ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΛΟΣ


 Πόσες φορές έχουμε πει «οι Uriah Heep με τον καινούργιο τραγουδιστή» εννοώντας τον Καναδό Bernie Shaw που είναι μέλος τους από το….1986 ή ακόμα, «ο καινούργιος κιθαρίστας των Deep Purple” μιλώντας για τον Steve Morse που έμεινε στο συγκρότημα από το  1994 έως και το 2022, δηλαδή ολόκληρα 28 χρόνια, περισσότερα από κάθε άλλον κιθαρίστα. Τα συγκροτήματα είναι σαν τις οικογένειες: Είναι μαζί, τσακώνονται,  πλακώνονται, χωρίζουν, τα ξανά φτιάχνουν και η ζωή συνεχίζεται. Πολλοί δεν αντέχουν τις περιοδείες και το σφιχτό πρόγραμμα, θέλουν την οικογένεια τους και δεν μπορούν να μείνουν στο συγκρότημα, με τις απαραίτητες προσθαφερέσεις να είναι σε πρώτη ζήτηση. Κι εκείνο που πέτυχαν ήταν να συνεχίσουν να έχουν, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, τον κλασικό ήχο τους. Σε ατελείωτες συζητήσεις όλοι μας έχουμε αναφερθεί και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι πολλά συγκροτήματα που συνεχίζουν χωρίς κανένα αρχικό μέλος ή ακόμα με 1 ή 2, θα έπρεπε να σταματήσουν να εμφανίζονται με το αρχικό όνομα (περίπτωση Thin Lizzy-Black Star Riders). Εμείς σαν fans καλά κάνουμε και τα λέμε αυτά, αλλά για ρώτα  και τον άλλον που πέρασε 10, 20 χρόνια μέσα σε ένα συγκρότημα κι επειδή το βασικό μέλος πέθανε ή έφυγε, πρέπει να αποτινάξει το παρελθόν του. Κλασσική περίπτωση οι Uriah Heep των Mick Box και Lee Kerslake που από το 1982 και μετά, κράτησαν ζωντανό το συγκρότημα, με τις αναγκαίες προσθαφαιρέσεις καινούργιων μελών. Και συνεχίζουν έως σήμερα…. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα διαβάσετε μια σειρά συγκροτημάτων που συνεχίζουν ΧΩΡΙΣ κανένα αρχικό μέλος. Κι αν κάτι τέτοιο ακουγόταν περίεργο πριν λίγα χρόνια, τώρα πια είναι μάλλον φυσιολογικό. Οι Blood, Sweat & Tears , οι Renaissance, οι Blackfoot, οι Thin Lizzy, οι Quiet Riot, οι Canned Heat, οι Heart, οι Hollies και οι Yes, είναι μερικά από τα πολλά συγκροτήματα που συνέχισαν την καριέρα τους, με πάμπολλες αλλαγές. Και η μοναδική εξαίρεση είναι φυσικά οι U2! Σίγουρα υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα, που συνεχίζουν χωρίς κανένα αρχικό μέλος, αλλά νομίζω ότι στο παρόν έχουν καταγραφγεί τα σημαντικώτερα.

Οι Yes σχηματίστηκαν στο μακρινό 1968 από τους Jon Anderson, Peter Banks, Chris Squire με τις προσθήκες των Bill Bruford και Tony Kaye. Ο Banks αποχώρησε μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους για να ακολουθήσουν οι Kaye και Bruford, ενώ ο Chris Squire πέθανε νικημένος από τον καρκίνο τον Ιούνιο του 2015. Ακόμα κι ο τραγουδιστής Jon Anderson αποχώρησε (ή απολύθηκε;) και το συγκρότημα συνεχίζει, κυκλοφορόντας καινούργιο δίσκο, με τίτλο Mirror in the Sky(2023) με τους Geoff Downes πλήκτρα, Billy Sherwood μπάσο, Steve Howe κιθάρα, Jay Schellen ντραμς και Jon Davison τραγούδι που ακούγεται ΙΔΙΟΣ ο Jon Anderson. Σε αυτά τα 53 χρόνια μεγαλειώδους καριέρας, ποιους να πρωτοθυμηθώ: Rick Wakeman, Trevor Rabin, Alan White, Patrick Moraz, Trevor Horn....

Οι Yes τότε και τώρα....


Οι Blood, Sweat and Tears έχουν καταχωρηθεί στο μυαλό κάθε 60χρονου μουσικόφιλου, σαν ένα εξαιρετικό jazz rock συγκρότημα, που άφησε πίσω του μια σειρά καλών άλμπουμ, ειδικά τα πρώτα 3 (Child Is Father to the Man, Blood, Sweat & Tears καιBlood, Sweat & Tears 3). Δημιούργημα του παραγωγού/μουσικού Al Kooper, κατάφερε να ηχογραφήσει ΜΟΝΟ ένα άλμπουμ με την αρχική σύνθεση. Εμβληματική μορφή, ο τραγουδιστής David Clayton-Thomas που συνδύασε το  όνομά του με τις μεγαλύτερες  επιτυχίες του συγκροτήματος "You've Made Me So Very Happy" και "Spinning Wheel" (και τα 2 στο δεύτερο άλμπουμ τους). Έως και το 2019 που το συγκρότημα ήταν ενεργό, είχαν περάσει από τη σύνθεσή τους περισσότεροι από 100(!) μουσικοί.
Η περίπτωση των Heart είναι αρκετά ιδιάζουσα, αφού όλοι μας θεωρούμε ότι το συγκρότημα αποτελείται από τις αδελφές Ann και Nancy Wilson. Η αλήθεια θέλει τους Steve Fossen μπάσο και Roger Fisher κιθάρα, να σχηματίζουν το συγκρότημα με τη συμμετοχή των Don Wilhelm κιθάρα/πλήκτρα/τραγούδι και Ray Schaefer ντραμς. Όλα αυτά το 1967 χωρίς την παρουσία των αδελφών Heart που εμφανίστηκαν το 1973. Το συγκρότημα ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο του Dreamboat Annie το 1975 με τις 2 αδελφές να αναλαμβάνουν (δικαιωματικά) τα ηνία. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι Herat έχουν διαγράψει μια τεράστια διαδρομή, με τις 2 αδελφές να είναι τα τελευταία χρόνια παρεξηγημένες και με την Nancy Wilson να παρουσιάζει τους δικούς της…Heart.
Lynyrd Skynyrd και Blood Sweat and Tears



Δεν νομίζω να χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια οι Lynyrd Skynyrd που βρήκε τους Ronnie Van Zant, Gary Rossington και Allen Collins, να σχηματίζου ν το συγκρότημα και στην κλασική σύνθεσή τους να συμμετέχουν κατά περιόδους οι Ed King, Artimus Pyle, Rickey Medlocke (ναι, ο μετέπειτα Blackfoot), Billy Powell, Leon Wilkeson και Steve Gaines. Οι Van Zant και Gaines σκοτώθηκαν στο αεροπορικό  δυστύχημα του 1977, οι Wilkeson και Pyle να αποχωρούν και το συγκρότημα αν διαλύεται, μη μπορώντας να αντέξει το βάρος των απωλειών. 10 χρόνια αργότερα, επανήλθαν με τους Rossington, King, Wilkeson, Pyle και Powell να πλαισιώνονται από τον τραγουδιστή Johnny Van Zant (αδελφός του Ronnie) και με τον Collins να αδυνατεί να συμμετάσχει μετά από τραυματισμό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι Pyle και King αποχώρησαν, επέστρεψε ο Medlocke κι οι Wilkeson και Powell έφυγαν από τη ζωή. Από το 2009 και μετά, το μόνο αρχικό μέλος ήταν ο κιθαρίστας Gary Rossington που πέθανε κι αυτός τον Μάρτιο του 2023 με το συγκρότημα να ανακοινώνει επίσημα ότι θα συνεχίσει.
Little River Band τότε και τώρα



Οι Little River Band είναι ένα αυστραλέζικο μελωδικό, σε σημείο αηδιαστικού μελό(!), που σχηματίστηκε στη Μελβούρνη το 1975, με βασικά μέλη τους 2 τραγουδιστές Graeham Goble και Glenn Shorrock και τον Ολλανδό Beeb Birtles,  με τον John Farnham να περάνει από τις τάξεις στις αρχές του 80. Στην Αμερική είχαν αρκετές επιτυχίες, μεταξύ αυτών και το Νο1 "Help Is on Its Way".
Σταδιακά, οι τρεις παραπάνω αποχώρησαν με το συγκρότημα να συνεχίζει έως τις ημέρες μας (στην Αμερική είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς) με εντελώς διαφορετικά μέλη.

Οι ρίζες των Opeth βρίσκονται κάπου στο 1990 στη Στοκχόλμη όταν ο David Isberg αποφάσισε να σχηματίσει ένα thrash συγκρότημα με τη συμμετοχή των Mike Bargstrom  και Dan Nilsson κιθάρες, Martin Persson μπάσο και Rile Even ντραμς. Πριν ακόμα ηχογραφήσουν δίσκο, ο Isberg, ζήτησε από τον κιθαρίστα των Eruption, Mikael Åkerfeldt να αντικαταστήσει τον Persson στο μπάσο. Έτσι όταν ο Åkerfeldt πήγε σε μια πρόβα τους για να παίξει μαζί τους, ο Isberg δεν είχε ενημερώσει τους άλλους για την παρουσία του , παρεξήγηση που ενόχλησε όλα τα μέλη που έφυγαν κι άφησαν τους Isberg και Åkerfeldt να συνεχίσουν σαν Opeth. Για την ιστορία και μόνο, ο Isberg αποχώρησε το 1992 αφήνοντας τον Åkerfeldtνα οδηγεί το συγκρότημα. Γνωστή η κατάσταση και στους Ιρλανδούς Thin Lizzy που ξεκίνησαν το 1969 με τους συμμαθητές από το σχολείο Brian Downey ντραμς και Phil Lynott μπάσο/τραγούδι, με κιθαρίστα Eric Bell. Η αποχώρηση του τελευταίου, έφερε στο συγκρότημα το κιθαρίστικο δίδυμο των Brian Robertson και Scott Gorham για να γνωρίσει το συγκρότημα τη δόξα που του άξιζε! Ο θάνατος του Lynott τον Ιανουάριο του 1986 οδήγησε το  συγκρότημα στην οριστική διάλυση (στην ουσία είχαν διαλύσει από το 1983) κι έκτοτε στις διάφορες μετασαρκώσεις τους, ξεχώριζαν οι συμμετοχές των Downey και Gorhan, ώσπου το 2012 οι Thin Lizzy διαλύονται οριστικά (έπαιξαν το Νοέμβριο του 2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Το Heavy ψυχεδελικό συγκρότημα των Iron Butterfly έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για το αξεπέραστο "In-A-Gadda-Da-Vida"αλλά και για τον καταπληκτικό ήχο τους, που βασιζόταν στο πλήκτρα/Hammond του Doug Ingle. Συνοδοιπόροι του οι Jack Pinney ντραμς, Danny Weis κιθάρα και ο μπασίστας Greg Willis. Μετά από μια σειρά αλλαγών στη σύνθεσή τους,διαλύθηκαν και επανασχηματίστηκαν, αλλά χωρίς τα πλήκτρα και τη χαρακτηριστική φωνή του Doug Ingle, αλλά με τον κιθαρίστα Erik Brann και τον ντράμερ Ron Bushy που έμεινε έως και το 2018.
Iron Butterfly τότε και τώρα

Συνέχισαν με διαφορετικά μέλη με τον 78χρονο Ingle να μπαινοβγαίνει και να μην έχουν μια σταθερή σύνθεση.
Οι Renaissance ήταν πάντα ένα από απωθημένα μου, αφού έβλεπα τους δίσκους τους να έρχονται εισαγωγής στα αθηναϊκά καταστήματα, να με υποβάλλουν με τα εξώφυλλά τους αλλά να μην έχω ακούσει έστω ένα τραγούδι τους. Με τη δημιουργία του να χάνεται στις αρχές του 1969 από 2 πρώην Yardbirds, τους Keith Relf τραγούδι και Jim McCarty ντραμς, έχουν αφήσει πίσω τους τον ήχο των Yardbirds, (σ.σ. με τον Jimmy Page να τους μετονομάζει αρχικά σε New Yardbirds και στη συνέχεια Led Zeppelin), οι Relf και McCarty ήθελαν να δώσουν μια πιο folk διάσταση στον ήχο τους αλλά τελικά κατάφερνα να αφήσουν πίσω τους ένα από τα καλύτερα art progressive συγκροτήματα της Μ.Βρετανίας!  Την πρώτη δισκογραφική σύνθεσή τους, συμπλήρωσαν ο πολύ καλός και μελωδικός πιανίστας John Hawken, Louis Cennamo μπάσο με την αδελφή του Relf, Jane να αναλαμβάνει τα φωνητικά.
Annie Halsam

Με την κυκλοφορία του δεύτερου πολύ όμορφου άλμπουμ τους Illusion(1970), αλλάζουν τα μέλη τους(!), με την προικισμένη τραγουδίστρια Annie Haslam να αναλαμβάνει τα φωνητικά και το σχήμα να εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά με κανένα αρχικό μέλος.

Λαμβάνοντας σαν πρώτη σύνθεση αυτή με την οποία ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ Molly Hatchet(1978) το ομότιτλο αμερικάνικο hard southern rock συγκρότημα, συνέχισε με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του, φθάνοντας έως τις ημέρες μας όπου το πιο παλιό μέλος είναι ο πιανίστας/οργανίστας John Galvin (από το 1984).
Μπορεί να μάθαμε τους Quiet Riot το 1983 αλλά  η σκούφια τους κρατάει από το 1973 όταν ο κιθαρίστας Randy Rhoads (ναι, ο γνωστός) κι ο μπασίστας Kelly Garni, σχημάτισαν το συγκρότημα με τις προσθήκες των Kevin DuBrow τραγούδι και Drew Forsyth ντραμς. Μετά από 2 αποτυχημένα πρώτα άλμπουμ, τους συναντούμε το 1983 να κυκλοφορούν το πολύ καλό τρίτο άλμπουμ (για όλους μας, πρώτο) Metal Health για να φθάσουμε στο 2023 όπου, ειδικά μετά το θάνατο από καρκίνο του ντράμερ Frankie Banali, το συγκρότημα έχει το κουράγιο να συνεχίζει με τους Rudy Sarzo μπάσο(από το 1978 αλλά με αρκετά "μπες-βγες"), Alex Grossi κιθάρες, Jizzy Pearl τραγούδι και Johnny Kelly ντραμς  Οι Steve Marriott κιθάρα/τραγούδι, Peter Frampton κιθάρα, τραγούδι, Greg Ridley μπάσο και Jerry Shirley ντραμς, αποτέλεσαν το αρχικό σχήμα των Humble Pie, οι οποίοι το 1965 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους As Safe as Yesterday Is κι ως το 2002 που κυκλοφόρησαν το τελευταίο studio άλμπουμ τους Back on Track με μόνο 2 από τα αρχικά μέλη, τους Greg Ridley και Jerry Shirley. Ο θάνατος του χαρισματικού Steve Marriott το 1991, έφερε πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους και τον ντράμερ Jerry Shirley να έχει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και με βάση όσα λέει, θέλει να διατηρήσει ζωντανή την κληρονομία των Humble Pie. Το σημερινό σχήμα αποτελείται από τουςDave "Bucket" Colwell )από τους Bad Company) κιθάρα, James "Roto" Rotondi κιθάρα, Ivan "Funkboy" Bodley μπάσο, Bobby Marks ντραμς και Jim Stapley τραγούδι, με τον Shirley …να μπαίνοβγαίνει!

Quiet Riot και Blackfoot  τότε  και τώρα


Τέλος, οι Blackfoot αποτελούν την πλέον ιδιότυπη περίπτωση, αφού o πρώην ντράμερ των Lynyrd Skynyrd, Rick Medlock αποφάσισε να γίνει κιθαρίστας/τραγουδιστής και μαζί με τους Charlie Hargrett, Greg T. Walker και Jakson Spires να σχηματίσει τους Blackfoot. Γνωστή η καριέρα τους, με το συγκρότημα να πραγματοποιεί έως και το 1984 μια ξεχωριστή δισκογραφία. Ο θάνατος του Spires το 2005 αλλά και η προσχώρηση του Medlock στους Lynyrd Skynyrd το 1996, έβαλαν τέλος στην καριέρα τους παρ’ όλες τις προσπάθειες των Charlie Hargrett, Greg T. Walker και Jakson Spires(σ.σ  όσο ζούσε)  για επανασύνδεση. Ξαφνικά ο Medlock αποφάσισε να δώσει τις ευλογίες του σε 5 άγνωστους μουσικούς να συνεχίσουν σαν Blackfoot, κυκλοφορόντας και δίσκο Southern Native (2016). Το σχήμα με τους καινούργιους μουσικούς εξακολουθεί να υπάρχει αλλά δεν απασχολεί κανέναν! Οι Tangerine Dream είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Σχηματίστηκαν το 1967(!) από τον Edgar Froese ο οποίος παρέμεινε μέλος του έως και το θάνατό του, το 2015! Η πιο γνωστή σύνθεσή τους ήταν αυτή όπου συμμετείχαν οι Froese, Christopher Franke και Peter Baumann.  Έκτοτε έχουν περάσει περισσότερα από 20 μέλη με τους σημερινούς Tamgerine Dream να αποτελούν οι Hoshiko Yamane, Thorsten Quaeschning, Paul Frick και η χήρα του Froese, Bianca Froese-Acquaye! 
Tangerine Dream τότε και τώρα

  Οι Φιλανδοί Stratovarius σχηματίστηκαν το 1985 από τον κιθαρίστα Timo Tolkki που έφυγε το 2008. Οι ανακατατάξεις στο συγκρότημα ήταν πάρα πολλές και στη σημερινή σύνθεση ο ποιο παλιός είναι ο τραγουδιστής Timo Kotipelto που είναι μέλος τους από το 1994.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΣΡΔΟΣ

23/7/23

Tην άλλη Κυριακή: Το Pub Rock, τα συγκροτήματα και οι pubs στο Λονδίνο που ...έφτιαξαν ένα μουσικό όρο.









 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου