ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΤΑΤΗΣ-IT'S ONLY ROCK'N'ROLL: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


 Το It’s only Rock’n’Roll είναι το έβδομο βιβλίο (που εκδόθηκε από τις εκδόσεις όγδοο!!!) του Ντίνου Δηματάτη και στην ουσία είναι μια αυτοβιογραφική καταγραφή όλων των μουσικών του αναμνήσεων όσων έζησε από τα τέλη της δεκαετίας του 60 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είναι μια ενδιαφέρουσα καταγραφή μουσικών εκδηλώσεων της πόλης, μέσα από τη βιωματική καταγραφή του Δηματάτη.  Οι περιπέτειες με τον John Kay των Steppenwolf, η συνάντησή του με τη μούσα των νεανικών του χρόνων Marian Faithfull, το ταξίδι του στην Αθήνα για να δει τους Police, η «αναίμακτη» συναυλία του Άγιου Rory στη Θεσσαλονίκη, ο φόρος τιμής στον Θόδωρο Παπαντίνα, οι ξεχασμένες εμφανίσεις των Johnny Hallyday και Sylvie Vartan στο θρυλικό Παλαί ντε Σπορ και τόσες άλλες εμπειρίες, ξεπηδούν μέσα από τις 192 σελίδες του βιβλίου. Η γραφή είναι καλή, το κείμενο κυλάει πολύ εύκολα και σε κανένα σημείο δεν γίνεται κοιλιά.
Ο Ντίνος Δηματάτης, χωρίς να το καταλάβει, κατέγραψε πολλές από τις εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έτσι στο βιβλίο του μια διαφορετική διάσταση από αυτήν που ο ίδιος ήθελε, της εξιστόρησης των μουσικών γεγονότων στην πόλη του. Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες που αν σκεφτείς είναι πολλές, αφού αφορούν μια εποχή που η χρήση αλλά και μεταφοράς φωτογραφικής μηχανής ήταν …περιπέτεια. Το εξώφυλλο προέρχεται από λεπτομέρεια αφίσας των Gogol Bordelo.

Ο Ντίνος Δηματάτης είναι δικηγόρος, έχει εργαστεί σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στον Antenna Θεσσαλονίκης, κάνοντας την εκπομπή Στην Άκρη της Βελόνας(ωραίος τίτλος!) κι έχει γράψει άλλα 6 μουσικά βιβλία, όλα εγκυκλοπαιδικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/12/23



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου