DOORS - LIVE AT MATRIX (1967)


Το Live at the Matrix 1967, είναι ακόμα ένα Live των Doors από τα πολλά που βρέθηκαν ηχογραφημένα και  κυκλοφόρησαν μετά τη διάλυσή τους. Ηχογραφήθηκε στο club Matrix του San Francisco στις 7 και 10 Μαρτίου 1967, τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους και λίγους μήνες πριν το "Light My Fire" γίνει επιτυχία. Για την ιστορία, το Matrix ήταν συνιδιοκτησία των Peter Abram(που ήταν κι ο ηχολήπτης) και Marty Balin (μέλος των Jefferson Airplane). H αξία των ηχογραφήσεων είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν τις πρώτες γνωστές live ηχογραφήσεις τους, ενώ όπως θα καταλάβατε και από την ακρόαση, το club πρέπει να ήταν μάλλον…άδειο. Η ηχογράφηση πρέπει να προέρχεται από μπομπινόφωνο αλλά είναι καλή και σίγουρα έχει υποστεί την ανάλογη επεξεργασία. Η γνωστή τακτική των Doors να μην έχουν μπασίστα, παρά καλεσμένους και στις ηχογραφήσεις και να παίζει από τα πετάλια του όργανου ο Manzarek) κάνει τα τραγούδια να ακούγονται άδεια και σε συνδυασμό με τον άδειο χώρο, ο ήχος ακούγεται ξερός. Έχοντας σαν πρόσφατη κυκλοφορία το πρώτο άλμπουμ, παίζουν 8 κομμάτια(Crystal Ship, Light my Fire, The End, Alabama’s song, Break on through, Soul Kitchen, 20th Century Fox και Back Door man), 9 διασκευές μεταξύ αυτών ταο Crawling King Snake"που ηχογράφησαν στο L.A. Woman  το 1971 και “Gloria” των Them. Τέλος, ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις των “People are strange” που παρουσιάστηκε σε δίσκο λίγους μήνες αργότερα (στο Strange Days Νοεμ. 1967) και του "Summer's Almost Gone"( ηχογραφήθηκε στο Waiting for the Sun 1968). Πέραν των 2 παρά πάνω παρατηρήσεων (μπάσο κι άδειο club), πρέπει να προσθέσω την πολύ καλή δουλειά που έκανε οManzarek στα πλήκτρα, που γεμίζει τον ήχο, με μοναδικό τρόπο. To Live at Matrix είναι ένα καλό ηχητικό ντοκουμέντο των πρώτων ημερών τους που συνιστάται στους οπαδούς των Doors.

TRIVIA

  • Σύμφωνα με τον Abram, για την ηχογράφηση χρησιμοποίησε ένα Akai μπομπινόφωνο, 4 μικρόφωνα Calrad mics κι ένα μείκτη Calrad. Για τη φωνή, χρησιμοποίησε ένα μείκτη Knight με 3 Electrovoice 676 και μικρόφωνα Shure.
  • Η συναυλία κυκλοφορούσε για χρόνια σαν bootleg και τώρα κυκλοφορεί επίσημα με remastered ήχο από τις αρχικές ταινίες σε μίξη του Bruce Botnick. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία έγινε το Δεκέμβριο του 2008 (Νο191 Αμερική) σε 2πλό cd, ενώ για τη Record Store Day του 2017, κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα βινύλιου. Το Σεπτέμβριο του 2023 επανακυκλοφόρησε η 3πλή έκδοση του cd  με  ένα μικρό δίσκο με το ακυκλοφόρητο jazz instrumental, "Bag's Groove" και το "All Blues" στην πίσω πλευρά.


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/9/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου