QUEENSRYCHE-LIVE EVOLUTION(2001)

 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι Queensrÿche υπήρξαν (και παραμένουν) ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του Heavy Metal. Την δεκαετία του ’80 μεσουράνησαν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με δισκάρες όπως το The Warning (1984) και φυσικά το αριστουργηματικό Operation: Mindcrime (1988). Την δεκαετία του ’90 το συγκρότημα θα εμφανίσει συμπτώματα κόπωσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν εξαιρετικά άλμπουμ.
Την σπουδαία αυτή πορεία των Αμερικανών αποτυπώνει το ζωντανά ηχογραφημένο Live Evolution. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Moore Theatre (Seattle, Washington) την 27η και 28η Ιουλίου του 2001. Το υλικό έχει κατανεμηθεί με χρονολογική σειρά επιτρέποντας στον ακροατή να παρακολουθήσει την μουσική εξέλιξη του σχήματος καθώς χωρίζεται σε τέσσερα χρονολογικά μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει υλικό από την πρώιμη περίοδο (EP, The Warning και Rage For Order), ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει υλικό από το κλασικό Operation: Mindcrime. Στο τρίτο μέρος βρίσκουμε συνθέσεις από το Empire και το Promised Land, ενώ το άλμπουμ κλείνει με συνθέσεις από τα πρόσφατα (για την εποχή)  Hear In The New Frontier και Q2K.
Το δυσαναπλήρωτο κενό του ιδρυτικού μέλους και βασικού συνθέτη Chris DeGarmo, που είχε αποχωρήσει λίγα χρόνια πριν καλύπτει ο κιθαρίστας Kelly Gray, ο οποίος τα καταφέρνει πολύ καλά. Η τετράδα των υπολοίπων μελών της αρχικής σύνθεσης παραμένει ενωμένη διατηρώντας την προσωπικότητα και το μουσικό ύφος του συγκροτήματος και δίνει την εντύπωση πως οι Queensrÿche παραμένουν ισχυροί. Η μαγική φωνή του Geoff Tate, που παρότι έχει χάσει την ικμάδα την πρώτης δεκαετίας, παραμένει σε δυσθεώρητα για άλλους ερμηνευτές επίπεδα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τον τεράστιο Michael Wilton, που μαζί με τον Tate σηκώνει το μεγάλο βάρος του live!
Η παραγωγή του άλμπουμ είναι εξαιρετική, ενώ η ποιότητα των συνθέσεων και η εκτελεστική δεινότητα των μουσικών δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια θα ξεχώριζα τις εκτελέσεις των κλασικών Road To Madness, Silent Lucidity, Eyes of a Stranger και Empire με τον Geoff Tate να είναι απλά συγκλονιστικός.
Σε κάθε περίπτωση το Live Evolution με διάρκεια που ξεπερνά τις δύο ώρες αποτελεί ένα χορταστικό best of για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με αυτό το τεράστιο γκρουπ. Για τους φίλους των Queensrÿche αποτελεί τον μουσικό απολογισμό ενός συγκροτήματος που αν και έδειχνε σημάδια πτώσης, μας επέτρεπε να ελπίζουμε ότι θα επανακάμψει! Οι φίλοι του γκρουπ το έχουμε ήδη.

TRIVIA
•    Το Live Evolution κυκλοφόρησε και σε DVD οπτικοποιώντας ιδανικά την ζωντανή εμφάνιση του σχήματος. Στο DVD έχουν συμπεριληφθεί τα 20 από τα 30 συνολικά κομμάτια του Live Evolution, ενώ υπάρχουν επίσης και συνεντεύξεις του συγκροτήματος και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

7/6/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου