VIRGIN STEELE - NOBLE SAVAGE(1985): ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ HEAVY METAL


Η πρώτη μου επαφή με τον ήχο των Virgin Steele, ήταν αυτό το άλμπουμ, το Noble Savage(1985) και με αυτό το καταπληκτικό εξώφυλλο. Είχαν προηγηθεί 2 άλμπουμ (το ομώνυμο Virgin Steele 1982 και το Guardians of the Flame 1983), όπου ήταν το τελευταίο με τον κιθαρίστα και ιδρυτή του συγκροτήματος, Jack Starr. Μόνος στο τιμόνι των Virgin Steele έμεινε ο βασικός συνθέτης και τραγουδιστής David DeFeis, αναλαμβάνει να οδηγήσει το καράβι. Κι όπως αποδείχτηκε, τα κατάφερε μια χαρά! Τη θέση του Starr πήρε ένας παλιός φίλος του DeFeis, o Edward Pursino, ο οποίος δεν είχε το εκτόπισμα του προκατόχου του, αλλά η παρουσία του προσέθεσε πολλά καινούργια στοιχεία στον ήχο τους, και μάλιστα σε ένα άλμπουμ που το συγκρότημα χρειαζόταν μια δυναμική νέα αρχή. To Noble Savage είναι ένας ρομαντικός(!) metal δίσκος , που χαρακτηρίζεται από το φωνητικό εύρος του David DeFeis, το παίξιμο του Edward Pursino κι ένα συνολικό παίξιμο(Joe O'Reilly μπάσο, Joey Ayvazian ντραμς), που ανταποκρίνεται στον τίτλο. Προσέξτε ότι μιλάμε για ένα άλμπουμ του 1985 όπου η ανάμειξη του metal με το συμφωνικό και τη μεσαιωνική επιρροή ήταν σε πρώϊμο στάδιο! Το “We Rule  the Night”  είναι ότι καλύτερο για να ανοίξει το δίσκο και να χαρακτηριστεί εύκολα σαν ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της καριέρας με το "I'm on Fire" που ακολουθεί να στέκεται στο ίδιο επίπεδο. Πολύ καλά τα “Fight Tooth and Nail”,  “Kingdome  Come”, η mid μπαλάντα “Don't Close Your Eyes” και το "The Evil in Her Eyes". Μην σας κάνει εντύπωση που αναφέρω πολλά τραγούδια σαν τις καλές στιγμές, το Noble Savage είναι ΠΟΛΥ καλό άλμπουμ.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Δεν μου αρέσει στα κείμενα μου να χρησιμοποιώ βαρύγδουπα επίθετα και προσδιορισμούς αλλά στην περίπτωση του Noble Savage ήταν αναγκαία. Ένα άλμπουμ που στο σύνολό του έχει μια αγνότητα, μοναδική στο είδος του και μια μεταλλική μαεστρία, που ξεφεύγει από όσα είχαμε ακούσει έως τότε. Αναλογιστείτε πως εξελισσόταν το metal, από το 85 και μετά και θα καταλάβετε τη διαφορετικότητα. Ξεχωριστή η φωνή του DeFeis αλλά το παίξιμο του Pursino σε άλλη διάσταση. Πόσο κρίμα που συγκροτήματα που επηρεάστηκαν και βάδισαν στον ήχο τους, έγιναν  δημοφιλέστεροι από αυτούς….     
TRIVIA
Το εναλλακτικό εξώφυλλο

Το Noble Savage έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές, με τελευταία και ίσως καλύτερη, από την Steamhammer Records, σε 2πλό CD με 13 bonus κομμάτια και πλούσιο ένθετο.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το επόμενο άλμπουμ τους ήταν το Age of Consent και κυκλοφόρησε με 3 χρόνια καθυστέρηση, το 1988
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

1/2/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου