QUIET RIOT-METAL HEALTH: ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ…ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ακόμα θμάμαι τη στιγμή που είχε έλθει στο γραφείο μουστην οδό Μεσογείων 311, το πακέτο με τους καινούργιους δίσκους από τα κεντρικά γραφεία της CBS . Εκείνο που μού τράβηξε αμέσως την προσοχή, ήταν το εντυπωσιακό εξώφυλλο κι έχοντας ακούσει από μικρό δίσκο το "Cum On Feel the Noize", που μόλις είχε αρχίσει να γίνεται επιτυχία στην Αμερική,το Metal Health,ήταν το πρώτο άλμπουμ που πήρε θέση στο πικ απ του γραφείου μου.
  Έως εκείνες τις ημέρες, κανένας μας ΔΕΝ ήξερε τους Quiet Riot! Κι όσοι τους ξέραμε, τους είχαμε μάθει από τη συμμετοχή του Randy Rhoads στην μπάντα του Double O και φυσικά δεν ξέραμε ότι είχαν κυκλοφορήσει άλλους δύο δίσκους, μόνο στην Ιαπωνία. Σχηματίστηκαν  το 1973 από τον εξάχορδο μάγο Randy Rhoads και τον μπασίστα Kelly Garni (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Rudy Sarzo), αλλά  όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να κάνουν «γκέλα» στο κοινό της Sunset Strip. Έτσι τα πρώτα δύο  άλμπουμ τους, κυκλοφόρησαν μόνο στην Ιαπωνία, χωρίς να κααφέρουν να εξασφαλίσει τη διανομή στις ΗΠΑ! 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ SPENCER PROFFER

Διαλύθηκαν λίγο αφότου οι Rhoads και Sarzo, πήγαν στο συγκρότημα του Osbourne και επανενώθηκαν δύο χρόνια αργότερα μετά από παρότρυνση του παραγωγού και ιδρυτή της Pasha Records, Spencer Proffer που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία των Quiet Riot. H Pasha Records, είχε διανομή μέσω της CBS Records και στγο μυαλό του Proffer είχε κολλήσει η μεγάλη επιτυχία των Slade, "Cum on Feel the Noize"(No1 Μ.Βρετανία, Νο98 Αμερική). Όταν ο Proffer συνάντησε τον DuBrow, άκουσε τη φωνή του και κατάλαβε ότι ήταν ο κατάλληλος για να το τραγουδήσει κι του το έδωσε, με τον DuBrow να το απορρίπτει. Η ιστορία του άλμπουμ Metal Health, ξεκίνησε από τη στιγμή που ο χαρισματικός τραγουδιστής ζήτησε από τον πρώην μπασίστα του συγκροτήματος Rudy Sarzo, να παίξει στην ηχογράφηση του τραγουδιού "Thunderbird", που είχε γραφτεί για να τιμήσει τη μνήμη του Randy Rhoads, που είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, όντας μέλος της μπάντας του Double O(1982). Σύμφωνα με τον DuBrow, το “Thunderbird” είχε ξεκινήσει να γράφεται ΠΡΙΝ το θάνατο του Rhoads, αλλά ολοκληρώθηκε και αφιερώθηκε σε αυτόν! Μετά το “Thunderbird”, o Sarzo ηχογράφησε και ορισμένα άλλα τραγούδια με τους Quiet Riot, για να φύγει από το συγκρότημα του Ozzy Osbourne και να ενταχθεί στους Quiet Riot, που προσπαθούσαν να φτιάξουν την καριέρα τους από την αρχή. Η σύνθεσή τους ήταν Kevin DuBrow τραγούδι, Carlos Cavazo κιθάρες,Rudy Sarzo μπάσο και
Frankie Banali ντραμς, ξεκινούν να ηχογραφούν τα καινούργια τραγούδια, έχοντας απορρίψει το "Cum on Feel the Noize" το οποίο ο Proffer πίστευε πολύ. Ήταν τέτοια η αρνητική αντίδραση των DuBrow και Banali που σαμποτάριζαν τις ηχογραφήσεις με τον DuBrow, να δηλώνει αργότερα ότι απεχθανόταν τόσο το κομμάτι όσο και τους Slade γενικότερα! Όταν έφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι και τους ανακοινώθηκε η ημερομηνία της επίσημης ηχογράφησης, αναγκάστηκαν να μπουν στο στούντιο, χωρίς φυσικά καμία προετοιμασία. Όχι μόνο αυτό, αλλά έκαναν και πλάκα στον ηχολήπτη αποκαλύπτοντάς του όλο το παρασκήνιο και λέγοντάς του, ότι θα παίξουν ό,τι τους έρθει’ και αν θέλει ο ίδιος το ηχογραφεί για να γελάσει με τη σίγουρη αποτυχία.


Πράγματι, ξεκίνησαν να παίζουν και μάλιστα χάνοντας ένα στίχο και ένα ρεφρέν, αφού δεν ήξεραν καλά το κομμάτι. Παίζοντας όμως, άρχισαν να ‘τη βρίσκουν’, ξέχασαν τις αντιδράσεις τους και τα έδωσαν όλα. Περιττό να πούμε ότι ο μάνατζερ ήταν ενθουσιασμένος ενώ ο  Kevin DuBrow  έξαλλος που θα έπρεπε τελικά να το τραγουδήσει! Η διασκευή, που πατάει αρκετά στην πρωτότυπη εκτέλεση, έφθασε στο Νο.5 της Αμερικής (με τους Slade είχε φτάσει στην Αμερική μόνο έως το Νο.98) και είναι η μεγαλύτερη single επιτυχία του αμερικάνικου συγκροτήματος.
 Ήταν τεράστιο hit (το πρώτο heavy metal τραγούδι που μπήκε στα charts), έβαλε τους Quiet Riot στο πάνθεον των μεγάλων συγκροτημάτων, οι οποίοι ένα χρόνο μετά, επανέλαβαν τη συνταγή  στο επόμενο άλμπουμ, διασκευάζοντας το ‘Mama were all crazee now’ των Slade, ενώ στη συνέχεια σιγά σιγά ξεχάστηκαν.
Από την απρόσμενη επιτυχία των Quiet Riot, ωφελήθηκαν και οι Slade, μια που έκλεισαν νέες χρυσές συμφωνίες με τη δισκογραφία και τονώθηκαν οικονομικά, παρότι οι ίδιοι αντιμετώπισαν την επιτυχία των Quiet Riot γλυκόπικρα ή και μνησίκακα, θα έλεγε κανείς, αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα τους. To video του «Metal Health"(Bang Your Head) στοίχισε $19.000, βιντεοσκοπήθηκε στο Walt Disney Modular Theater της Καλιφόρνια, με τον DuBtow να είναι το κεντρικό πρόσωπο πίσω από τη μάσκα και να χτυπιέται μέσα σε ένα κέλι ψυχιατρικής κλινικής, πριν δραπετεύσει και ενωθεί με μια ομάδα νεαρών που ήταν φοιτητές σχολής Καλών Τεχνών και πληρώθηκαν για τη συμμετοχής τους! Οι δε στίχοι μιλούν για το headbanging των metal οπαδών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ακόμα κι αν δεν υπήρχε το το "Cum on Feel the Noize", θα μαθαίναμε τους Quiet Riot μόνο και μόνο από αυτό το τραγούδι.Κομματάρα!!! Όμως τα καλά τραγούδια του Metal Health δεν περιορίζονται σε αυτά τα δύο, αφού και τα »Black Silk Cadillac» και “Let’s get Crazy” είναι από τα δυνατά»χαρτιά» του δίσκου, που μπορεί να έβγαλε μόνο 2 singles, αλλά είναι ένα άλμπουμ "γεμάτο", χωρίς fillers.


 O DuBrow που ήταν ο φυσικός ηγέτης του συγκροτήματος (πέθανε το Νοέμβριο του 2007, μετά από υπερβολική δόση κοκαΐνης, παυσίπονων και αλκοόλ) αμέσως κατάλαβε ότι οι »καινούργιοι» Quiet Riot, δεν είχαν καμία σχέση με τους παλιούς των πρώτων 2 άλμπουμ, που ηχτικά δεν είχαν καμία σχέση. Το MTV έπαιξε σημαντικό ρόλο, αν και στην αρχή είχε προγραμματίσει το "Cum on Feel the Noize" να παίζει μόνο νυχτερινές ώρες!. Ήταν όμως τέτοιες οι αντιδράσεις του κόσμου, που το έβαλαν σε hedavy rotation με τη γνωστή επιτυχία.
 Το τελικό χτύπημα για την επιτυχία των Quiet Riot ήλθε τηην Κυριακή 29 Μαΐου 1983 (σ.σ. σχεδόν 2 μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ) όταν εμφανίστηκαν στο περίφημο US Festival, μαζί με Ozzy Osbourne και Judas Priest. Πριν από την εμφάνισή τους, ο Sarzo γρονθοκοπήθηκε στο κεφάλι από τον ένα μεθυσμένο Osbourne, ενοχλημένος που λίγο πριν λίγους μήνες τον είχε εγκαταλείψει! Ο κόσμος υπολογίζεται σε περισσότερους από 650.000 θεατές, και η εμφάνισή των Quiet Riot αν και ήταν πρωϊ, τους βοήθησε ακόμα περισσότερο.
TRIVIA

  • Το Metal Health ειναι το πρώτο heavy άλμπουμ που πήγε στο  Νο1 της Αμερικής. 
  • Η μάσκα με την οποία εικονίζεται ο DuBrow στο εξώφυλλο ήταν ιδέα του Rudy Saezo που όπως είπε στον Νίκο Τραγάκη (Metal Hammer, τεύχος 459), εκείνη την εποχή διάβαζε το βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά,»Σιδηρούν Προσωπείο» και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να τη χρησιμοποιούν μόνιμα, χωρίες βέβαια να μπορεί να φανταστεί ότι θα δενόταν τόσο με το συγκρότημα και θα ήταν στο  εξώφυλλο κάθε δίσκου τους. Πρόσφατα, ο  Oίκος Δημοπρασιών Julien’s Auctions διοργάνωσε το ετήσιο διήμερο “Icons & Idols: Rock N’ Roll” event στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Hard Rock Café της Νέας Υόρκης και μεταξύ των προς δημοπρασία αντικειμένων ήταν και η αυθεντική μάσκα του εξώφυλλου, που πουλήθηκε έναντι 50.000$.
  • Σε 2 τραγούδια του άλμπουμ, στα "Metal Health" και "Don't Wanna Let You Go", μπάσο παίζει ο Chuck Wright.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο μετά το 1984  κυκλοφόρησαν το Condition Critical.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/8/23
 

O ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ METAL HEALTH


Οι Quiet Riot έμειναν στην ιστορία για δύο λόγους. Ο ένας εξ αυτών ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν η πρώτη μπάντα του μακαρίτη Randy Rhodes. Ο ουσιαστικός όμως ήταν ότι άνοιξαν το δρόμο με την πρωτιά τους στα Αμερικάνικα charts σε μια ολόκληρη σκηνή προκειμένου να θρονιαστεί στον καναπέ του σπιτιού του συντηρητικού θείου Σαμ. Η διασκευή του "Cum On Feel The Noize" των Slade ήταν ο δούρειος ίππος για τα μελλοντικά "Tattooed Boys with expensive toys" που θα αγαπιούνταν παράφορα ή θα μισούνταν θανάσιμα. Ο δίσκος "Metal Health" έσπασε το καζάνι από κάτι που σιγόβραζε και όρισε την νέα μόδα στα χρόνια που θα ακολουθούσαν για την δεκαετία του ογδόντα.



 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου