ROCK INCIDENT 248: ΓΙΑΤΙ Ο FREDDIE MERCURY ΦΟΡΕΣΕ ΥΠΕΡ ΜΕΓΕΘΕΣ ΣΟΥΤΙΕΝ ΣΤΟ ROCK IN RIO!


Ο χρόνος γυρνάει στον Ιανουάριο του 1985 όταν διοργανώθηκε το 1ο Rock in Rio από τις  11 έως και τις 20 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε σε ένα ειδικά κατασκευασμένο χώρο με το όνομα City Of Rock (Cidade do Rock), χωρητικότητας 250.000, αλλά οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι τελικά ήταν 325.000 κι ίσως παραπάνω. Εκτός από πολλά βραζιλιάνικα συγκροτήματα, τα μεγάλα ονόματα ήταν οι Queen, George Benson  (εξαιρετικός jazz κιθαρίστας), Rod Stewart, AC/DC, Ozzy και Yes που ήταν οι headliners. Κάθε καλλιτέχνης ήταν  headlinerγια δύο βραδιές του φεστιβάλ, με τους Queen να είναι το τρανταχτό όνομα, έχοντας ένα χρόνο πριν, κυκλοφορήσει το άλμπουμ Works.
Την πρώτη ημέρα που έπαιξαν ήταν η εναρκτήρια ημέρα, 10 Ιανουαρίου με τους Whitesnake και Iron Maiden να προηγούνται. Μετά από μια σειρά τραγουδιών κι όταν  τελείωσαν το «Radio Ga Ga», ο Freddie Mercury εξαφανίστηκε και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα τεράστιο σετ ψεύτικο στήθος κάτω από ένα ροζ αμάνικο μπλουζάκι και περούκα, με το συγκρότημα να παίζει το «I Want To Break Free». Να θυμίσω ότι το συγκρότημα είχε γυρίσει το video του τραγουδιού ντυμένοι νοικοκυρές, βασισμένοι στην αγγλική σαπουνόπερα Coronation Street, η οποία τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70 προβαλλόταν κι από την ΥΕΝΕΔ.

Το κοινό στις πρώτες σειρές τη συναυλία δεν αντέδρασε θετικά, ούτε κατάλαβε το λόγο που ο Mercury ντύθηκε έτσι και τον αποδοκίμασε.
Το «I Want To Break Free»  είχε υιοθετηθεί στη Νότια Αμερική σαν τραγούδι απελευθέρωσης και ύμνος διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών δικτατοριών, με τη Βραζιλία (σ.σ. η χώρα που φιλοξενούσε το φεστιβάλ)να ετοιμάζεται για τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές από το 1964 και σύμφωνα με την άποψη του κόσμου, ο Mercury χλεύαζε αυτό το αγαπημένο τραγούδι της ελευθερίας. Προς το τέλος του τραγουδιού βγάζει το υπέρ μεγέθες σουτιέν και το πετάει στον κόσμο για να συνεχίζουν με τα Jailhouse Rock, We Will Rock You και We Are The Champions, με το οποίο έκλεισαν. Πάντως,  την δεύτερη ημέρα που ήταν headliners, στις 18 Ιανουαρίου, ο Mercury ΔΕΝ φόρεσε το σουτιέν, αφήνοντας το καμαρίνι. Ποιος ο λόγος να φορέσει ένα υπέρμεγέθες σουτιέν; Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα ήταν ότι όταν δοκίμασα για το φόρεσα για πρώτη φορά σε συναυλία στις Βρυξέλλες, κάποιοι που ήταν στο πίσω μέρος της αρένας, δεν μπορούσαν να τα δουν, παρά μόνο αν ήταν διπλάσια από αυτά της Dolly Parton. Κι έτσι επέλεξα να φορέσω ένα πολύ μεγαλύτερο νούμερο»! Και οι 2 συναυλίες των Queen βιντεοσκοπήθηκαν και τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.000.000 θεατές σε 60 χώρες! (σ.σ. έχετε  δει εσείς κάποια από τις 2 να την προβάλλουν έστω νύχτα, κάποιο ελληνικό κανάλι;). Στην Αμερική προβλήθηκε από το MTV με τίτλο "Queen: Live in Rio".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου