RITCHIE BLACKOMORE'S RAINBOW - MEMORIES IN ROCK-LIVE IN GERMANY

 

Θυμάμαι ότι, όταν λίγο πριν το 2016 πληροφορηθήκαμε ότι ο Ritchie Blackmore θα επαναδραστηριοποιήσει τους Rainbow, ονειρευόμασταν κάποιο κλασικό line up ή μια σύμπραξη με μουσικούς, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, ακολουθώντας το παράδειγμα του τεράστιου Michael Schenker. Αν και η πραγματικότητα μας προσγείωσε απότομα, η δίψα να ξαναδούμε τον Ritchie να ξαναπιάνει στα χέρια του την Stratocaster αρκούσε.
Αν εξαιρέσει κανείς τον εγνωσμένης αξίας Jens Johansson (πλήκτρα), οι υπόλοιποι μουσικοί δημιουργούσαν αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της μπάντας και να σταθούν επάξια δίπλα από τον Μαυροφορεμένο. Τα φώτα ως ήταν φυσικό έπεσαν στον Ronnie Romero, τον έως τότε άσημο Χιλιανής καταγωγής ερμηνευτή, που ο Blackmore επέλεξε να σταθεί πίσω από το μικρόφωνο!
Το νέο σχήμα έδωσε δύο ζωντανές εμφανίσεις στην Γερμανία (Loreley και Bietigheim), οι οποίες και ηχογραφήθηκαν και μια ακόμα στην Αγγλία. Ο Blackmore ακούγεται καλά δεδομένης και της ηλικίας του βεβαίως, ενώ αναμενόμενα υψηλή είναι και η απόδοση του Johansson. Η μεγάλη έκπληξη δεν είναι άλλος από τον Romero, που αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει πολύ καλά σε συνθέσεις που έχουν γραφτεί και έχουν ταυτιστεί με άλλους ερμηνευτές. Η εκπληκτική του φωνή επιτρέπει στον Ritchie να μπορεί να εντάσσει στο setlist κομμάτια, που οι παλαιότεροι τραγουδιστές και λόγω ηλικίας θα δυσκολεύονταν να αποδώσουν! Δικαιώνει έτσι απόλυτα τον Blackmore για την επιλογή του – δεν κατάλαβα ποτέ μου πώς ο Ritchie ανακαλύπτει όλους αυτούς τους τραγουδιστές τον τελευταίο μισό αιώνα!!!


Κατά την γνώμη μου ο Romero αποδίδει καλύτερα σε συνθέσεις με τον Dio στα φωνητικά, αλλά και σε αυτές του Gillan! Η παραγωγή του άλμπουμ κινείται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Ο ήχος της μπάντας αν και είναι καθαρός, υστερεί φανερά σε όγκο, ενώ και δεδομένου ότι πρόκειται για τις δύο πρώτες εμφανίσεις του σχήματος είναι φανερό ότι τα μέλη δεν έχουν προλάβει να δέσουν μεταξύ τους!
Στα συν του άλμπουμ το τρομερό setlist, ένα πραγματικό best of της τεράστιας πορείας του μεγάλου Ritchie, αν και ξενίζει ενδεχομένως η επιλογή πολλών συνθέσεων των Deep Purple σε ένα ζωντανό άλμπουμ των Rainbow. Τα όποια παράπονα για το setlist είναι αναμενόμενα δεδομένου του όγκου της μουσικής, που έχει συνθέσει και ηχογραφήσει ο μάλλον σπουδαιότερος καλλιτέχνης της μουσικής μας. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές αυτές είναι μάλλον το Man On The Silver Mountain και το θεϊκό Stargazer – όχι τυχαία και τα δύο συνθέσεις της εποχής με τον Dio στα φωνητικά!
Για να είμαστε ειλικρινείς το “Memories in Rock – Live In Germany” είναι ένα πραγματικά καλό live που φέρνει στο προσκήνιο έναν τεράστιο ερμηνευτή. Κατά τα άλλα οι Rainbow μας έχουν χαρίσει πολύ καλύτερες ζωντανές ηχογραφήσεις (On Stage, Live In Donighton κτλ). Σε αυτό το live δεν θα ακούσουμε τον Blackmore στην δημιουργική του ακμή να προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια ανοίγοντας νέους μουσικούς ορίζοντες! Το έκανε πολλά χρόνια πριν αυτό! Θα μας δείξει ωστόσο ότι και στην δύση της καριέρας του μπορεί να μας μαγεύει ξυπνώντας μας την νοσταλγία του παρελθόντος! Οι φίλοι των Rainbow το έχουμε ήδη! Long Live Ritchie Blackmore ‘s Rainbow!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

25/11/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου