ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ


Η Ζωή Κουρούκλη ήταν μια από τις καλύτερες φωνές της δεκαετίας του 60 που έκανε καριέρα αρχικά στο ελαφρύ τραγούδι όπως το ονόμαζαν τότε αλλά και στην ποπ μουσική.  Η βελούδινη φωνή της ήταν ικανή να ερμηνεύσει ελαφρά, ποπ αλλά και jazz με ιδιαίτερη ικανότητα. Ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα στο θέατρο παίζοντας και τραγουδώντας, μέχρι που την ανακάλυψε ο νεαρός τότε Μίμης Πλέσσας στα 11 της χρόνια. Το 1964 συμμετείχε στο ιδιαίτερών απαιτήσεων και σημαντικότητας φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Εδώ τελειώνει ο ουρανός», σύνθεση Μ.Πλέσσα, στίχοι Κώστα Κινδύνη, που απέσπασε το Β βραβείο αλλά διαφώνησε με τη δισκογραφική εταιρεία της για την κατεύθυνση που θα έπαιρνε η καριέρα της και στράφηκε προς την ποπ μουσική που τότε είχε αρχίσει να αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Το 1966 συνεργάζεται με τους Stormies, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της εποχής, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Zoe, ηχογραφώντας το μικρό δίσκο “Let’s shake baby/The girl of Ye ye”(1965).

Συνεργάστηκε και με τους Minis αλλά από το 1967 και μετά ακολουθεί τη δική της καριέρα σαν Ζωή Κουρούκλη. Ακολούθησαν κι άλλα singles (μικροί δίσκοι) με μεγαλύτερη επιτυχία την «Τραμοντάνα» κι λίγο αργότερα το «Κιλλιμάτζαρο». Ο γάμος της την απομάκρυνε από τη μουσική ως που χάθηκε για να επανέλθει σαν μουσικός παραγωγός στο Κανάλι1 του Πειραιά, ενώ είχε κάνει αρκετές εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε μια από αυτές και συγκεκριμένα στο 3ο Φεστιβάλ είχε ερμηνεύσει ένα τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή. Η πραγματικά ζεστή και μοναδική φωνή της, κέντρισε την προσοχή του Henry Mancini σε μια εμφάνιση της στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου συμμετείχε με ένα τραγούδι του Κώστα Καπνίση και στην Αμερικανική αποστολή με τραγουδίστρια την Νathalie Cole, συμμετείχε ο Quincy Jones. Πρόεδρος της επιτροπής του φεστιβάλ, ο βραβευμένος με τέσσερα βραβεία Οscar και δέκα βραβεία Grammy, Henry Mancini, που της έκανε πρόταση να τον ακολουθήσει μετά το Φεστιβάλ στo Λος Άντζελες. Δυστυχώς ή κακή σχέση με τον άνδρας της δεν την άφησε να εκτοξεύσει την καριέρα της γιατί όπως έχει πει η ίδια “όταν του το είπα στο τηλέφωνο, μου είπε πως αν πήγαινα δεν θα ξαναέβλεπα την κόρη μου”.

Τη χρυσή εποχή της καριέρας της δεν κυκλοφόρησε μεγάλους δίσκους, εξ άλλου η δεκαετία του 60 χαρακτηρίστηκε από τους μικρούς δίσκους 45 στροφών. Το 1992 κυκλοφόρησαν 2 συλλογές σε cd και βινύλιο με τίτλους Τα Τραγούδια μου και τα Ωραιότερα τραγούδια, ενώ το 1993 συμμετείχε στο δίσκο της Αλέξια Τα Κλασσικά απ΄όπου και το video. Το 1966 εμφανίστηκε στην ταινία Να ζει κανείς ή να μη ζει, όπου τραγούδησε το «Άκου με» συνοδευόμενη από τους Stormies με τον βλοσυρό Ντέμη Ρούσοι σε πρώτο πλάνο να παίζει μπάσο.


Η ζωή Κουρούκλη ήταν πρώτη ξαδέλφη της Ζωής Λάσκαρη και είχαν το ίδιο επίθετο, αλλά η ηθοποιός το άλλαξε σε Λάσκαρη για να μην μπερδεύονται. Μιλούσε 4 γλώσσες(!), ήταν η πρώτη τραγουδίστρια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και νονά της ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/9/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου