OSIBISA: Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ ΚΑΙ ...OSIBIROCK

 

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου 1975 όταν οι Osibisa έπαιζαν στον Τάφο του Ινδού, στο  κλειστό γήπεδο κάτω από  τις κερκίδες του γηπέδου της Λ.Αλεξάνδρας, που τότε το χρησιμοποιούσαν για αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ. Ήταν η πρώτη συναυλία ξένου συγκροτήματος μετά τους Rolling Stones στη χώρα μας, και φυσικά λανθασμένα ο κόσμος θεωρεί ότι η πρώτη ήταν τις 30 Μαρτίου 1980 με τους Police στο Σπόρτινγκ! Για την ιστορία, οι Osibisa έπαιξαν στις 27 Σεπτεμβρίου 1975 στη Θεσσαλονίκη και στις 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ενώ είχαν παίξει και στην Πάτρα. Ήμουν παρών στη συναυλία της Αθήνας και μπορώ να πω ότι ήταν η πιο ανοργάνωτη συναυλία που έγινε στον πλανήτη Γη!

Το αγγλογκάνεζικο συγκρότημα σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 απ΄λο τρεις Γκανέζους μουσικούς που ζούσαν στο Λονδίνο. Το αρχικό σχήμα αποτελούσαν οι Teddy Osei (σαξόφωνο), Soloman Amarfio (ντραμς), Mamon Shareef, και Farhan Freere (πνευστά) κι έπαιζαν στους Star Gazers. Βάση του συγκροτήματος ήταν ο Osei που είχε πάει στο Λονδίνο με υποτροφία της γκανέζικης κυβέρνησης κι ασχολήθηκε με τη μουσική. Στο συγκρότημα προστέθηκαν και οι Antiguan Wendell (Dell) Richardson (κιθάρα,τραγούδι), Lasisi Amao (περκάσιονς, σαξόφωνο),Roger Bedeau (Spartacus R-μπάσο) και Robert Bailey (πλήκτρα). Ήταν από τα πρώτα αν όχι το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε αφρικάνικη μουσική σε ευρωπαϊκό ακροατήριο, με στοιχεία χορευτικής soul αλλά και afro-funk. Οι αγγλικές μουσικές εφημερίδες της εποχής, ασχολήθηκαν μαζί τους γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο αλλά και πολύ καλό δομημένο.


Δεξιά βλέπετε το απόκομμα του εισιτηρίου από τη συναυλία της Αθήνας (κομμένο κατά την είσοδο). Ευχαριστώ τον Βασίλη Γεωργίου για την παραχώρησή του.

Το πρώτο άλμπουμ τους ήταν το Osibisa (No55 Αμερική, No11 Μ.Βρετανία) για να ακολουθήσει το Woyaya (Νo 66 Αμερική, No. 11 Μ.Βρετανία) και τα 2 με εξώφυλλα φιλοτεχνημένα από τον Roger Dean όπως και το λογότυπό τους που παραμένει σταθερό έως σήμερα! Η μεγάλη επιτυχία τους ήταν το τραγούδι “Sunshine Day”(No17 Μ. Βρετανία) αλλά και το “Dance the body music”(No31M.Βρετανία), με τα τραγούδια τους να ακούγονται κι από το ελληνικό  ραδιόφωνο. Το εξώφυλλο του τρίτου άλμπουμ τους Heads, ζωγραφίστηκε από τον Mati Klarwein που είχε ζωγραφίσει και τα εξώφυλλα Abraxas των Santana και Bitches Brew του Miles Davis. Όμως η σχέση τους με την αισθητική των εξωφύλλων δεν τελειώνει τόσο εύκολα αφού το Osee Yee (2009) ζωγραφίστηκε από την Freyja Dean, κόρη του Roger Dean! Ήταν οι δημιουργοί της μουσικής έκφρασης Οsibirock κυκλοφορόντας και τον ομότιτλο δίσκο το 1974! Από τις καλές στιγμές, το Black Magic Night: Live at the Royal Festival Hall, ηχογραφημένο στο Royal Festival Hall, το 1977.
Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 19 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το New Dawn (2021)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Osibisa (1971)
Woyaya (1971)
Heads  (1972)
Superfly T.N.T. Soundtrack (1973)
Osibirock (1974)
Black Magic Night: Live at the Royal Festival Hall(1977)

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/3/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Απ' τους Osibisa θυμάμαι ένα άλμπουμ, που λεγόταν The Warrior (1976; ), που περιείχε και το ομώνυμο τραγούδι, ένα πολύ ωραίο ρυθμικό τραγούδι που υμνούσε τους αδούλωτους πολεμιστές της φυλής Ζουλού της Νότιας Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή