ELLEN FOLEY: ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΦΩΝΗ ΚΙ ΩΡΑΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ


 Tην όμορφη Αμερικανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια, Ellen Foley, την μάθαμε χάρη στη συμμετοχή της στη μεγάλη επιτυχία του Meat Loaf, Paradise by the Dashboard Light από το ιστορικό άλμπουμ του Bat Out of Hell(1977). Είχε ξεκινήσει την θεατρική και τηλεοπτική καριέρα της, παίζοντας στη σειρά Night Court, σε άλλες σειρές αλλά και σε θεατρικά έργα του Broadway. Όμως το ντουέτο με τον Meat Loaf ήταν αυτό που την έκανε γνωστή. Μάλιστα υπάρχει η ιστορία όπου για να τραγουδήσει το φωνητικό μέρος της χρειάστηκε να είναι παρών στο studio ο Meat Loaf, για να μπορέσει να αποδώσει με την ανάλογη ένσταση που απαιτούσαν οι στίχοι. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του κλασικού rock μας θυμίζει ότι στο video του τραγουδιού εμφανίζεται η Karla DeVito, που συμμετείχε και στην περιοδεία. Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο Bat Out of Hell, κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Night Out, που έβγαλε το Νο1 στο ολλανδικό chart μικρών δίσκων,We Belong to the Night. Το άλμπουμ σταμάτησε χαμηλά στο αμερικάνικο chart μόλις στο Νο 152 και ήταν σε παραγωγή των Ian Hunter και Mick Ronson. Η γνωριμία της με τους Hunter και Ronson, την έφερε να κάνει φωνητικά στο άλμπουμ Have a Good Time but Get Out Alive! των Iron City Houserockers αλλά και στο Mirrors των Blue Öyster Cult και Sandinista των Clash (στα Hitsville UK και Corner Soul) καθώς τα είχε φτιάξει με τον Mick Jones. 

Στο δεύτερο άλμπουμ της Spirit of St. Louis(1981), No57 M.Βρετανία), τα μισά τραγούδια είναι γραμμένα από τους Joe Strummer και Mick Jones, ενώ σε όλα τα τραγούδια παίζουν οι 4 Clash! (Mick Jones, Joe Strummer, Paul Simonon και Topper Headon). Την επόμενη χρονιά, συνέχισε να συνεργάζεται δισκογραφικά με τους Clash, κάνοντας φωνητικά στο Car Jamming (από το Combat Rock), ενώ η μεγάλη επιτυχία τους Should I Stay or Should I Go, σύνθεση κι ερμηνεία του Jones, είναι γραμμένη για την ταραχώδη σχέση του μαζί της! Ακολούθησε το άλμπουμ της Another Breath και την επόμενη χρονιά, συνέχισε να κάνει φωνητικά σε άλλους καλλιτέχνες, αυτή τη φορά στα τραγούδια του άλμπουμ Body & Soul(1984) του Joe Jackson. Το 1989, ο Jim Steinman την κάλεσε να κάνει φωνητικά στο άλμπουμ του Original Sin(1989), με το νεοσύστατο συγκρότημά του Pandora's Box. Μετά την εμπορική αποτυχία του Another Breath, σταμάτησε να ασχολείται με την προσωπική της καριέρα, κάνοντας εμφανίσεις στο Broadway και  τηλεοπτικές σειρές, για να επανέλθει στη δισκογραφία το 2013 με το About Time και το 2021 με το Fighting Words.


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Έχοντας σπουδάσει υποκριτική στη Ν. Υόρκη, εμφανίστηκε σε θεατρικά έργα στο  Broadway,με πιο γνωστό τηλεοπτικός ρόλος της να είναι στο Night Court αλλά και στη σειρά 3 Girls 3. Εμφανίστηκε επίσης στην κινηματογραφική μεταφορά του Miloš Forman του θεατρικού μιούζικαλ Hair (1979) καθώς και στις ταινίες Fatal Attraction (1987), Married to the Mob (1988) και Cocktail (1988). 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου