ΟΙ WAX ΤΩΝ GRAHAM GOULDMAN (10cc) και ANDREW GOLD


 Ο ήχος του αγγλικόαμερικάνικου συγκροτήματος ή καλύτερα ντουέτου των Wax, δεν ταιριάζει στο ύφος του Rockmachine.gr,αφού εύκολα θα τους χαρακτήριζα pop-rock αλλά και «σκεπτόμενο ποπ» συγκρότημα/ντουέτο της δεκαετίας του 80, ένα είδος που αναπτύχθηκε έντονα στη Μ.Βρετανία. Ο λόγος της παρουσίας τους στη στήλη Ποιος Θυμάται είναι η συμμετοχή των πολύ καλών μουσικών, του μπασίστα/κιθαρίστα των 10cc Graham Gouldman και του Αμερικάνου συνθέτη/τραγουδιστή Andrew Gold. Επειδή οι Wax δεν σας είναι γνωστοί, πριν ξεκινήστε να διαβάζεται ένα βιογραφικό τους, καλό θα ήταν να ξέρετε 2 λόγια για τα μέλη τους με πρώτο τον Andrew Maurice Gold, που είναι γνωστός σαν session  κιθαρίστας και συνθέτης. Η κυριότερη συνεργασία του ήταν αυτή με την Linda Ronstadt, ενώ σε προσωπικό επίπεδο είχε τη μεγάλη επιτυχία Lonely Boy (1977, Νο 7 Αμερική) αλλά και το Thank You for Being a Friend (1978, Νο 25 Αμερική), ενώ στην Μ.Βρετανία μεγάλη επιτυχία του ήταν το Never Let Her Slip Away" (1978, Νο5). Ηχογράφησε 11 προσωπικά άλμπουμ κι έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο έτερος Wax, ο μπασίστας/κιθαρίστας Graham Gouldman, πριν ακόμα κλείσει τα 169!0 είχε γράψει  μόλις 2 τεράστιες επιτυχίες για τους Yardbirds, τα For Your Love, Heart Full of Soul αλλά και το Evil Hearted You καθώς και τα Look Through Any Window και Bus Stop για τους Hollies, Listen People, No Milk Today και East West για τους Herman's Hermits, Pamela, Pamela και The Impossible Years για τον Wayne Fontana, Tallyman για τον Jeff Beck κ.α.  Μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Έγινε μέλος των  Mindbend  και πήρε μέρος σαν session μπασίστας σε πολλές ηχογραφήσεις. Ήταν μέλος των 10cc από την αρχή και συνσυνέθεσε επιτυχίες τους όπως τα Rubber Bullets The Wall Street Shuffle (1974), I'm Not in Love (1975), I'm Mandy, Fly Me(1976), Art For Art's Sake (1976), The Things We Do for Love (1977) και Dreadlock Holiday (1978). Ακόμα και σήμερα, παραμένει το μόνο αρχικό μέλος στο συγκρότημα.
Σε μια εποχή που είχε αποχωρήσει από τους 10cc, σχημάτισε στο Manchester τους Wax με τη συμμετοχή του ο Andrew Gold, που είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια των  ηχογραφήσεων του άλμπουμ των 10cc, Ten Out of 10, όπου ο Gold έπαιξε πλήκτρα και περκάσιονς, ενώ συμμετείχε συνθετικά σε 3 τραγούδια. Μάλιστα τότε το αγγλικό συγκρότημα του έκανε πρόταση να γίνει μέλος τους αλλά αυτός αρνήθηκε.
Οι 10cc διαλύθηκαν το 1983 και οι Gouldman και Gold άρχισαν να γράφουν τραγούδια μαζί, ονομάζοντας το συγκρότημα, στην ουσία ντουέτο, World in Action κυκλοφορόντας το single "Don't Break My Heart". Αμέσως μετά άλλαξαν το όνομά τους σε Common Knowledge και ξανά τύπωσαν το "Don't Break My Heart", κυκλοφορόντας το με το νέο όνομα. Όμως και στις 2 περιπτώσεις απέτυχε εμπορικά και το άλμπουμ που είχαν έτοιμο, δεν κυκλοφόρησε.


Ξανά αλλάζουν όνομα σε Wax, υπογράφουν στην RCA Records και το 1986 κυκλοφορούν το άλμπουμ Magnetic Heaven (1986,  No101 USA)που βγάζει την επιτυχία "Right Between the Eyes"(Νο60 UK, No 43 USA, No1 Ισπανία). Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η pop έχει ωριμάσει, έχει ξεφύγει από το εντελώς «κοριτσίστικο» στυλ των αρχών της δεκαετίας και αφήνει πίσω της καλά τραγούδια. Το κομμάτι "Right Between the Eyes" σταμάτησε χαμηλά στο chart για να επανέλθουν το 1987 με το δεύτερο άλμπουμ τους American English( Νο 59 Μ.Βρετανία) που έβγαλε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους, το Bridge to Your Heart(Νο12 Μ.Βρετανία) με τους στίχους να αναφέρονται σε μια αποτυχημένη σχέση και το video να σκηνοθετεί ο Storm Thorgerson. Η αποτυχία του τρίτου τους άλμπουμ  
 A Hundred Thousand in Fresh Notes (1989) έφεραν τη διάλυση, με τον καθένα να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Gouldman να επανασυστήσει τους10cc, κυκλοφορόντας το άλμπουμ  ...Meanwhile(1992) με την αυθεντική σύνθεση και με τον Andrew Gold να παίζει κιθ’άρα σε ένα τραγούδι. Ο Andrew επανασύστησε με τη σειρά του το παλιό του συγκρότημα Bryndle, ηχογραφώντας το φερώνυμο άλμπουμ τους. Μετά την κυκλοφορία ενός ακόμα άλμπουμ, οι 10cc διαλύθηκαν και οι Andrew Gold και Graham Gouldman ξανά συνεργάστηκαν ζονται τόσο ως Wax όσο και παίζοντας ένας στους δίσκους του άλλου. Κυκλοφόρησε Wax Files(1997) με 6 νέα τραγούδια, δύο ακυκλοφόρητα και κάποια ήδη γνωστά. Τελευταίο άλμπουμ τους ήταν το  Common Knowledge.com(1998) ενώ το 2000 κυκλοφόρησε η συλλογή Bikini.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
  American English(1987)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου