«KNOCKIN’ ON HEAVENS DOOR”-BOB DYLAN/GUNS’N’ROSES

To "Knockin' on Heaven's Door" είναι μια σύνθεση του Bob Dylan που συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Pat Garrett & Billy the Kid(1973) το κυκλοφόρησε σε single δύο μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας κι αμέσως έγινε επιτυχία με τους στίχους να έχουν μια έντονη απλότητα. Σαν single είχε φθάσει έως το Νο12 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και η επιτυχία του δεν ήταν τυχαία, αφού κατά τη διάρκεια της ταινίας, το τραγούδι ακούγεται τη στιγμή του θανάτου του συνοριοφύλακα, πράγμα που συγκίνησε τους θεατές! Στην πρώτη εκτέλεση, τον Dylan συνοδεύουν οι Roger McGuinn (Byrds) κιθάρα, Jim Keltner (σπουδαίος session ντράμερ) κι ο μπασίστας  Terry Paul. Το τραγούδι έγινε ακόμα πιο γνωστό από τις εκτελέσεις των Eric Clapton και Randy Crawford αλλά στις νεότερες γενιές πέρασε από την ακόμα καλύτερη εκτέλεση των Guns and Roses που τη συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ τους Use Your Illusion II.
Με τη διασκευή των Guns N' Roses θα ασχοληθούμε σήμερα και πως αποφάσισαν αν το διασκευάσουν. Το τραγούδι άκουσε ο Axl Rose όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο, αναρρώνοντας μετά από καυγά που είχε με βοηθό σερίφη έξω από το Cathouse club του Los Angeles. Ο Slash στη βιογραφία του "Φαίνονται απίστευτο μα δεν σημαίνει πως δεν συνέβη» (εκδόσεις Ψυχογιός) αναφέρει ότι κι αυτός είχε σκεφτεί να το διασκευάσουν αλλά επειδή είχε ήδη διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες, εγκατέλειψε την ιδέα. Όταν ο Axl τους πρότεινε να το διασκευάσουν, αμέσως όλοι συμφώνησαν, δίνοντας τους μια πιο blues διάθεση και βάζοντας πλούσια φωνητικά για να το κάνουν πιο πλούσιο. Για πρώτη φορά το έπαιξαν live στις 19 Ιουνίου στο Marquee club του Λονδίνου.

Την ηχογράφηση κατέγραψε ο Tom Zutaut και κυκλοφόρησε σαν B-side στο maxi single του "Welcome to the Jungle" ενώ συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Days of Thunder. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία στο αμερικάνικο ραδιόφωνο με το συγκρότημα να το περιλαμβάνει στο set list των συναυλιών του. Οι Guns and Roses το ερμήνευσαν και στην βραδιά του Freddie Mercury Tribute Concert(1992) ενώ το συμπεριέλαβαν και στο άλμπουμ τους Live Era: '87–'93 (1999).
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/3/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εργάρα το Pat Garret and Billy the Kid! Η "Μεγάλη Μονομαχία" λεγόταν στα ελληνικά (άσχετο!). Του τεράστιου Σαμ Πέκινπα! Έπαιζε και ο Dylan στην ταινία. Το σημείο του έργου, όπου ακούγεται το Knocking on Heaven's Door είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό! Έχουν γίνει πολλές διασκευές, αλλά αυτή των GnR είναι το κάτι άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή