RUSH – TOM SAWYER: ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ

 

To Moving Pictures(1981) ήταν ένα κομβικό άλμπουμ για τους Καναδούς Rush που είχαν αφήσει τη hard rock-progressive περίοδό τους  που είχε χαρακτηριστεί από τα μεγάλης διάρκειας θέματα και έμπαιναν σε ένα νέο κύκλο, μικρότερων συνθέσεων. Το "Tom Sawyer", σύνθεση των τριών μελών και του Καναδού ποιητή/στιχουργού Pye Dubois ήταν ένα καθαρό δείγμα της νέας συνθετικής τους άποψης αλλά και ποιότητας. Ένα σφιχτοδεμένο κομμάτι με καλούς στίχους που βρήκε πολύ κόσμο (Αμερικάνους και Καναδούς) επιστρέφει στα νεανικά του χρόνια. Ήδη από την εποχή της επιτυχίας του “Spirit of the Radio” (1980), οι 
Geddy Lee, Neil Peart και Alex Lifeson είχαν αρχίσει να προσανατολίζονται στα μικρότερης διάρκεια τραγούδια και η τυχαία γνωριμία με τον στιχουργό Pye Dubois που συνεργαζόταν με το επίσης Καναδέζικο συγκρότημα των Max Webster, έκανε το “Tom Sawyer”(Νο 44 Αμερική, Νο 25 Μ.Βρετανία) σαν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους. Όταν ο Dubois τους έστειλε τους στίχους, ο τίτλος του τραγουδιού ήταν “Louise the Warrior” αλλά με τις μικροεπεμβάσεις του Peart άλλαξε τίτλο και πήρε τη μορφή που ξέρουμε. Εξ άλλου, η αναφορά στις περιπέτειες του Tom Sawyer, που βασιζόντουσαν στο ομότιτλο βιβλίο του Mark Twain (γράφτηκε το 1876) ήταν κάτι που άρεσε στο συγκρότημα που όπως όλοι οι συνομήλικοί τους είχαν διδαχτεί στο βιβλίο στο γυμνάσιο! Η επιβλητική εισαγωγή από το synthesizer και ο διαφορετικός τρόπος σύνθεσης (κουπλέ, γέφυρα, ρεφρέν κι επανάληψη) ήταν κάτι μάλλον ασυνήθιστό για τους Rush, που όμως είδαν το τραγούδι να γίνεται επιτυχία.


TRIVIA
O Lifeson έκανε 5 takes για να ηχογραφήσει το σόλο κιθάρα αλλά κανένα δεν του άρεσε και έτσι κατέληξε σε μια συρραφή(!) αποσπασμάτων κι από τα 5 takes!
TO VIDEO
Ο χώρος που γυρίστηκε το video είναι στο Le Studio στο Morin-Heights του Quebec όπου όπως βλέπετε ορισμένοι εξωτερικοί τοίχοι είναι γυάλινοι με αποτέλεσμα να φαίνεται το χιονισμένο τοπίο!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου