SOUTHSIDE JOHNNY AND THE JUKES


 Εκεί, κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 90, οι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί που είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν στη χώρα μας με τεράστια ακροαματικότητα, έπαιζαν ένα τραγούδι με τίτλο Captured, που κι αυτοί με τη σειρά τους το είχαν ανακαλύψει από τα clubs της Αθήνας. Πρώτος ο ΚΛΙΚ ήταν αυτός όπου σχεδόν όλες οι εκπομπές του το έπαιξε για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ραδιόφωνα. Κάπως έτσι μάθαμε τo αμερικάνικο συγκρότημα των Southside Johnny and the Asbury   Jukes από το New Jersey, που σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 από τους Southside Johnny και Steven Van Zandt. Νεαροί μουσικοί, προσπαθούσαν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους παίζοντας στα Clubς της περιοχής τους κι ένα από αυτά ήταν το Upstage Club στο Νο 702 Cookman Avenue στο Asbury Park του New Jersey, όπου γνωρίστηκαν με τον τότε άγνωστο Bruce Springsteen. Μάλιστα ο Southside έπαιξε σε ένα βραχυχρόνιο συγκρότημα που είχε φτιάξει ο Springsteen, τους Friendly Enemies. Ήταν Απρίλιος του 1971 όταν οι Van Zandt και Southside, σχημάτισαν τους Sundance Blues Band, όπου στο αρχικό σχήμα συμμετείχε ο Springsteen, ενώ γνωρίστηκαν και με άλλους μουσικούς, σχηματίζοντας διάφορα συγκροτήματα που είχαν μικρή καριέρα. Τον Ιούλιο 1971 οι Van Zandt, Lopez, Tallent και Sancious, μέλη των διαφόρων συγκροτημάτων που διαβάσατε πιο πάνω, ήταν ο αρχικός πυρήνας των Bruce Springsteen Band που τελικά ονομάστηκαν E Street Band, με τον Southside Johnny να γίνεται μέλος τους για ένα μικρό διάστημα. Η προσωπικότητα και το ταλέντο του μετέπειτα Boss είχε αρχίσει να διαφαίνεται κι όλοι ήθελαν να παίξουν μαζί του. Εκείνη την εποχή, οι Van Zandt και Southside Johnny, με τη συμμετοχή του οργανίστα Kevin Kavanaugh σχηματίζουν τους Bank Street Blues Band. Ακολουθούν κάποια χρόνια που όλοι έπαιζαν από εδώ κι από εκεί με τα ονόματα των συγκροτημάτων να αλλάζουν κάθε εβδομάδα για να φθάσουμε στο 1974 και μετά από πολλές ζυμώσεις σχηματίζονται οι Asbury JuKes με το όνομα να είναι εμπνευσμένο από τους Little Walter & The Jukes.

Τον Ιούλιο του 1975, με τον Bruce Springsteen να έχει υπογράψει συμβόλαιο στην CBS και να έχει κυκλοφορήσει 3 δίσκους, ο Van Zandt γίνεται μέλος των E Street Band ενώ σχηματίζονται οι Southside Johnny & the Asbury Jukes που παίζουν σχεδόν κάθε βράδυ σαν house band στο club Stone Pony, με τον Van Zandtuly να τους κάνει παραγωγή σε ένα demo 4 τραγουδιών που τράβηξε την προσοχή του στελέχους της Epic, Steve Popovich και το 1976 κυκλοφορήσαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο I Don't Want to Go Home(Νο 125 Αμερική), με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται σχετική επιτυχία. Το άλμπουμ περιέχει 2 συνθέσεις του Springsteen, τα The Fever(από τα καλύτερα τραγούδια του) και το You Mean So Much To Me. Φωνητικά κάνει ο Clarence Clemons, με το όνομα Selmon T. Sachs! Ακολούθησαν άλλα 2 άλμπουμ, τα This Time It's for Real (1977,Νο 85 Αμερική) και Hearts of Stone (1978, Νο 112 Αμερική) σε παραγωγή του Van Zandt, με τον Springsteen να εξακολουθεί να τους δίνει συνθέσεις του. Το 1977 εμφανίστηκαν στην ταινία  Between the Lines όπου έπαιζε ο άγνωστος τότε Jeff Goldblum, ενώ το 1979 ήταν οι πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ Southside Johnny & the Asbury Jukes at the Asbury Park Convention Center. Παρ΄όλα αυτά, δεν είχαν καταφέρει να κάνουν το όνομά τους γνωστό έξω από το New Jersey! Τον Αύγουστο του 1979 έπαιξαν στο Knebworth Festival με headliners τους Led Zeppelin.
Με την εμπορική αποτυχίας των πρώτων 3 άλμπουμ τους, η Epic δεν ανανεώνει το συμβόλαιό μαζί τους 1979, με τους παλιούς (και καλούς) φίλους τους Bruce Springsteen και Steven Van Zandt να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και να φέρνουν στο συγκρότημα τον κιθαρίστα/παραγωγό και ηχολήπτη Billy Rush, να υπογράφουν στην Mercury Records και να κυκλοφορούν τα άλμπουμ Jukes (1979, No 43) Love is a Sacrifice(1980, No 67 ) και το 2πλό live Reach Up and Touch the Sky. Ακολούθησαν άλλα 3 άλμπουμ (Trash It Up 1983, In the Heat 1984 και At Least We Got Shoes 1986) που κυκλοφόρησαν σαν Southside Johnny & The Jukes. Στο In the Heat βρίσκεται το Captured το οποίο στην Αμερική πέρασε απαρατήρητο Το 1991 έχουν επί τέλους μια μικρή, έστω μικρή, με το It’s Been a Long Time, ενώ στα τραγούδια I’ve Been Workin’ Too Hard, φωνητικά κάνουν οι Bruce Springsteen και Jon Bon Jovi και οι 2 θρέμματα του New Jersey. Μάλιστα οι Bon Jovi τους πήραν support στην περιοδεία τους του 1990!


Καθ΄όλες τις δεκαετίες 00 και 10, το συγκρότημα συνέχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες, clubs και reunions. Πάντα βασική μορφή τους ο Southside Johnny ο οποίος είναι πολύ καλός στη σκηνή, αλλά το συγκρότημα δεν κατάφερε να κάνει και έστω επιτυχία, παρ΄όλη τη βοήθεια.
TRIVIA
Στην μακροχρόνια καριέρα τους, είχαν ΜΟΝΟ 2 μικρούς δίσκους που μπήκαν στο Τοπ100 του Billboard, τα I;m so anxious (Νο71) και Walk away Renne (1986)


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Jukes (1979)
Love is A Sacrifice (1980)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου