ΓΙΑΤΙ Ο KRIST NOVOSELIC ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ FOO FIGHTERS.

 


Έως και τις 5 Απριλίου 1994,  όλα πήγαιναν καλά. Την ημέρα εκείνη, ο κόσμος ενημερώθηκε για την αυτοκτονία του Kurt Cobain, κι ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει. Οι Krist Novoselic μπάσο, Dave Grohl ντραμς και Pat Smear(δεύτερη κιθάρα), βρέθηκαν στο κενό ενώ ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της δεκαετίας έπαψε να υπάρχει. Ο Cobain είχε περάσει στην αιωνιότητα και οι Nirvana απλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Μια μεγάλη τραγωδία για όλους όσους βρίσκονται κοντά, κι ακόμα περισσότερο για τη σύζυγό του Courtney Love και τη μόλις 2 ετών κόρη τους Francis Bean. Μετά θάνατον, ο Cubain αναδείχθηκε σε μουσικό πρωτοπόρο, εκλαϊκεύοντας τις προσεγγίσεις στη  σύνθεση τραγουδιών, ίσως υπερβολικά όλα αυτά, αλλά σίγουρα σαν προσωπικότητα και έργο, η απώλεια ήταν μεγάλη. Ο ίδιος παρέμεινε ταπεινός, παρά την επιτυχία τω Nirvana, και  υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, με τον ίδιο να αντιτάσσεται στην παραδοσιακή ιδέα του rock star. Ο θάνατος του, έβαλε τέλος  στην πορεία των Nirvana και δημιούργησε ένα κόσμο ερωτηματικών για τα τρία επιζώντα μέλη, που όχι μόνο χρειάστηκαν να βιώσουν την απώλεια αλλά είχαν κι ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με τη συνέχεια της καριέρας τους.
 Εκείνος που κινήθηκε άμεσα ήταν ο ντράμερ Dave Grohl που απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για να σχηματίσει τους Foo Fighters και 14 σχεδόν μήνες από το θάνατο του Cubain να κυκλοφορήσει το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ, εξ ολοκλήρου μόνος του (παίζει κιθάρα, μπάσο, ντραμς, τραγουδάει και έκανε την παραγωγή) με μόνη συμμετοχή αυτή του Greg Dulli των Afghan Whig sπου παίζει κιθάρα σε ένα τραγούδι. Κι ερχόμαστε στο »ζουμί» της υπόθεσης, αφού αναγκάστηκε να σχηματίσει συγκρότημα για να παίξει στην περιοδεία και μαζί του πήρε τους Nate Mendel μπάσο, William Goldsmith ντραμς των Sunny Day Real Estate και τον πρώην κιθαρίστα των Germs, Pat Smear που ήταν το τέταρτο αλλά ανεπίσημο μέλος των Nirvana. Πουθενά ο Krist Novoselic, δεδομένης της παρουσίας του Smear στην περιοδεία!Γιατί ο Krist Novoselic δεν είναι στους Foo Fighters; Μιλώντας στο Rolling Stone τον Οκτώβριο του 1995, όταν οι Foo Fighters ήταν ήδη σε περιοδεία, ο Grohl είπε ότι διατηρούσε επαφή μαζί του μετά τον θάνατο του Kurt Cobain. Και οι 2 αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να περάσει αρκετός χρόνος για να καταλάβουν την απώλεια και τη αίσθηση να ζεις χωρίς τον άνθρωπο που ήταν ο κύριος κρίκος τους! Αργά τα πράγματα επανήλθαν σε πιο φυσιολογικό ρυθμό και μάλιστα τότε (σ.σ. το 1995) στην ίδια συνέντευξη ο Grohl είχε πει ότι σκέφτεται σοβαρά να του προτείνει να γίνει μέλος των Foo Fighters. Ωστόσο, και οι δύο επέλεξαν να μην συμβεί κάτι τέτοιο, λόγω της προφανής πίεσης που θα εξασκούσε ο κόσμος αλλά και οι δημοσιογράφοι, που θα θεωρούσαν (με το δίκιο τους) ότι οι Foo Fighters ήταν μια συνέχεια των Nirvana και κάτι τέτοιο δεν ήθελε με κανένα τρόπο ο Ghrol. «Για τον Krist και εμένα, θα ήταν φυσικό και πραγματικά υπέροχο», συνέχισε ο Grohl, «Αλλά για όλους τους άλλους, θα ήταν περίεργο και θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση». Στο μέλλον, ο Krist Novoselic ανέβηκε στη σκηνή κι έπαιξε αρκετές φορές μαζί τους όπως και στα άλμπουμ τους  One by One και Wasting Light.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Οι Novoselic, Grohl και Smear είναι ακόμα καλοί φίλοι. Ο Smear έμεινε με τους Foo Fighters μέχρι το άλμπουμ The Colour and the Shape (1997). Ο Novoselic σχημάτισε τους Sweet 75, πέρασε ένα διάστημα από τους Meat Puppets, το 2002 σχημάτισε τους Eyes Adrift με τους οποίους κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ, για να ακολουθήσει μια  σειρά συγκροτημάτων όπως Flipper, κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, Filthy Friends, 1 άλμπουμ, Giants in the Trees, 2 άλμπουμ, Butterfly Launches From Spar Pole, 1 άλμπου μ και πρόσφατα τους With 3rd Secret, 2 άλμπουμ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/12/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου