PETER GREEN- IN THE SKIES (1979): ΤΑ BLUES ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΨΥΧΗ

 

Το 1979 είχαμε αρχίσει να ξεχνάμε τον Peter Green και το παίξιμό του. Η αναφορά προς αυτόν γινόταν μόνο όταν θέλαμε να κάνουμε μια ιστορική αναφορά στα δύο υπέρ πετυχημένα άλμπουμ του συγκροτήματος-δημιουργήματός του, Fleetwood Mac,  Fleetwood Mac (1975) και Rumours (1977). Εξ΄άλλου είχαν περάσει 9 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ The End of the Game(1970) και οτι πληροφορίες για την κατάσταση της ψυχικής υγείας ήταν, δυστυχώς, αρνητικές. Και ξαφνικά, μια δισκάρα εμφανίζεται στις προθήκες των καταστημάτων δίσκων, με μια φωτογραφία ενός γαλάζιου ουρανού, που σκορπάει αισιοδοξία.  Τα "In the Skies" και  "Slabo Day"που ανοίγουν το δίσκο, ακούγονται τόσο εκφραστικά και συναρπαστικά που 43 χρόνια μετά δεν μπορώ να τα ξεπεράσω με τίποτε. Η μαγεία του παιξίματος αλλά και η ατμόσφαιρά τους είναι μοναδική. Και βέβαια η συμμετοχή των Snowy White και Peter Bardens (Camel), είναι κάτι παραπάνω από καταλυτική, παρέχοντας μια ρυθμική βάση κι αφήνοντας τον Peter Green να ζωγραφίσει. Το "A Fool No More" που ακολουθεί είναι ένα κλαψιάρικο blues, χώρος που Άγγλος κιθαρίστας διαπρέπει, «στενός συγγενής” με τη μελωδία του “Albatross”, ενώ το “Seven Stars” θυμίζει σαν σύνθεση αλλά και σαν παίξιμο Eric Clapton (σ.σ. όχι πως είναι κακό). Το cool “Just for You” είναι ένα από τα 4 κομμάτια του άλμπουμ που έχει στίχους και χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο, ακούγεται ευχάριστα.
Πέραν των Snowy White (κάνει πολύ μεγάλη δουλειά) και Peter Bardens (έπαιξε μαζί με τον Green στους Shotgun Express, το 1966) στην ομορφιά αυτού του υπέροχου άλμπουμ, συμβάλλουν ο  Σκοτσέζος ντράμερ Reg Isidore (έπαιξε με τον Robin Trower), o μπασίστας Kuma Harada, ο περκασιονίστας Lennox Langton και θα προσθέσω και την Jane Green πόυ ήταν σύζυγος του κι έχει γράψει τους στίχους.
Η ποιότητα των συνθέσεων, εκτέλεσης αλλά και παραγωγής (Peter Vernon-Kell) δεν αφήνει καμιά σκιά, καμιά αμφιβολία ότι το In the Skies είναι ένας από τους Καλύτερους Blues δίσκους που ηχογραφήθηκαν ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/3/22

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ Elton ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ IN THE SKIES

Ίσως το πιο ολοκληρωμένο και σπουδαιότερο άλμπουμ που μας χάρισε ο Peter Green, αρκετό καιρό μετά την εποχή των Fleetwood Mac. Με την βοήθεια των Snowy White και Peter Bardens έγραψε και ηχογράφησε εννέα τραγούδια, που μέσα σε μια περίοδο νέων μουσικών ειδών και μεγάλων αλλαγών, μας θύμισε ότι το παλιό καλό blues ήταν και θα είναι πάντα εδώ. Κάτι σαν….το παλιό καλό κρασί!! Ακούστε μόνο το "A Fool No More" και θα καταλάβετε τι λέω….Με το πρώην συγρότημά του να κατακτά τα τσαρτς και τις Αμερικάνικες αρένες, ο Green μένει πιστός σ’ αυτό που ξέρει να κάνει, να γράφει γνήσια κι αυθεντικά blues που πηγάζουν μέσα απ’ την ψυχή του, για τους λίγους πιστούς που ξέρουν να εκτιμούν την καλή κι αυθεντική μουσική. 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου