ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ SLIP OF THE TONGUE ΤΩΝ WHITESNAKE


Το αιώνιο κι ανυπέρβλητο πρόβλημα των καλλιτεχνών. Τι κάνεις μετά από μια τεράστια επιτυχία όπου η πίεση για επανάληψή της είναι τεράστια; Και το ερώτημα αφορά τον David Coverdale και τους Whitesnake, που μετά το "1987", έπρεπε να κυκλοφορήσουν κάτι ανάλογο. Τα 10.000.000 κι ακόμα περισσότερα αντίτυπα που πούλησε το 1987 ήταν πλέον κακός οδηγός για το συγκρότημα που έψαχνε μανιωδώς ποιες θα είναι οι καινούργιες επιτυχίες του. Σκεφτείτε ότι το Slip of the Tongue, πούλησε μόνο(!) 3.000.000 και θεωρήθηκε αποτυχία!!!!Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε δύο καινούργιους κιθαρίστες, τον Steve Vai (ο οποίος πληρώθηκε 2.000.000$ για τη συμμετοχή του στην περιοδεία και στα video!) και τον Ολλανδό Adrian Vandenberg (πραγματικό όνομα Adriaan van den Berg) που ήταν σχετικά γνωστός με το συγκρότημά του, τους Vandenberg. Μόνο που ο Ολλανδός κιθαρίστας, αν και εμφανίζεται σαν συνσυνθέτης στα 9 από τα 10 τραγούδια του άλμπουμ, δεν έπαιξε σε κανένα από αυτά, λόγω μιας τενοντίτιδας και όλα τα κιθαριστικά μέρη παίζονται από τον Vai. Δίπλα τους, ο μπασίστας Rudy Sarzo, ο ντράμερ Tommy Aldridge και φυσικά ο DC. Επίσημα οργανίστας δεν υπάρχει, απλά οι Don Airey, David Rosenthal και Claude Gaudette παίζουν πλήκτρα ως guests, που εμφανώς είναι «πιο πίσω». Τα πετυχημένα remakes των "Crying in the Rain" και “Here I go again” στο "1987", γεννούν την επαναηχογράφηση του "Fool for Your Loving" (Νο 37 Αμερική, Νο 43 Μ.Βρετανία),που ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ και μάλλον απέτυχε. To συγκρότημα επέμενε στην κυκλοφορία του "Judgement Day" αλλά οι άνθρωποι της εταιρείας επέμεναν για το “Fool for your loving”.

Στο ένθετο της remastered επανέκδοσης του άλμπουμ ο DC λέει ότι το συγκρότημα είχε δοκιμάσει τις δυνατότητες του "Judgement Day"και ήταν σίγουροι ότι οι ραδιοσταθμοί θα ανταποκρινόντουσαν πολύ θετικά, πράγμα που δεν συνέβη με το “Fool for your loving”. Είμαι σίγουρος ότι ήταν ιδέα του John Kalodner που είχε την ιδέα να επαναηχογραφήσουμε το "Here I Go Again".Ήτανόμως λάθος» λέει ο DC
Το Slip of the Tongue είναι ένα καλό άλμπουμ κι  αν δεν υπήρχε το άδικο μέτρο σύγκρισης με το 1987, δεν θα γράφαμε ότι γράψαμε τόσα χρόνια. Το Zeppelινικό "Judgement Day" ήταν κομματάρα, οκ η καινούργια ηχογράφηση του "Fool for Your Loving" είναι καλή αλλά δεν πιάνει το συναίσθημα και την blues διάθεση της πρώτης ηχογράφησης (στο Ready an' Willing 1980), το “Cheap and Nasty” είναι από τα δυνατά κομμάτια του άλμπουμ, το “Now you’re gone” ίσως να είναι το ποιοτικότερο τραγούδι του δίσκου, αλλά το “Kittten’s Got Claws” μάλλον το χειρότερο. Στο μέτριο «Wings of the Storm”, ο Steve Vai καταθέτει τα διαπιστευτήρια του για να φθάσουμε στην καλή μπαλάντα “Sailing Ships” με την ερμηνεία του Coverdale να την ανεβάζει επίπεδο. O λόγος που μου αρέσει το Slip of the Tongue είναι, ότι ποτέ δεν το άκουσα σαν συνέχεια του 1987 και ακόμα καλύτερα, δεν το συνέκρινα. Δεν λέω ότι ήταν  το άλμπουμ εκείνης της χρονιάς, αλλά ήταν ένα καλό άλμπουμ και κάθε φορά που το ακούω αποκομίζω την ίδια άποψη!
Θεωρώ ότι το παίξιμο του Vai δεν ταίριαζε στους Whitesnake και σίγουρα ήταν πολύ πιο κοντά στο ύφος των τραγουδιών του David Lee Roth.”Είχα δει τον Vai στην ταινία Crossroads και με  εντυπωσίασε το παίξιμό του. Έτσι όταν τα πράγματα έγινα δύσκολα με τον Vandenberg, είπα στον John Kalodner να με φέρει σε επαφή μαζί του. Ο Vai δέχτηκε να συμμετάσχει, γνωρίζοντας ότι μόλις ο Vandenberg γινόταν καλά, θα επέστρεφε» λέει ο DC σε συνέντευξή του στον Στάθη Παναγιωτόπουλο (Metal Hammer Δεκ.1989)  

  TRIVIA

  • Στο video του "Fool for Your Loving", εμφανίζεται η Tawny Kitaen όπως κι ο Adrian Vandenberg ο οποίος δεν παίζει στη ηχογράφηση του τραγουδιού γιατί είχε χτυπήσει το χέρι του.
  • Είναι συγκεχυμένο το τι έπαιξε ή δεν έπαιξε ο Vandenberg στο άλμπουμ. Εκτός του ότι δεν έπαιξε τίποτε, υπάρχει κι η άποψη ότι έπαιξε λίγα κιθαριστικά σχήματα με τα περισσότερα στο "Fool for Your Loving". Ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Metal Mike (ελληνικό Metal Hammer Ιουλ 1991) έχει πει ότι έπαιξε το σόλο στο “Here I Go again”(από το 1987). Γεγονός πάντως είναι ότι ο Vai έχει παίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των κιθάρων στο άλμπουμ.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, επανήλθαν με το Restless Heart (1997) που αρχικά προοριζόταν σαν προσωπικό του άλμπουμ αλλά μετά από πίεση της δισκογραφικής εταιρείας , κυκλοφόρησε σαν David Coverdale & Whitesnake.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου