FROM PERSONS TO SOCRATES AND 2002 GR!


Ήταν το 1966 στον Πειραιά, όταν οι Ηλίας Ασβεστόπουλος τραγούδι, Γιάννης Σπάθας κιθάρα, Αντώνης Πιτσολάντης μπάσο και Ηλίας Μπουκουβάλας ντραμς, σχημάτιζαν τους Persons, χωρίς καν να περνάει από το μυαλό τους ότι τρεις από τους προαναφερόμενους μουσικούς, θα έκαναν μια μεγάλη καριέρα με τους 2002 Gr και Socrates Drank the Conium αντίστοιχα. Όλοι τους τότε ήταν μαθητές γυμνασίου με τους Ασβεστόπουλο και Πιτσολάντη, να μένουν στην ίδια γειτονιά. Σύντομα τη θέση του Πιστολάντη στο μπάσο πήρε ο Αντώνης Τουρκογιώργης και το 1966 κυκλοφόρησαν  το μικρό δίσκο τους με τα τραγούδια ''Drive My Mustang / All the World Is Mine', με ήχο που ξέφευγε από τον συνηθισμένο pop, αφού είχαν πολλά στοιχεία από Garage Rock! Γενικά ο ήχος τους ξέφευγε από τον καθιερωμένο Pop ήχο των συγκροτημάτων αλλά και τραγουδιστών/τραγουδιστριών της εποχής. 
Το 1968 κυκλοφόρησαν το δεύτερο μικρό δίσκο τους με τα τραγούδια ''John's Flight / Young Girl' και πάλι σε ύφος Garage. Λίγο πριν τη διάλυσή τους το 1969 κυκλοφόρησαν το τρίτο μικρό δίσκο τους με τα ''Είσαι Το Κορίτσι Π' Αγαπώ/Μόνο Μια Φορά'' κι από τους τίτλους καταλάβατε ότι άφησαν τον αγγλικό στίχο και στράφηκαν στον ελληνικό, αφού εκείνη την εποχή, όλα τα συγκροτήματα και καλλιτέχνες τραγουδούσαν στα ελληνικά. Σε μια εποχή που η περιοδεία ήταν άγνωστη λέξη, οι Persons έπαιξαν με τους MGC (όπου έπαιζαν οι Πουλικάκος και Πολύτιμος) σε Βόλο, Καρδίτσα και Λάρισα και να γυρίσουμε στους 3 μικρούς δίσκους που κυκλοφόρησαν, η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν τα ''Είσαι Το Κορίτσι Π' Αγαπώ / Μόνο Μια Φορά'', και τα 2 διασκευές τραγουδιών των Zombies,''Time Of The Season'' και ''Friends Of Mine'', αντίστοιχα.


Το γνωστό κι ανυπέρβλητο πρόβλημα της στρατιωτικής θητείας, «χτύπησε»  και τους Persons, με τον Ηλία Ασβεστόπουλο να αποχωρεί όπως και τον Αντώνη Πιτσολάντη, που προσχώρησε στους Blue Birds και αργότερα στους Drachmas για να πάρει τη θέση του στο μπάσο, ένας άλλος Πειραιώτης, ο Αντώνης Τουρκογιώργης.  Το 1969 οι Persons διαλύθηκαν με τους Σπάθα, Μπουκουβάλα και Τουρκογιώργη να σχηματίζουν τους  Socrates Drunk The Conium, που έκαναν τη γνωστή πορεία, ενώ ο Ηλίας Ασβεστόπουλος αφού πέρασε για ένα διάστημα κι αυτός από τους Blue Birds, σχημάτισε τους 2002 GR.
Οι πρώτοι 2 μικροί δίσκοι τους με τα 4 αγγλόφωνα τραγούδια, συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή του περιοδικού Ποπ-Ροκ from Persons to Socrates drank the Conium(1996) αλλά και στην συλλογή Ελληνική Rock Σκηνή Νο 4 (1996).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/8/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου