ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ BOB MARLEY


Αν και οφείλει τη φήμη του στο γεγονός ότι εξοικείωσε τους Δυτικούς με τη μουσική της Τζαμάικα, ο Bob Marley υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα. Με το συγκρότημά του, τους Wailers, κατάφερε να μεταφυτέψει τη ζεστασιά της πατρίδας του σ’ ένα μεθυστικό ποτ-πουρί μουσικής ρέγκε, σκα και ροκ, το οποίο όμως φρόντιζε να σφραγίσει με τον τολμηρό λυρισμό των στίχων του. Έχοντας κυκλοφορήσει τραγούδια αθάνατα, σαν το No Woman, No Cry, το One Love ή το Three Little Birds, αλλά και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Eric Clapton που έκανε παγκόσμια γνωστό το I Shot The Sheriff, ο Marley πήρε από νωρίς θέση στο πάνθεον των πιο επιτυχημένων μουσικών της εποχής του. Και παράλληλα, εκτός από την νεωτερική καλλιτεχνική του έκφραση, ο Bob Marley έμεινε στην Ιστορία για την ασίγαστη αφοσίωσή του στον αγώνα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην πατρίδα του (ανάμεσά τους και τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας), κάτι που τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα.
https://www.youtube.com/watch?v=zVpzV0-QSD8
Δυστυχώς, η ανοδική πορεία του Marley διακόπηκε απότομα στις 11 Μαΐου 1981, από ένα κακόηθες μελάνωμα στο δεξί του πόδι, το οποίο επέφερε ανεξέλεγκτες, μοιραίες μεταστάσεις. Η τραγική ειρωνεία είναι, ότι ο Marley είχε ξεφύγει από βίαιο θάνατο, μόλις 4,5 χρόνια νωρίτερα, όταν κάποιοι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του και πυροβόλησαν αυτόν, τη γυναίκα του Rita και τον manager του Don Taylor. Τα τραύματα του Bob ήταν επιπόλαια, αλλά η Rita και ο Don Taylor  τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά και επιβίωσαν κατά τρόπο θαυματουργό. Όμως, «όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει», λέει ο θυμόσοφος λαός μας: Έξι μήνες μετά την επίθεση εναντίον του, ο Bob Marley διαγνώστηκε με μελάνωμα, το οποίο απλώθηκε ταχύτατα στο συκώτι, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο και τον οδήγησε στο θάνατο, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Φημισμένα έμειναν τα τελευταία του λόγια προς τον 12χρονο γιό του Ziggy (που τα αφήνουμε επίτηδες αμετάφραστα): “On your way up, take me up. On your way down, don’t let me down”.


ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

Όταν όμως κάποιος τόσο σημαντικός άνθρωπος πεθαίνει, και μάλιστα τόσο πρόωρα, ξεφυτρώνουν αμέσως οι πιο απίθανες θεωρίες συνομωσίας για τα αίτια του αδόκητου θανάτου του. Πρώτα απ’ όλα, πώς απέκτησε τον καρκίνο, που -κατά τους φαντασιολάγνους- δεν οφείλετο στο μελάνωμα, αλλά σε μια πληγή στο πόδι, που απέκτησε παίζοντας ποδόσφαιρο! Αυτή η εκδοχή όμως ωχριά μπροστά σε άλλες θεωρίες, που υποστηρίχθηκαν αργότερα και που περιλαμβάνουν σκοτεινά σχέδια της CIA. Όπως, ότι τον Bob Marley τον δηλητηρίασε ένας πράκτορας της CIA, ονόματι Bill Oxley, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του λίγο πριν πεθάνει. Επειδή αυτή η θεωρία ήταν κάπως αδύναμη στις λεπτομέρειές της, χώρια που δεν βρέθηκε ποτέ το όνομα Oxley στις λίστες της CIA, διαδόθηκε μια «πληρέστερη» θεωρία: Ο -ανώνυμος πλέον- πράκτορας πλησίασε τον Bob Marley προσποιούμενος τον φωτογράφο, που ακολουθούσε τον Bob στις περιοδείες του, κερδίζοντας σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη του. Σε κάποια στιγμή, ο «έμπιστος» φωτογράφος δώρισε στον Bob ένα ζευγάρι παπούτσια, που μόλις εκείνος τα φόρεσε, έβγαλε μια κραυγή πόνου, διότι μέσα στο δεξί παπούτσι υπήρχε η σύριγγα που μετέδωσε καρκίνο στον Marley! Εννοείται, ότι σήμερα, με την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στην καταπολέμηση των fake news, όλες αυτές οι θεωρίες συνομωσίας έχουν (ή, τέλος πάντων, πιστεύουμε ότι έχουν) καταρριφθεί και ο Bob Marley μπορεί επιτέλους να αναπαυθεί εν ειρήνη.



ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

27/2/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου