Ο ΠΟΛΥΜΟΥΣΙΚΟΣ ΧΑΡΗΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ


Πραγματικός πολύ-μουσικός, ο γεννημένος στην Αίγυπτο Χάρης Χαλκίτης, έρχεται στην Αθήνα το 1961 όπου συμμετέχει στους Playboys, Στο ίδιο συγκρότημα, λίγο αργότερα προστίθενται οι Δάκης και Φίλιππος Νικολάου, πριν ξεκινήσουν τις προσωπικές καριέρες τους! Για την ιστορία, οι Playboys άφησαν πίσω τους 7 μικρούς δίσκους, με τo »Pourquoi/Nansy» να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Εκείνη την εποχή, ο Χαλκίτης αρχίζει να εξελίσσει το μουσικό του ταλέντο, παίζοντας πιάνο, σαξοφώνου, φλάουτο, κλαρίνο, κρουστά και μπάσο και το 1968, βρίσκεται με τους Playboys στο Καζίνο του Λίβανου! Μετά από μια περιπετειώδη μουσική μετακίνηση (από το Λίβανο, πήγε στη Σουηδία!), γνωρίζει τον Γεράσιμο Λαβράνο που τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στο σχήμα του. Μάλιστα εμφανίστηκε και στην ταινία «Νύχτα γάμου» με τα φωνητικά να τα αναλαμβάνουν η Chiquita Gordon κι ο Frankie Sin (o Χαλκίτης παίζει σαξόφωνο).


Φεύγοντας από το συγκρότημα του Γεράσιμου Λαβράνου, δέχεται πρόταση από τον Ντέμη Ρούσου να παίξει στους Aphrodite’s Child, συμμετέχοντας στο 666, παίζοντας μπάσο, κρουστά, σαξόφωνο, φωνητικά, ενώ συμμετέχει και στην περιοδεία. Με την διάλυση των Aphrodite’s Child, γίνεται μόνιμος μουσικός του Ντέμη Ρούσσου, κάνοντας την παραγωγή στο πρώτο του άλμπουμ On the Greek Side of My Mind (1971) το οποίο κυκλοφόρησε και με τίτλο Fire and Ice. Έκανε ακόμα παραγωγή σε τραγούδια της Dalida και της Queen Samantha, που μεταξύ 1978-1981 ήταν πολύ δημοφιλής και με πολλές επιτυχίες στο  χώρο της χορευικής μουσικής.Το 1970 γίνεται μέλος των Eros, ενός βραχύβιου συγκροτήματος που σχηματίστηκε στην Γαλλία από τους Λουκά Σιδερά, Δημήτρη Ταμπόση (κιθαρίστα/τραγουδιστή), Λάκη Βλαβιανό (πιάνο) και τον Χάρη Χαλκίτη (μπάσο, σαξόφωνο, περκάσιονς) και κυκλοφορούν ένα δίσκο 45 στροφών με τα τραγούδια «Rain Train/ I Can See It». Χρειάστηκαν να περάσουν τρία χρόνια, για να φθάσουμε στο 1973 και να κυκλοφορήσει το μικρό δίσκο “Echoes of Jerusalem/Take your time”. Η έντονη δραστηριότητά του, κάνει τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Barclay να τον υπογράψει και να του κυκλοφορήσει 7(!) μικρούς δίσκους (single), με την εξής χρονολογική σειρά: “Riding free,Leaving lonely/If I Could”, “Like the Bird/Time is Over”, “Riding on Moving/Marita”, “We ll share the world/Birdman”, “Telephone Rock/Because I love”, “So long/Summer Beeeze” και “Fame old situation /So long.


Το 1975 κυκλοφορεί τον πρώτο του μεγάλο δίσκο με τίτλο Harry Halkitis αλλά μπορείτε να τον βρείτε και σαν “Marita”, που σημειώνει μεγάλη στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Ένα χρόνο αργότερα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία με ένα άλλο τραγούδι, το “Milady Lena”για να επιστρέψει στην Ελλάδα το  1984 , συνεχίζοντας να δουλεύει σαν ενορχηστρωτής με Πωλίνα, Ζαννέτ Καπούγια, Δάκη, Κωσταντίνα, Μαντώ, Αθηνά Μαυρομάτη, Αμάντα, Άντρος Κωσταντίνου, Γιώργος Κατσίνης αλλά και με την κόρη του Βικτωρία Χαλκίτη.

Συμμετέχει σαν μουσικός σε ηχογραφήσεις ενώ συνθέτει  και γράφει δεκάδες ραδιοφωνικά σποτς (jingles).    

Πήγή: Το βιβλίο Get hat Beat του Ντίνου Δηματάτη 

Α.Ρ.

12/12/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου