OTAN OI KISS KANOYN ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ…13 ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ (ίσως) ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ

Ο Ηλίας Κωστόπουλος κατέγραψε και ανέλυσε όλα τα τραγούδια που διασκεύασαν οι KISS, στα 50 χρόνια της πολυτάραχης καριέρας τους, αναφέροντας τις αρχικές εκτελέσεις τους.
Σε κάποιους από εσάς, ίσως έρχονται αμέσως στο μυαλό κάποια τραγούδια όπως Kissin’ Time, το New York Groove ή το 2.000 Man, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθετε ή θα θυμηθείτε εδώ…
Θα σχοληθούμε με τραγούδια όπου οι KISS διασκεύασαν και δεν τα έχουν γράψει (στιχουργικά-συνθετικά) οι ίδιοι. Επίσης δεν θα παραθέσουμε όσα  έγραψαν πρώην μέλη τους σε αλλά σχήματα που είχαν, πριν ή μετά τους KISS.
Αλλά πρώτα, ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τι είναι μια διασκευή: H αναπαραγωγή ενός τραγουδιού από άλλον καλλιτέχνη ή συγκρότημα, πέραν του αυθεντικού που είχε προηγουμένως καταγραφεί σε δίσκο, ονομάζεται διασκευή. Μπορεί να φαίνεται περίεργο μα πρέπει να ορίσουμε τι συνιστάτε ακριβώς μια διασκευή και τι όχι; Αλλά, όπως συμβαίνει συχνά κάποια τραγούδια, που δεν έχουν ηχογραφηθεί σε κάποιο δίσκο, αλλά ο καλλιτέχνης τα έχει δώσει σε άλλο συγκρότημα, αυτό λέγετε διασκευή; Φυσικά και όχι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

ΟΙ 12+1 ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ KISS…

13 είναι οι διασκευές που έκαναν οι KISS στην καριέρα τους. Να ξανά θυμίζω, ότι εδώ θα δούμε εξολοκλήρου μη δικές τους συνθέσεις και όχι συνθέσεις που έγραψαν μαζί με άλλους σύνθετες στιχουργούς ή όταν ήταν π.χ. σε άλλα συγκροτήματα, ή τέλος τραγούδια που έδωσαν σε άλλους καλλιτέχνες και στην πορεία τα τραγούδησαν εκ νέου και οι ίδιοι οι KISS  (περίπτωση Hide your Heart που το έκανε επιτυχία η Bonnie Tyler). Στην παρένθεση οι συνθέτες/στιχουργοί
1). “Kissin' Time” (Kal Mann, /Bernie Lowe)
2). “King Of The Night Time World” (Kim Fowley/ Mark Anthony)
3). “Then She Kissed Me” (Jeff Barry/ Ellie Greenwich/ Phil Spector)
4). “Anyway You Want It” (Dave Clark)
5). “Tossin' And Turning” (Richie Adams/ Malou Rene)
6). “When You Wish Upon A Star” (Ned Washington/ Leigh Harline)
7). “New York Groove” (Russ Ballard)
8). “2.000 Man” (Mick Jagger/ Keith Richards)
9). “Is That You?” (Gerald McMahon)
10). “Odyssey” (Tony Powers)
11). “Rock And Roll Hell” (Bryan Adams/ Jim Vallance)
12). “God Gave Rock And Roll To You II” (Russ Ballard)
+1). “Do You Remember Rock And Roll Radio?” (Ramones)
Ας τα δούμε όμως ένα προς ένα… και με χρονολογική σειρά.

 1). Kissin’ Time
KISS 1974
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Bobby Rydell το 1959, στο άλμπουμ We Got Love.
Αυτό το τραγούδι οι KISS το πρόσθεσαν στην μεταγενέστερη επανέκδοση του ντεμπούτου τους(Φεβρουάριος 1974) και έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις εκδόσεις του δίσκου από τότε, μέχρι και σήμερα. Τα φωνητικά ανήκουν εκ περιτροπής στους Paul Stanley, Gene Simmons και Peter Criss.

2). King Of The Night Time World
DESTROYER 1976
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Hollywood Stars το 1974  αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο από το εν λόγω σχήμα, παρά μόνο το 2013 όταν και κυκλοφόρησε το έως ακυκλοφόρητο άλμπουμ τους. Ουσιαστικά δεν είναι ένα KISS τραγούδι, ίσως ο Paul Stanley με τον Bob Ezrin να πρόσθεσαν μερικές νέες ιδέες. Ας πούμε όμως ότι τα τύμπανα είναι τοποθετημένα λίγο διαφορετικά εδώ. Τα φωνητικά ανήκουν στον Paul.

3). Then She Kissed Me


LOVE GUN 1977
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τις Crystals το 1963 ως single. Δεν ήμουν ποτέ σίγουρος γιατί οι KISS έβαλαν αυτό το τραγούδι στο άλμπουμ Love Gun αν και έξυπνα άλλαξαν εκ νέου τον τίτλο από το αρχικό ”Then He Kissed Me” σε “Then She Kissed Me”. Σύμφωνα με τον μύθο, το σχήμα έχει κολλήσει με αυτό το τραγούδι στο soundcheck που έκαναν στο Volkshaus στη Ζυρίχη, (Ελβετία) το 1976. Ένα χρόνο αργότερα λοιπόν, το ηχογράφησαν με τα φωνητικά να ανήκουν στον Paul.

4).Anyway You Want It
ALIVE II 1977
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Dick Clarke Five το 1964, στο άλμπουμ τους Coast To Coast. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στην 4η studio πλευρά του Alive II, που κατά τη γνώμη μου, ούτε στερεί ούτε προσθέτει κάτι στην ποιότητα αυτού του live. Θα προτιμούσα αυτή η τέταρτη πλευρά να μην έχει νέα studio τραγούδια, αλλά live. Το μόνο αξιοσημείωτο σημείο, σχετικά με αυτό το τραγούδι είναι ότι είναι το πρώτο τραγούδι που ο Paul Stanley παίζει μόνος του όλες τις κιθάρες. Τα φωνητικά ανήκουν φυσικά στον Paul.

5). Tossin' And Turning
PETER CRISS 1978
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Bobby Lewis το 1961, στο ομώνυμο άλμπουμ  του Tossin’ And Turning. Όταν ο Peter τραγουδά το 1978 στο solo του album, δεν χρησιμοποιεί την βρετανική αργκό για τον αυνανισμό, όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλούς οπαδούς. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι έχουμε και τη ζωντανή εκδοχή αυτού του τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε στην περιοδεία για του Dynasty το 1979. Αλλά και οι υπόλοιποι τρεις είπαν από ένα τραγούδι από τα solo album τους.



6). When You Wish Upon A Star
GENE SIMMONS 1978
Το τραγούδι αυτό ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Cliff Edwards, στο soundtrack τις ταινίας Pinocchio, της Disney το 1940. Ο Gene Simmons το ηχογράφησε, ως μια πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους γενικά, αλλά και πως να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να κοιτάξουν με αισιοδοξία προς το μέλλον. Από άλλους επαινείται ως τραγούδι, αλλά τείνει να ξεχαστεί από κάποιους άλλους.

7). New York Groove
ACE FREHLEY 1978
Αρχικά ηχογραφήθηκε κι έγινε επιτυχία καταγράφηκε από τους Hello το 1976, στο album τους Keeps Us Off The Streets.
Είναι σύνθεση του Russ Ballard, ο οποίος έγραψε επίσης τα Since You've Been Gone και I Surrender και τα 2 γνωστά από τις ηχογραφήσεις των Rainbow. Το solo album του Ace είναι γεμάτο από μεγαλειώδη riffing τραγούδια, αλλά προφανώς δεν είχε κάποιο ραδιοφωνικό single. Ο μηχανικό ήχου Eddie Solan, είχε την ιδέα της προσθήκης μιας διασκευής και όταν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, είχε την μεγαλύτερη επιτυχία στο chart των singles στο Billboard. Με slide κιθάρα από τον Ace και φυσικά την ιδιαίτερη προφορά του, έκανε θρυλική και ιστορική αυτή τη διασκευή, που αλήθεια ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του. Τα φωνητικά ανήκουν στον Ace, ακόμη και σήμερα το παίζει στα live του.



8). 2.000 Man
DYNASTY 1979
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Rolling Stones στο άλμπουμ τους Their Satanic Majesties Request(1967) και φυσικά είναι σύνθεση των Jagger/Richards. Μετά την επιτυχία του New York Groove, ο Ace Frehley, επιχειρεί να τραγουδήσει  μια διασκευή όπου φαινόταν σαν μια καλή ιδέα για το άλμπουμ του συγκροτήματος. Το τραγούδι παραμένει στο set list των συναυλιών του Ace ακόμη και σήμερα, με τα φωνητικά να είναι δικά του.

9). Is That You?
UNMASKED 1980
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Gerard McMahon το 1979 αλλά δεν υπάρχει καμία αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού αυτού, παρά μόνο σε demo μορφή το 1979. Όταν το άκουσε ο παραγωγός του άλμπουμ Unmasked, Vini Poncia και το πρότεινε στους KISS. Επίσης ο Gerald είχε γράψει τραγούδια για τους Chicago και τον Roger Daltrey. Πάντως οι KISS με αυτό το τραγούδι έκαναν πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία το 1980. Τα φωνητικά ανήκουν στον Paul.

10). Odyssey
(MUSIC FROM) THE ELDER 1982
Σύνθεση του τραγουδοποιού  Tony Powers από το 1981. Μια ηχογράφηση  του τραγουδιού υπάρχει μόνο στην ταινία Midnite Trampoline, που βγήκε επίσημα ένα χρόνο μετά το album των KISS. Τα φωνητικά ανήκουν στον Paul.

11). Rock And Roll Hell
CREATURES OF THE NIGHT 1982
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Bachmann Turner Overdrive το 1979, στο album τους Rock ‘N’ Roll Nights.
Ο παραγωγός των Kiss Michael James Jackson, τηλεφώνησε στον Bryan Adams και τον ρώτησε αν έχει κάποιο τραγούδι που θα μπορούσαν να ηχογραφήσουν οι KISS. Ο Bryan Adams κι ο στενός συνεργάτης του Jim Vallance, έγραψαν δύο τραγούδια για τους KISS, τα War Machine και μια έκδοση του Rock Αnd Roll Hell, με νέους στίχους και μια πιο αργή και πιο βαριά αίσθηση. Τα φωνητικά ανήκουν στον Gene.

12). God Gave Rock & Roll To You II
REVENGE 1992
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Αrgent το 1973, στο άλμπουμ τους In Deep. Εκείνη την εποχή, οι KISS είχαν σταματήσει τις διασκευές στους δίσκους τους και χρησιμοποιούσαν συνεργασίες με διάφορους συνθέτες εκτός του group. Στην αυγή της δεκαετίας του ’90 και πάλι κατέγραψαν μια διασκευή, θυμηθείτε τον Russ Ballard που έγραψε το New York Groove, το God Gave Rock And Roll To You, ήταν άλλο ένα  τραγούδι του Ballard. Η έκδοση των KISS ήταν ελαφρώς πιο καινούργια και γι’ αυτό ονομάστηκε ως «ΙΙ» και πάλι με κάποιους νέους στίχους που προστέθηκαν από τους Gene και Paul. Τα φωνητικά ανήκουν εκ περιτροπής στους Paul και Gene.



+1). Do You Remember Rock & Roll Radio?
WE’RE A HAPPY FAMILY, A TRIBUTE TO RAMONES 2003
Αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Ramones το 1979, στο άλμπουμ τους End Of The Century.
Το 2003 οι KISS συμμετέχουν με αυτό το τραγούδι στο tribute των Ramones, We're Α Happy Family, Ο Paul τραγουδά τον πρώτο στίχο και παίζει όλες τις κιθάρες, ο Gene τραγουδάει το δεύτερο στίχο και παίζει μπάσο. Ενώ ο Eric Singer παίζει τύμπανα, ο Derek Sherinian πλήκτρα και ο Scott Paige σαξόφωνο.

Την άλλη Κυριακή: Τα ...θανατηφόρα Τρίο της Μουσικής (Cream, ZZ Top, Beck Bogert and  Appice, West Bruce and Laing, Motorhead, Taste, Triumph κ.α.) 

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

14/1/24


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Μπράβο στον συντάκτη, ωραίο άρθρο... Γνωρίζω ότι ο εν λόγο αρθρογράφος έχει έτοιμο βιβλίο για τους KISS... Το περιμένουμε με αγωνία και ανυπομονησία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή