TELEVISION - MARQUEE MOON



Οι Television είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της αμερικάνικης punk σκηνής. Σχηματίστηκαν αρχές της δεκαετίας του 70 από 2 φίλους, τους Tom Verlaine κιθάρα/φωνή και Richard Hell μπάσο/τραγούδι που σύντομα αποχώρησε και σχημάτισε τους Richard Hell & the Voidoids. Ο Verlaine συνέχισε το ταξίδι με τους Television  και το 1977 κυκλοφόρησαν τον πρώτο και καλύτερο δίσκο στη δισκογραφία τους, το Marquee Moon. Το ομότιτλο κομμάτι, διάρκειας 10 λεπτών, έχει ένα από τα  πιο αναγνωρίσιμα κιθαριστικά riff στην ιστορία της ροκ μουσικής, που οδηγεί σε ένα δεκάλεπτο έντεχνο εναλλακτικό κομμάτι, με τους λυρικούς διαλογισμούς του Verlain να αναφέρονται στις δυσκολίες της ζωής. Το «Marquee Moon» είναι μια οδύσσεια μέσα από την αβεβαιότητα της ζωής ενώ οι χρήσεις μεταφορικών εικόνων νεκροταφείων, σκότους, βροχής και αστραπής, προκαλούν στον ακροατή έντονα συναισθήματα.
 Γυρνώντας το χρόνο πίσω, θα δούμε ότι το 1977, η Νέα Υόρκη, περνούσε μια έντονη δυσκολία με την απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, η οποία είχε άμεσο αντίτυπο στην καθημερινότητα της πόλης. Παράλληλα, τα ναρκωτικά και η βία άρχισαν να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στην κοινωνία, με τη νεολαία να «χάνεται». Η αχανής Νέα Υόρκη έχει την μοναδική ικανότητα να μεταφέρει με ζοφερό τρόπο τις δομικές αλλαγές που συμβαίνουν σε μια κοινωνία και οι στίχοι του δυστοπικού «Marquee Moon» το πετυχαίνουν με τον καλύτερο τρόπο. Η κιθάρα ακούγεται μαχητική  και η όμορφη φωνή του Verlaine το ντύνει με μοναδικό τρόπο. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ, πόσο μάλλον το κομμάτι, ήταν punk. Πιο εύκολα θα το χαρακτήριζα post-punk, με τον Verlaine να ενσωματώνει τεράστιες επιρροές στη σύνθεση του τραγουδιού από τους Doors αλλά κι άλλα συγκροτήματα του είδους.


TRIVIA
Στην Αμερική, το τραγούδι δεν είχε καμία εμπoρική επιτυχία, ενώ στη Ηνωμένο Βασίλειο ο μικρός δίσκος σταμάτησε στο Νο 28 του chart. H πρώτη εκτύπωση του ήταν σε 25.000 αντίτυπα 12" maxi single, όπου στην μια πλευρά το τραγούδι ήταν stereo και στην άλλη  mono. Στη συνέχεια τυπώθηκε και σε μικρό δίσκο (single).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/10/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου