BAD COMPANY-STRAIGHT SHOOTER: ΚΑΛΟ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟ BAD CO!


 Χρειάστηκε να το ακούσω δυνατά στο αυτοκίνητο, για να θυμηθώ  πόσο καλό είναι το Straight Shooter, το δεύτερο άλμπουμ των Bad Company. Ήταν Μάρτιος του 1975 όταν το Μεγάλο Αγγλικό Συγκρότημα κυκλοφορούσε το Straight Shooter, σχεδόν 1 χρόνο μετά το πρώτο εξαιρετικό Bad Co του 1973, με πολλά τραγούδια του να έχουν γραφτεί από την εποχή που ολοκλήρωναν το πρώτο άλμπουμ τους.
Τα στοιχεία της ενέργειας από το παίξιμό τους, η μαγική φωνή του Paul Rodgers και το drive κιθάρας του Mick Ralphs είναι σε κάθε τραγούδι του Straight Shooter που θα το χαρακτήριζα πιο δεμένο σε σχέση με το Bad Co, αφού δεν λείπουν οι ακουστικές κιθάρες και το πιάνο (από τον Rodgers)αλλά όχι τόσο εμπνευσμένο. Μπορεί τα Anna και Weep No More να είναι  mid tempo (και τα 2 συνθέσεις του ντράμερ Simon Kirke) και να μην προσφέρουν τίποτε, απλά να συμπληρώνουν το δίσκο, αλλά τα Good Lovin' Gone Bad, Feel Like Makin' Love, Shooting Star και Deal with the Preacher, είναι τα βαριά χαρτιά του δίσκου. Ξεκινώντας με το Good Lovin' Gone Bad, μια hard rock σύνθεση του κιθαρίστα Mick Raphs, η ..όρεξη ανοίγει καθώς είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας τους όπως και το Feel Like Makin' Love, που ακολουθεί με τους στίχους να έχουν γραφτεί από τον Paul Rodgers όταν ήταν 19 ετών και περιόδευσε με τους Free για πρώτη φορά στην Αμερική, είναι ένα πολύ καλό δείγμα συνεργασίας της bluesy φωνής του Rodgers και εναλλασσόμενης ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, δημιουργώντας ένα πολύ καλό κομμάτι. Κλασικό straight hard rock το Deal with the preacher και αφήνοντας τελευταίο από τα 4 καλύτερα τραγούδια του Straight Shooter, τη σύνθεση του Paul Rodgers, Shooting Star, με τους στίχους να μιλούν για την ιστορία ενός αγοριού, του Johnny, που έγινε rock star, αλλά πέθανε μετά από υπερβολική δόση ουίσκι και υπνωτικών χαπιών. Το θέμα αγγίζει το τέλος των Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix αλλά και του χαρισματικού κιθαρίστα των Free, Paul Kossoff , που δεν τα κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μέγγενη των ναρκωτικών και του εθισμού.
Τα υπόλοιπα τραγούδια, ακούγονται περισσότερα σαν fillers παρά σαν προσπάθειες να σταθούν ισάξια δίπλα στα 4 παραπάνω.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το Straight Shooter (No3 UK, No3USA)μπορεί να μην φθάνει την ποιότητα του Bad Co, εξ άλλου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, αλλά είναι ραμμένο από το ίδιο  ύφασμα. Εξ΄άλλου, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κάποιο συγκρότημα κατάφερε μετά από ένα φοβερά πετυχημένο άλμπουμ, να κυκλοφορήσει ένα εξ ίσου πετυχημένο. Όσο για το εξώφυλλο, δεν νομίζω να χρειάζεται διευκρίνιση, για όσους είναι άνω των 60(!) είναι φανερό ότι είναι της Hipgnosis.
TRIVIA
Στην Αμερική το άλμπουμ  κυκλοφόρησε από τη Swan Song (μέσω της Warner), ενώ στη Μ.Βρετανία από την Island Records του Chris Blackwell ο οποίος είχε αρνηθεί να παραχωρήσει τα δικαιώματα στη Warner, διαβλέποντας τη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Ένα χρόνο μετά, το 1976 κυκλοφόρησαν το Run with the Pack.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/6/24

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ STRAIGHT SHOOTER

φωτο από το εσώφυλλο του δίσκου


 

Θυμάμαι ήμουν μαθητήs τηs Ε Γυμνασίου και είχα ήδη αγοράσει και λιώσει στο πικάπ το Bad Co. και ένα βράδυ στο πάρτυ μιαs καλήs φίληs, τηs Καίτηs, άκουσα για πρώτη φορά το Feel like making love και πορώθηκα κανονικά. μετά από λίγο καιρό το αγόρασα και το φχαριστήθηκα! το δεύτερο άλμπουμ τηs "Παλιοπαρέαs" κινείται στο δρόμο που χάραξε το Bad Co. ένα χρόνο μετά με κλασσικά πλέον τραγούδια στο ίδιο ύφοs και με τον ίδιο σφιχτοδεμένο hard rock ήχο που θέλειs να το ακούs στο τέρμα. με τον Paul Rodgers στο ζενίθ τηs ερμηνείαs του και με δύναμη φρεσκάδα και ατόφια ενέργεια, το άλμπουμ καθιερώθηκε σαν ένα απ τα καλύτερα στη δισκογραφία των Bad Company. εκτόs απ το προαναφερθέν μεγάλο χιτ τηs μπάνταs, ξεχωρίζω και τα Good lovin' gone bad, Shooting star, Deal with the preacher, και τη μπαλάντα Anna - που πατάει πάνω στο Don't let me down απ το Bad Co. - επειδή σχεδόν κάθε δίσκοs τηs εποχήs ακολουθώνταs τιs προτιμήσειs των ακροατών περιείχε και κάποιο slow κομμάτι για να γλυκαίνει τα αυτιά μαs, και εκτόs αυτού να μαs δίνει και την αφορμή να χορέψουμε στα πάρτυ με τη κοπέλα τηs αρεσκείαs μαs!




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου