό Farlow να προσθέτει περισσότερο αίσθημα στο progressive και hard rock ήχο του συγκροτήματος.
 Με τον John Goodsall να αντικαθιστά τον Steve Bolton στην κιθάρα, ηχογραφούν το άλμπουμ Nice 'n' Greasy (1973) αλλά η εμπορική αποτυχία του, σχεδόν οδηγεί το συγκρότημα στη διάλυση με τον Vincet Crane να σχηματίζει τους "Vincent Crane's Atomic Rooster" χωρίς τη συμμετοχή κανενός από τα προηγούμενα μέλη.
Ακολουθεί μια 5ετία όπου ο Vincent Crane παίζει με τον Peter Green και τον Arthur Brown όπου ηχογράφησαν μαζί τον άλμπουμ Faster Than the Speed of Light(1979), οι Cann, Hammond και John Gustafson (από τους Quartermass κι αργότερα στους Ian Gillan Band) σχηματίζουν τους Hard Stuff που διαβάσατε πιο πάνω ενώ ο Cann παίζει με τους Thin Lizzy στη γερμανική περιοδεία του 1974 για να αποσυρθεί και να ασχοληθεί με τη μουσική σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτς. Το 1977 με τη συμμετοχή μελών των Status Quo και Gillan ηχογραφεί το προσωπικό του άλμπουμ The World's Not Big Enough, το οποίο όμως η δισκογραφική εταιρεία δεν κυκλοφορεί. Το 1979 άλλαξε το όνομά του σε John Du Cann και το τραγούδι του "Don't Be a Dummy" ακούγεται σε διαφήμιση των blue jeans Lee Cooper.
Οπισθόφυλλο του Made in England
O Crane διαλύει το συγκρότημα τον Φεβρουάριο 1975 και μετά από πέντε χρόνια συνεργάζεται εκ νέου με τον τον Du Cann με το ομότιτλο ‘’Atomic Rooster’’ να κυκλοφορεί  τον Σεπτέμβριο 1980 και το ‘’Headline News’’, ο τελευταίος δίσκος των Rooster, χωρίς τον Du Cann αλλά με ηλεκτρονικό ήχο και synthesizers.
Μετά τη διάλυση των Atomic Rooster o Crane ηχογράφησε ως μέλος των Katmandu (Peter Green/ Ray Dorset/ Jeff Whittaker) στον έναν και μοναδικό δίσκο τους (1985). Ηχογράφησε και με τους Dexy’s Midnight Runners στον δίσκο ‘’Don’t Stand Me Down’’ (επίσης 1985).
Πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 1989 από υπερβολική δόση παυσίπονων. Ο ντράμερ Paul Hammond ‘’έφυγε’’ το 1992.
Το καλοκαίρι του 2016, και με την έγκριση από μέρους της χήρας του Vincent Crane, ο κιθαρίστας  Steve Bolton (Made in England/1972) και ο τραγουδιστής Peter French (In Hearing of/1971) με τρεις ακόμη μουσικούς έπαιξαν ως Atomic Rooster. 
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Χωρίς ποτέ να μπορέσουν να γίνουν "stars", οι Atomic Rooster είχαν το δικό τους ήχο, βασισμένο στο Hammond τουVincent Crane που ποτέ δεν έλαβε την πρέπουσα προβολή όσο οι άλλοι οργανίστες της εποχής του, αλλά επάνω του βασίστηκε ο ήχος τους. Προσέξτε πόσο βαρύς είναι ο ήχος τους κι ας η κιθάρα είναι σε δεύτερο πλάνο. 
TRIVIA:
• Στην πρώτη τους εμφάνιση ως πρώτο όνομα (29/8/1969) το συγκρότημα που άνοιξε τη συναυλία τους ήταν οι Τιτανοτεράστιοι (Deep Purple).
• Μέλη της μπάντας για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν και οι: Ginger Baker (drums), John McCoy (μπάσο), Bernie Torme (κιθάρα) ενώ στον τελευταίο τους δίσκο (1983) συμμετείχε και ο David Gilmour.
Το "Death Walks Behind you" έχει διασκευαστεί από τους Paradise Lost, Bigelf και Non Exist.
• O Roger Dean φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του δίσκου ‘’In Hearing of’’ .
• O John Du Cann περιόδευσε με τους Thin Lizzy το 1974 στη Γερμανία στη θέση του Gary Moore.




Προτεινόμενη δισκογραφία:
•    Death Walks Behind You
•    In Hearing of Atomic Rooster



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
2/2/17
Την περίοδο που ο Chris Farlow (πρώτος από αριστερά) ήταν τραγουδιστής του συγκροτήματος.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου