Ο ΓΛΥΚΟΣ ΗΧΟΣ ΤΩΝ AXIS


Οι Axis σχηματίστηκαν το 1970 από τους Αλέκο Καρακαντά κιθάρα(πρώηνJuniors, We Five), Ντέμη Βισβίκη πλήκτρα, Δημήτρη Κατακουζηνό μπάσο/φωνή (επίσης πρώην Juniors) και Γιώργο Χατζηαθανασίου ντραμς.
Ήταν ακόμα ένα ελληνικό συγκρότημα που έδρασε καλλιτεχνικά στη Γαλλία, που εκείνη την εποχή, φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο τους Έλληνες μουσικούς. Η πρώτη κυκλοφορία τους ήταν o μικρός δίσκος Long Time Ago / Shine Lady Shine(1971) για να ακολουθήσει το παραδοσιακό νησιώτικο”Ela Ela”(1972). Το γεγονός ότι ήταν συμπατριώτες με τους Aphrodite’s Child, τους βοήθησε να έχουν μια αρχική αναγνωσιμότητα. Ακούστε το video με το τραγούδι “Shine Lady Shine” τη καλή δουλειά κάνει ο Βισβίκης στα πλήκτρα. Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το ”Ela Ela”, κυκλοφόρησε και το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, που δεν περιείχε το ”Ela Ela”. Η εμπορική επιτυχία του μικρού δίσκου, έκανε την εταιρεία τους να επανακυκλοφορήσει το άλμπουμ, με διαφορετικό εξώφυλλο, κι αυτή τη φορά, συμπεριέλαβαν το ”Ela Ela”!
Ακούγοντας τα τραγούδια τους, οι Axis δεν είχαν καμία σχέση με τα τότε ελληνικά ποπ-ροκ συγκροτήματα, αλλά είχαν ένα πλούσιο μελωδικό ήχο, με πολλά progressive περάσματα, που μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται στην Αγγλία. Κι αυτό οφειλόταν στη δομή των συνθέσεων τους, στις πολυφωνίες τους αλλά και στο παίξιμο των Καρακαντά και Βισβίκη. Περιόδευσαν στην Κεντρική Ευρώπη, για να ακολουθήσει η αποχώρηση του Καρακαντά κι η αντικατάστασή του από τον Αλέξανδρο Φάντη, με τον οποίο ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους. Στη θέση του ντράμερ έχει έλθει ο Χρήστος Στασινόπουλος. Το άλμπουμ Αxis(1973), είναι από τα πιο ενδιαφέροντα progressive progressive άλμπουμ της εποχής, μόνο που πέρασε απαρατήρητο. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1974. To (πολύ) περίεργο είναι ότι οι δίσκοι τους δεν κυκλοφόρησαν στη χώρα μας.Ο Καρακαντάς, έπαιξε στο δίσκο του Ντέμη Ρούσοου Forever and Ever και συνέχισε να παίζει σε clubs μαζί με τους Χάρη Χαλκίτη, Δημήτρη Ταμπόση και Νίκο Τσιλογιάννη, ο Βισβίκης δίδαξε σε ωδεία του Παρισιού, ο Κατακαουζηνός έπαιξε στους Ypsilon, ενώ ο Στασινόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα και σχημάτισε το jαzz σχήμα Ντουέτο Συν Ένα. Οι Axis κυκλοφόρησαν συνολικά 6 μικρούς δίσκους και 2 άλμπουμ.


TRIVIA
O Καρακαντάς ήταν μέσα στο  μοιραίο Peugeot που την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1965, στο ύψος των εργατικών πολυκατοικιών της Νέας Φιλαδέφειας, στις 18.30 το απόγευμα κι ενώ έχει βρέξει κι ο δρόμος είναι ολισθηρός, ένα φορτηγό που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ντεραπάρει, περνάει τη διαχωριστική νησίδα, που δεν είχε προστατευτικά κιγκλιδώματα, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και καρφώνεται πάνω στο ΙΧ της παρέας. Σκοτώθηκαν οι 4 από τους 5 επιβαίνοντες, με τον 19χρονο τότε Καρακαντά να βγαίνει ζωντανός αλλά βαριά τραυματίας.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου