IDOLS


Το όνομα και τα τραγούδια των Idols είναι δεμένα με το ελληνικό μοντέρνο τραγούδι. Σχηματίστηκαν τον Οκτώβριο του 1964 κι όπως όλα τα ελληνικά συγκροτήματα είχαν πολλές ανακατατάξεις στα μέλη τους, κυρίως λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων. Όπως θα διαβάσετε, η αρχική τους σύνθεση είχε και τον Ντέμη Ρούσο που έπαιζε μπάσο και τους Τζο Μίσα (Jo Michat, Αιγυπτιώτης, ξάδελφός του Ρούσου) τραγούδι, Αντώνη Γιούλη κιθάρα, Νότη Λαλαίτη(παιδικός φίλος του Ρούσου κι αυτός Αιγυπτιώτης) πιάνο, Ντίνο Παπαβασιλείου (επίσης Αιγυπτιώτης!) όργανο και Νίκο Τσιλογιάννη ντραμς και μέσα στα επόμενα 6 χρόνια εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά ελληνικά συγκροτήματα.  Ξεκίνησαν να εμφανίζονται σαν Young Ones στο Όττο κλαμπ και το καλοκαίρι στα Καμένα Βούρλα που τότε ήταν μεγάλο παραθεριστικό κέντρο, διασκευάζοντας ιταλικές και γαλλικές επιτυχίες που ήταν πολύ της μόδας, για να αλλάξουν ύφος και να αρχίσουν να παίζουν αγγλόφωνα τραγούδια, κυρίως διασκευές. Οι αποχωρήσεις των Μίσα, Ρούσσου και Τσιλογιάννη, φέρνει στις θέσεις τους, τούς Μανώλη Καβουκλή, Γιώργο Πετρίδη και Βασίλη Κωνσταντινίδη που εκτός από ντραμς, τραγουδούσε. Με τη σύνθεση, Καβουκλής, Κωνσταντινίδης, Γιούλης, Λαλαϊτης, Παπαβασιλείου και Πετρίδης, εμφανίζονται σαν support στην ιστορική συναυλία των Rolling Stones στο Γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας το 1967, μαζί με τους Lubogg, οι M.G.C. με τον Δημήτρη Πουλικάκο, ο Δάκης κι οι We Five. Εν τω μεταξύ έχουν υπογράψει στην Parlophone όπου κυκλοφόρησαν 4 μικρούς δίσκους, όλους στα αγγλικά.   Για ιστορικούς λόγους παραθέτω τους τίτλους τους τα He’s the One/Hollow Money, Wanted by the Law/Reward, Dam Dam Baby/Boys και Friends/Long Long while.
ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Σύμφωνα με συνέντευξη του Νότη Λαλαϊτη στον Γιάννη Αλεξίου, που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Οι Πρωτοπόροι του Ελληνικού Ροκ (εκδ. Όγδοο 2021), «νονά» τους ήταν η τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου, μητέρα της τραγουδίστριας Λήδας (του ντουέτου Δήδα και Σπύρος) όπου ένα Σάββατο πριν από μια εμφάνισή τους, αποφάσισαν ότι έπρεπε να καταλήξουν σε ένα όνομα και έγραψαν ότι ήθελαν σε κλήρους όπoυ βγήκε το Idols! Εκείνο το βράδυ είχαν καλέσει τη Στρατηγοπούλου  να τραγουδήσει και σαν καλεσμένη της βραδιάς ανακοίνωσε από το μικρόφωνο το όνομα Idols.
 
To 1968 υπέγραψαν στην Pan Vox και κυκλοφόρησαν το μικρό δίσκο (single) You only live twice της Nancy Sinatra με το See the Light στην άλλη πλευρά. Μετά  την κυκλοφορία του, αποφασίζουν να αλλάξουν τη γλώσσα των τραγουδιών τους, γράφοντας ελληνικούς στίχους, γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες όπως τα κλασικά Τρικυμία στην καρδιά μου, Σούδωσα την αγάπη μου, Ξαφνικά με αγαπάς, Στη γωνία του δρόμου και τα Χρόνια Περνούν. ‘Όλα κυκλοφόρησαν σε μικρούς δίσκους, κι είχαν γίνει ανάρπαστοι, ενώ είχαν αρχίσει εμφανίσεις στα περίφημα Κυριακάτικα Πρωϊνα σε κινηματογράφους (στις 10 το πρωϊ)όπως στον κινηματογράφο Τερψιθέα, για να ακολουθήσει μια συναυλία στο θέατρο Μινώα της οδού Πατησίων, που ήταν γεμάτο από κόσμο! Το 1970 προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα αλλαγή της μουσικής τη (κίνημα hippies, μακριά μαλλιά, κι ανάλογο ντύσιμο) και φέρνουν καινούργιο τραγουδιστή, τον Λάζαρο Παπαγεωργίου (πρώην Pacifics) και του ντράμερ Τζίμη Τζιμόπουλου που πήρε τη θέση του Κωνσταντινίδη. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 60, την εποχή που το ελαφρολαικό τραγούδι άρχισε να ανεβαίνει, εμφανίστηκαν στην Πλάκα στο κέντρο «Αναμνήσεις» ανοίγοντας το πρόγραμμα για τους Τόλη Βοσκόπουλο και Δούκισσα. Το 1970 εμφανίζονται στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και το 1971 διαλύονται, με τους Γιούλη, Πετρίδη και Λαλαϊτη να συνεχίζουν σαν μουσικοί (ο Λαλαϊτης έπαιξε σε δίσκους του Ντέμη Ρούσου), ο Τσιλογιάννης σχημάτισε τα Μπουρμπούλια  κι ο Τζιμόπουλος πήγε στην Αμερική για να επιστρέψει με την Εταιρεία Καλλιτεχνών του Π. Σιδηρόπουλου.

O Μανώλης Καβουκλής άνοιξε κατάστημα δίσκων, αρχικά στην οδό Πιπίνου και μετά στην Κυψέλη, ο Jo Michta μετανάστευσε στη Ν.Ζηλανδία, ο Κωνσταντινίδης πήγε στη Αγγλία όπου ασχολήθηκε σαν manager εστιατορίων κι όταν επέστρεψε, τραγουδούσε τις επιτυχίες των Idols. Πέθανε τον Ιούνιο του 2023 από ανακοπή. Τέλος, ο Παπαγεωγίου μετακόμισε στην Κομοτηνή όπου ασχολείται με φάρμακα. Οι Idols ανήκουν στην πολύ στενή κατηγορία των ελληνικών συγκροτημάτων της δεκαετίας του 60 όπου κυκλοφόρησαν μεγάλο δίσκο (LP) πράγμα σπάνιο για την εποχή, το Idols(1969), για να ακολουθήσει το 1978 το Greatest Hits που δεν ήταν…Greatest Hits αλλά ανέκδοτες διασκευές τους από το αρχείο του manager τους Νίκου Μαστοράκη, με τον οποίον συνεργάστηκαν την εποχή που η δημοτικότητά τους ήταν στο ζενίθ όπως και το άλμπουμ Τα Καλύτερα Τραγούδι  με τραγούδια ερμηνευμένα στα αγγλικά. Το 1989 οι Γιούλης, Παπαβασιλείου, Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Κατακουζηνός και Νότης Λαλαΐτης, επανασχημάτισαν το συγκρότημα και ηχογράφησαν το άλμπουμ "Ανταοκτώ", κάνοντας παράλληλα εμφανίσεις σε μαγαζιά και τηλεόραση για να διαλυθούν το 1991 μετά την εμφάνισή τους σαν καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ


Οι Idols είχαν πολλές εμφανίσεις στα κρατικά κανάλια της ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ (σήμερα ΕΤ2) αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι έσβησαν(!!!) τις ταινίες για να τις ξανά χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο αρχειακό υλικό, όχι μόνο για τους Idols αλλά για όλους τους καλλιτέχνες της εποχής που εμφανιζόντουσαν στα πολλά καθημερινά μουσικά διαλείμματα. Ευτυχώς εμφανίστηκαν στις ταινίες Μία γυναίκα χωρίς ντροπή (1965), Ο κόσμος τρελάθηκε (1967) και Το στραβόξυλο (1969) και υπάρχει οπτοκή καταγραφή. (ευχαριστώ τον Μάκη Γιούλη για την πληροφορία).


TRIVIA

  • Αιγυπτιώτες ονομάζονται οι Έλληνες που γεννήθηκαν στην Αίγυπτο, από γονείς Ελληνικής καταγωγής ή εθνικότητας. Πιο γνωστοί Αιγυπτιώτες είναι ο συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας,  ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος, οι ηθοποιοί  Δήμος Σταρένιος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Βούλα Ζουμπουλάκη, η τραγουδίστρια Άληστις Πρωτοψάλτη, οι συνθέτες και τραγουδιστές  Ζωρζ Μουστακί και Μάνος Λοΐζος, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, ο φυσικός Χρήστος Ζερεφός κ.α.
  • Η Δανάη Στρατηγοπούλου (1913- 2009) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καθηγήτρια της ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής, καθώς και φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία. Η Δανάη μιλούσε γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά, και ήταν μόνιμος κάτοικος της Ραφήνας. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Χιλιανή Πρεσβεία των Αθηνών, μέχρι και το θάνατό της στις 18 Ιανουαρίου του 2009. Είχε συνθέσει περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της, έγραψε 7 βιβλία ενώ μετέφρασε 12 (κυρίως από τα ισπανικά στα ελληνικά). Μετέφρασε, ανάμεσα στα άλλα, ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα στα ελληνικά. Ξεχωριστή θέση κατέχει η μετάφραση του Canto General. Είχε εκδώσει πολλά βιβλία καθώς και τον δίσκο Τα πιο όμορφα τραγούδια του Αττίκ. (και οι 2 σημειώσεις στα Trivia προέρχονται από την Wikipedia).

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη, Get that Beat

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

18/7/23


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου