PINK FLOYD - LEARNING TO FLY: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Το "Learning to Fly" είναι ένα από τα κομμάτια των Pink Floyd, της μετά Roger Waters εποχής και παρουσιάστηκε στο άλμπουμ τους A Momentary Lapse of Reason(1987). Το τραγούδι σταμάτησε χαμηλά στο αμερικάνικο chart μικρών δίσκων (Νο 70) και είναι σύνθεση των David Gilmour, Anthony Moore, Bob Ezrin και  Jon Carin. Εκείνα τα χρόνια, το μέλλον αλλά και το παρόν των Pink Floyd «παιζόταν», αφού η αποχώρηση του Waters ήταν καθοριστική για τη συνέχεια τους, με τον Gilmour να έχει τα ηνία του συγκροτήματος. Η έμπνευση για τους στίχους προέκυψε καθώς εκείνη την εποχή ο Gilmour μάθαινε να πετά με αεροπλάνα και μάλιστα πολλές ηχογραφήσεις «πήγαιναν» πίσω, αφού καθυστερούσε να πάει στο studio  ενώ μαθήματα πιλότου έκανε κι ο Nick Mason. O τίτλος και οι στίχοι του, εκλαμβάνονται σαν μεταφορά για το ξεκίνημα κάτι καινούργιου, μιας ριζικής αλλαγής στη ζωή και πιο συγκεκριμένα, η καινούργια «θέση» του Gilmour σαν ηγέτης των Pink Floyd μετά την αποχώρηση του Roger Waters αφού μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει το 1992 ότι "μαθαίναμε να πετάμε."
 «Ακούγοντας το τραγούδι νιώθεις αίσθηση ανάγκης και πανικού(!)» είπε ο Aubrey Powell, συνεταίρος του Storm Thorgerson στη Hipgnosis που είχε επιμεληθεί το εξώφυλλο του άλμπουμ αλλά και του single. Οι στίχοι του μιλούν για την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεκινήσει από την αρχή μια προσπάθεια. «Μερικές φορές όταν στριμωχνόμαστε είναι καλύτερα, γιατί πρέπει να τα καταφέρουμε να ξεφύγουμε» λέει ο Gilmour που το μεγαλύτερο κομμάτι του τραγουδιού το έγραψε με τον Anthony Moore, στο πλωτό σπίτι του, με τους Carin και Erzin να το τελειώνουν, με τη μελωδία να πιστώνεται στον Carin .
TO VIDEO


Η σκηνοθεσία του ανήκει στον πολυπράγμονα και εξαιρετικά  ταλαντούχο Storm Thorgerson. Κινηματογραφήθηκε στην περιοχή του West Wind Ridge, στο Calgary του Καναδά. Ο ινδιάνος που συμμετέχει είναι…πραγματικός ινδιάνος ηθοποιός κι ονομάζεται Lawrence Bayne, ενώ περιέχει και ορισμένες live σκηνές του συγκροτήματος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/12/22
   
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου