ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ BYZANTIUM


Διαβάζοντας το όνομα των Byzantium, θα περίμενε κανείς να ακούσει ένα μάλλον ελληνικό progressive συγκρότημα, με ήχο επηρεασμένο από ελληνικές ρίζες (παραδοσιακή, βυζαντινή μουσική). Στο σημερινό «Ποιος Θυμάται», μεταφερόμαστε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70, όταν οι Shane Fontayne (κιθάρα, διάβασε Trivia), Chaz Jankel (κιθάρα/πλήκτρα, δες Trivia) και Robin Sylvester (μπάσο/κιθάρα), σχημάτισαν τους Byzantium. Στην αρχική σύνθεσή τους, συμμετείχαν και οι Nico Ramsden, Robin Lamble και Stevie Corduner, με τον Lamble να αναλαμβάνει την ηχοληψία και στη συνέχεια να ασχολείται με την παραγωγή. Κατάφεραν κι έκλεισαν μια συναυλία στο Greasy Truckers Party (Φεβρουάριος του 1972) αλλά η εμφάνισή τους δεν έγινε γιατί έπεσε το ρεύμα.
Το 1972 υπέγραψαν στην A&M και με μηχανικό ήχου τον Roy Thomas Baker, ηχογράφησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους με ψείγματα progressive, πολλές μελωδίες και φωνητικά που θύμιζαν Crosby Stills Nash and Young! Την επόμενη χρονιά, ακολούθησε το Seasons Changing (1973) αλλά η εμπορική αποτυχία του, έκανε την A&M να διακόψει το συμβόλαιό τους, με τον Janklel να αποχωρεί για να παίξει με τον Ian Dury.
Το 1974 ηχογράφησαν το Live and Studio τυπώνοντας το σε 100 αντίτυπα και φυσικά σήμερα είναι δυσεύρετο. Επανακυκλοφόρησε σε cd το 2005 από την Arkama με 4 bonus τραγούδια. Δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τη μεγάλη ομάδα συγκροτημάτων της εποχής, έστω κι αν παρουσιάστηκαν από την επιδραστική εκπομπή του John Peel. Διαλύθηκαν μετά από μια συναυλία στο The Roundhouse. Τελικά εκείνο που κατάφεραν ήταν να μνημονεύονται στα βιογραφικά στοιχεία των Shane Fontayne και Chaz Jankel.


TRIVIA

  •  O Shane Fontayne, πραγματικό όνομα Michael Barakan ήταν κιθαρίστας στον Bruce Springsteen, την εποχή (1992-1993)που είχε διαλύσει τους E Street Band. Έχει παίξει ακόμα με τους Ian Hunter, Van Zant, John Waite, Joe Cocker, Johnny Hallyday, Marc Cohn, Graham Nash, Mick Ronson κ.α.
  • Ο Charles Jeremy "Chaz" Jankel έγινε γνωστός παίζοντας με τους Ian Dury and the Blockheads και μαζί με τον Dury, είναι συνσυνθέτης των μεγάλων επιτυχιών του Sex & Drugs & Rock & Roll, Hit Me with Your Rhythm Stick και Reasons to Be Cheerful, Part 3..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου