ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ MOXY ΜΕ ΟΛΙΓΗ ΑΠΟ LOVERBOY


Οι Καναδοί Moxy ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που έχουν πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα απ΄ότι το άξιζαν. Σχηματίστηκαν  το 1974 στο Ontario και στο ξεκίνημα της καριέρας τους είχαν ένα τοπικό hit με το τραγούδι»Can’t You See I’m A Star».
Ο πρώτος δυνατός πυρήνας τους ήταν οι Buzz Shearman τραγούδι, Earl Johnson κιθάρα, Terry Juric μπάσο και Bill Wade ντραμς, ενώ ώσπου να ηχογραφήσουν το πρώτο άλμπουμ τους, πέρασαν πολλά μέλη, μεταξύ αυτών κι ο μετέπειτα ντράμερ των Triumph, Gil Moore. Το αρχικό όνομά τους ήταν Leigh Ashford για να το αλλάξουν σε Moxy. Το τραγούδι τους «Can’t You See I’m A Star» παίχτηκε από τα καναδικά ραδιόφωνα  και τους βοήθησε να υπογράψουν στην Polydor Records και το 1975 ένα χρόνο αργότερα στην Αμερική) να κυκλοφορήσουν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους αν και οι fans τους το ονόμασαν Black Album λόγω χρώματος. Το Moxy ηχογραφήθηκε μέσα σε 2 εβδομάδες με κιθαρίστα τον Earl Johnson ο οποίος είχε πρόβλημα με τον ηχολήπτη και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το Sound City Studios της Καλιφόρνια, όπου ηχογραφούσαν. Για καλή τους τύχη, στο διπλανό studio ηχογραφούσε ο Tommy Bolin που ήδη είχε παίξει με τους James Gang, Alphonse Mouzon, Zephyr αλλά και Billy Gobham. O Bolin έπαιξε τα κιθαριστικά μέρη, δίνοντας στον πρώτο δίσκο των Moxy συλλεκτική αξία, κρατώντας και τα μέρη του Johnson.

Την ίδια χρονιά έγινε μέλος των Deep Purple με το άλμπουμ Moxy να κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις του στην Πολιτεία του Texas. Το συγκρότημα κατάλαβε ότι ο ήχος του ήταν καλύτερος μες 2 κιθάρες και έτσι μαζί με τον Johnson, προσέλαβαν και τον Buddy Caine, ο οποίος αναφέρεται στα credits του δίσκου αλλά δεν παίζει. Το 1976 κυκλοφόρησαν το Moxy II με παραγωγό τον Jack Douglas, με τον δημοσιογράφο Geoff Barton να τους αποκαλεί Led Zeppelin του Καναδά!!! Περιόδευσαν κι άνοιξαν συναυλίες μεγάλων ονομάτων όπως Black Sabbath και Boston. To τρίτο άλμπουμ τους Ridin’ High(1977) ήταν και πάλι σε παραγωγή του Jack Douglas με τον ήχο τους να είναι πιο hard για να ακολουθήσουν ταUnder the Lights (1978), Thinking About You (1980) και Moxy V (2000). Σημειωτέον ότι κανένα άλμπουμ τους ΔΕΝ μπήκε στο Top 200 του Billboard!!! Μετά την περιοδεία του Riding High, o Buzz Shearman αντιμετώπισε πρόβλημα με τις φωνητικές χορδές κι αποχώρησε για να αντικατασταθεί από τον Michael Rynoski, που άλλαξε το όνομά του σε Mike Reno κι έγινε γνωστός παίζοντας με τους Loverboy κι έπαιξε μόνο στο άλμπουμ Under the Lights. Ο Shearman επέστρεψε το 1979 και ην επόμενη χρονιά ήταν από τους υποψήφιους να αντικαταστήσει τον Bon Scott στους AC/DC, αλλά τα προβλήματα με τις χορδές του δεν τον άφησαν. Το 1982 οι  Buzz, Johnson και Earl και Bill Wade, συνεργάστηκαν στο πρώτο άλμπουμ της Lee Aaron. Ο Sherman σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μηχανή σε ηλικία 33 ετών και το συγκρότημα ηχογράφησε το άλμπουμ A Tribute to Buzz Shearman. Οι Moxy διαλύθηκαν το 1979 και το 2000 επανήλθαν δισκογραφικά με το Moxy V, αφήνοντας πίσω τους μια κληρονομία για τα μετέπειτα καναδέζικα συγκροτήματα, ειδικά το πρώτο άλμπουμ τους όπου συμμετέχει ο Tommy Bolin είναι Collector’s item.


TRIVIA
To Under the Lights (1978) επανακυκλοφόρησε το 1980 με τίτλο Thinking About You και διαφορετικό εξώφυλλο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Moxy (1975)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/2/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου