ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙ: 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΤΑΙΝΊΑΣ


Εύχομαι να μην υπάρχει 60άρης+ που να μην έχει δει την ισραηλινή ταινία “Γρανίτα από λεμόνι» ή “Eskimon Limon” όπως ήταν ο ισραηλίτικος τίτλος ή “Lemon popsicle” ο αγγλικός. Χιούμορ, γέλιο, εφηβικοί έρωτες και πολύ μουσική στην ταινία των ξαδέλφων Yorum Globus και Menahem Golan, τους Go Go’s Boys όπως τους έλεγαν από τα αρχικά γράμματα των επιθέτων τους, που με budget 3.000.000 ισραηλινές λίρες, γύρισαν την πιο πετυχημένη ταινία στην ιστορία του ισραηλινού  κινηματογράφου και μια καταπληκτική σεξοκωμωδία που όπου κι αν παίχτηκε, γνώρισε επιτυχία. Η ταινία ήταν «ντυμένη» με μια σειρά από μεγάλες rock’n’roll επιτυχίες, με το δίσκο να ξεπερνά στη χώρα μας τις 100.000 αντίτυπα!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τότε, κανένα άλλο soundtrack στην ιστορία του κινηματογράφου δεν περιείχε 25(!!!) επιτυχίες σε ένα δίσκο (σ.σ. δεν αναφέρομαι σε συλλογή!)  με το 1/3 του budget πήγε στα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Βέβαια, μεγάλο μέρος  για αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα τραγούδια είχαν μικρή διάρκεια!
5 χρόνια νωρίτερα, είχε βγει στους κινηματογράφους το American Graffiti του George  Loukas που έκανε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και σίγουρα βοήθησε στην αναβίωση rock’n’roll επιτυχιών.
Το σενάριο βασίστηκε στις ερωτικές περιπέτειες 3 νέων στο Τελ Αβίβ στη δεκαετία του 50, των Benji (ο ντροπαλός), Bobby (ο ωραίος) και γκαφατζής Huey, που ερωτεύονται την Nili που βέβαια ήταν ερωτευμένη με τον ωραίο της παρέας, τον Bobby. Όμως οι περιπέτειες συνεχίζονται με ότι εφηβικό περνάει από το μυαλό σας (μάτι στα αποδυτήρια, μπουγελώματα κλπ) και την απαραίτητη 40άρα Milf που κάνει μαζί τους έρωτα. Δεν θυμάμαι αν από αυτήν κόλλησαν ψείρες όπου η σχετική φωτογραφία που ξύνονται ήταν μια από τις βασικές για την προώθηση της ταινίας.
Η ταινία παίχτηκε μεταγλωττισμένη αφού οι ηθοποιοί ήταν Ισραηλινοί και μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα και ήταν η πρώτη ισραηλινή ταινία που παίχτηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους. Οι Globus και Golan γύρισαν άλλες 7(!!!) ταινίες της σειράς, φθάνοντας μέχρι το 1988, ενώ γυρίστηκε και με Αμερικάνους ηθοποιούς και με τίτλο The Last American Virgin, χωρίς καμία επιτυχία αφού ο κόσμος ήθελε Ισραηλινούς ηθοποιούς!  Οι τρεις πρωταγωνιστές, Yftach Katzur, Anat Atzmon και Zachi Noy δεν κατάφεραν να εξαργυρώσουν την τεράστια επιτυχία, παίζοντας σε πολλές άλλες ταινίες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Φέτος η ταινία έκλεισε 45 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη προβολή της και εκτός από τις ευχάριστες στιγμές που μάς προσέφερε, ήταν η απαρχή για μια σειρά αναβιώσεων rock’n΄’roll επιτυχιών στη χώρα μας, που ξεπέρασε ακόμα και την αρχική επιτυχία τους! Κυκλοφόρησαν δεκάδες συλλογές με παλιά τραγούδια, που μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε όλα εκείνα τα ωραία τραγούδια που δεν ζήσαμε στην εποχή τους.  Δείτε το τρέιλερ της ταινίας. 
.


 Το soundtracks  περιείχε 25 μεγάλες επιτυχίες, ερμηνευμένες τους Bill Haley and his Comets( Shake, rattle and roll και Rock around the clock), Little Richard (Tutti frutti και Long tall Sally), Paul Anka (You are my destiny, Diana, Puppy love, Put your head on my shoulder), Danny and the Juniors (At the hop), Domenico Modugno (Nel blu, dipinto di blu (Volare), Jerry Lee Lewis(Chantilly lace), Brothers Four(Greenfields), Jo Moss (To know him is to love him), Chordettes(Lollipop)κ.α.. Σας διαβεβαιώ ότι η δική μου γενιά, έμαθε τα κλασικά αυτά τραγούδια από αυτήν την ταινία κι αυτό το soundtrack, τρανή απόδειξη ότι στα πάρτι, στα “Blues” (έτσι λέγαμε τότε τις μπαλάντες), βασική θέση είχαν τα You are my destiny και  Put your head on my shoulder του Paul Anka. Δεν γινόταν πάρτι χωρίς αυτά. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ΔΕΝ έχω ξανά δει την ταινία από τότε και δεν θυμάμαι να την έχει παίξει τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια κάποιο κανάλι στην τηλεόραση.

13/7/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου