BAKER GURVITZ ARMY (1974): ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ "HELP ME"!!!


Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν παλιοροκάδες που διανύουν την 6η δεκαετία της ζωής τους και δεν ξέρουν τους Baker Gurvitz Army! Ειδικά όταν το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους (1974) είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του hard rock ύφους τους. Ο θεικός ντράμερ Ginger Baker( 1939-2019), αφού έχει σημαδέψει την καριέρα του παίζοντας με τους Cream και Blind Fiath, έχει τερματίσει το fusion πείραμά του με τους Ginger Baker's Air Force και συμμετέχει στο hard rock power trio των Baker Gurvtiz Army, μαζί με τα αδέλφια Adrian Gurvitz(κιθάρα/τραγούδι) και Paul μπάσο και οι 2 πρώην Gun και Three Man Army. Το βασικό χαρακτηριστικό τους, εκτός του μοναδικού ήχου των τυμπάνων του Ginger Baker είναι ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Adrian Gurvitz, που όμοιός του δεν υπάρχει στο hard rock! Προσέξτε πόσο γλυκά ακούγονται τα λίγα πλήκτρα, προσφέροντας στα κομμάτια μια ξεχωριστή χημεία.   
Το δίσκο (No 22 Μ.Βρετανία) τον είχα αγοράσει στην εποχή του, εντυπωσιασμένος με το «Help me”, που τόσες δεκαετίες μετά παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Τα επιθετικά ντραμς του γίγαντα Baker και το σκληροπυρηνικό παίξιμο των αδελφών Gurvitz, όπου έχουν σουλουπώσει (σ.σ, ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η λέξη) τον ήχο, με τον οποίο έγιναν γνωστοί στα 2 προηγούμενα συγκροτήματα, οδηγεί στην ακρόαση ενός πολύ καλού δίσκου. Εκείνο που ξεχωρίζει το συγκρότημα, δεν είναι το “Help me” που είναι το καλύτερο διαβατήριο για να σας πείσω να ακούσετε το δίσκο αλλά  και τα "Love Is", το7λεπτο “Mad Jack” και "Memory Lane”, αφήνοντας για το τέλος, η μπαλάντα "I Wanna Live Again".  


Φωνητικά κάνουν οι Αμερικανίδα τραγουδίστρια Madeline Bell (καμία σχέση με την Maggie Bell) και οι Barry St. John, Rosetta Hightower και Liza Strike (έχει κάνει φωνητικά σε δίσκους των Elton John, , Pink Floyd στο Dark Side of the Moon, στην όπερα των Who Tommy και στους Climax Blues Band, Chris DeBurgh, Bryan Ferry, Eddy Grant, Murray Head,  Manfred Mann, Johnny Nash, Nazareth, Leo Sayer, Small Faces, Spencer Davis Group, Steely Dan, Whitesnake κ.α. Πλήκτρα παίζει ο John Mitchell.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το πρώτο κι ομώνυμο άλμπουμ των Baker Gurvtiz Army είναι ένα ξεχωριστό δείγμα κλασικού hard rock της δεκαετίας του 70, που πρέπει να ακούσετε.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον επόμενο χρόνο(1975) κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Elysian Encounter με την προσθήκη του οργανίστα Peter Lemer.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/10/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου