STRAWBS-HERO AND HEROINE(1974): Ο ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΣ


Το 1974, βρίσκει τους Strawbs να έχουν κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ και με πιο πρόσφατο το πιο πετυχημένο εμπορικά τουλάχιστον, το Bursting at the Seams (1973, Νο2 Μ.Βρετανία). Για όσους δεν ξέρουν τους Strawbs, ήταν ένα από τα σημαντικότερα folk αγγλικά συγκροτήματα και μάλιστα ήταν το πρώτο folk συγκρότημα που στον ήχο του έβαλε πλήκτρα στον ήχο του! Και ποιος τα έπαιζε; o Rick Wakeman, πριν πάει στους Yes!!! Ένα χρόνο μετά το Bursting at the Seams, κυκλοφορούν έναν τελείως διαφορετικό δίσκο, μακριά από το folk στοιχείο τους, το Hero and Heroine(1974) που ακούγεται εντελώς …progressive, σε σημείο που εύκολα(!) το κατατάσσω ανάμεσα στα καλύτερα progressive άλμπουμ της δεκαετίας του 70! Εδώ βρίσκουμε το συγκρότημα, με μόνο 2 από τα αρχικά μέλη, τους Dave Cousins κιθάρα/τραγούδι και Dave Lambert κιθάρα/τραγούδι και τους νεοφερμένους John Hawken(από τους Nashville Teens και Renaissance) πλήκτρα, Chas Cronk μπάσο και Rod Coombes(από τους Juicy Lucy και Stealers Wheel) ντραμς. Οι αλλαγές ξεκινούν από το εξώφυλλο που όπως βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με το φολκλορικό ήχο που τους ξέραμε. Ντυμένα με λευκά κοστούμια, το συγκρότημα  αναπροσδιορίζεται με τα πλήκτρα του Hawkins να ακούγονται σε πρώτο πλάνο, αμέσως φαίνεται η ρομαντική διάθεση αλλά και γλυκές progressive μελωδίες που πλημμυρίζουν τα 10 κομμάτια του άλμπουμ,  με αντίστοιχα κιθαριστικά περάσματα. Μπορεί να μην έχουν την πολυπλοκότητα των Yes, τον όγκο των Emerson Lake and Palmer και την έμπνευση των Pink Floyd, αλλά συνθέσεις σαν το 8λπετο υποβλητικό “Autumn” ή το ομώνυμο, δεν γράφονται κάθε ημέρα, ακόμα κι από τα μεγάλα progressive συγκροτήματα. Στην παραπάνω εξίσωση, δεν συμπεριέλαβα τα “Midnight Sun”, «Lay a little light on me” και "Shine On Silver Sun", γιατί θα…σας προβλημάτιζα ακόμα περισσότερο.  Το μόνο που κάθε φορά που ακούω το δίσκο με κάνει να ……..τσιτώνω, είναι η στεγνή φωνή του Cousins, αλλά το ξεπερνάω! Την παραγωγή υπέγραψαν οι Dave Cousins κι ο Tom Allom, γνωστός μας από τις παραγωγές του σε Judas Priest, Pat Travers, Def Leppard, Kix,Y&T κ.α.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ  ΜΕΤΑ
΄Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Ghosts που ηχητικά δεν στέκει δίπλα στο Hero and Heroine. Η παραγωγή του Ghosts έγινε πάλι από τον Tom Allom.
TRIVIA
Παραδόξως, το Hero and Heroine(No 35 UK, No 94 USA) κυκλοφόρησε πρώτα στην Αμερική και με λίγες  εβδομάδες διαφορά στη Μ.Βρετανία. Οι κριτικές  που πήρε στην Αμερική ήταν καλές σε αντίθεση με αυτές της χώρας τους που ήταν μουδιασμένες, λόγω της αλλαγής του ύφους τους. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/9/23

 
Ο ΚΩΣΤΑΣ Elton ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ HERO AND HEROIN
Έχοντας ήδη 10 χρόνια μουσικής καριέρας, οι Dave Cousins και Dave Lambert το 1974 συνεχίζουν την πορεία των Strawbs με νέα μέλη κι ένα καινούργιο δίσκο, το ιστορικό και ανεπανάληπτο Hero And Heroin. Αφήνοντας πίσω τις folk καταβολές δημιουργούν ίσως τον πιο όμορφο και καλύτερο δίσκο της καριέρας τους, ένα progressive αριστούργημα, με το μέλλοτρον του  John Hawken να κυριαρχεί παντού σε συνδυασμό με τις κιθάρες των Cousins – Lambert. Όλες οι συνθέσεις ξεχωρίζουν για την αρτιότητα της εκτέλεσης με κορυφαίο το ομώνυμο κομμάτι που ανοίγει την δεύτερη πλευρά, ένα prog rock έπος. Δεν ήταν τυχαίο που το Hero And Heroin γνώρισε σχετική επιτυχία και τους χάρισε δημοτικότητα κι απ’ τις δυό πλευρές του Ατλαντικού, ενώ άξια συμπεριλαμβάνεται στα 50 καλύτερα progressive άλμπουμς όλων των εποχών, σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Rolling Stone.




 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου