ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΛΩΡΙΑ ΔΑΓΚΑΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2;


Τον Ιούνιο του 2009, οι U2 ξεκίνησαν τη μεγάλη περιοδεία τους U2 360° Tour, για την προώθηση του τότε καινούργιου άλμπουμ τους No Line on the Horizon. Μια τεράστια περιοδεία, που συνοδεύτηκε από μια επίσης τεράστια εισπρακτική επιτυχία, η οποία δεν είχε να κάνει μόνο με τα εισιτήρια αλλά και τις πωλήσεις από το merchandising (t-shirts, καπέλα κλπ). Η περιοδεία ονομάστηκε 360° Tour γιατί το συγκρότημα έπαιζε μόνο σε γήπεδα όπου μπορούσε να αναπτύξει μια τεράστια σκηνή με κεντρικό άξονα μια γιγαντιαία επιβλητική δαγκάνα (claw)που βρισκόταν πάνω από τη σκηνή, με τον κόσμο να μπορεί να παρακολουθήσει το συγκρότημα το οποίο έπαιζε στη μέση, απ΄όποιο σημείο κι αν βρισκόταν! Η μεταφορά της και το στήσιμό της ήταν το πιο δύσκολο στην περιοδεία και χρειαζόταν 3 ημέρες για να στηθεί. Την ίδια λoγική της στρογγυλής σκηνής στη μέση γηπέδου ακολούθησαν κι άλλα συγκροτήματα όπως οι Metallica.  Η δαγκάνα είχε επάνω της ηχεία, φώτα και μια κυλινδρική, επεκτεινόμενη οθόνη βίντεο στην κορυφή της. Το ύψος της ήταν 50 μέτρα κ ήταν η μεγαλύτερη σκηνή που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η περιοδεία πέρασε από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το 2009, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2009, οι U2 σημείωσαν ένα νέο ρεκόρ στις ΗΠΑ για παρακολούθηση και μόνο συναυλία, παίζοντας σε 97.014 άτομα στο Rose Bowl της Pasadena. Έπαιξαν σε 44 διαφορετικά στάδια και μεταξύ αυτών ήταν και το Ολυμπιακό Στάδιο Ο.Α.Κ.Α. στις 3 Σεπτεμβρίου 2010.  Να θυμίσω ότι τη συναυλία ΄της Αθήνας άνοιξαν οι Snow Patrol και Aviv Geffen.  Λίγο πριν ξεκινήσει η ευρωπαϊκή τουρνέ ο Bono έπαθε κήλη δίσκου και σοβαρή συμπίεση του ισχιακού νεύρου, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί άμεσα και να υπάρξουν μεταθέσεις κάποιων ημερομηνιών στην Αμερική. Με την ολοκλήρωσή της τον Ιούλιο του 2011, η περιοδεία είχε σημειώσει ρεκόρ με τα υψηλότερα έσοδα, 736.000.000$ και τα περισσότερα εισιτήρια που πουλήθηκαν για μια περιοδεία, 7.300.000!!!
 Εκείνη η εντυπωσιακή δαγκάνα δεν έγινε παλιοσίδερα, αλλά βρήκε μόνιμη κατοικία στην έρημο της Γιούτα, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Loveland Living Planet Aquarium του Salt Lake City να αποφασίζει να φιλοξενήσει το τεράστιο κατασκεύασμα. «Η πρώτη φορά που το είδα ήταν σε μια συναυλία στην Ισπανία», είπε ο Brent Anderson, «ήταν πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία και μια δομή που είχε αλληλεπίδραση σε όλους τους θεατές». Οι  190 τόνοι ατσάλινου σκελετού μεταφέρθηκαν με 30 φορτηγά στη Γιούτα και  η διαδικασία συναρμολόγησης κράτησε περίπου ένα χρόνο. Από τη στιγμή που στήθηκε και επετράπηκε η είσοδος στο κοινού, τα έσοδα του ενυδρείου εκτοξεύτηκαν και η επιχείρηση ξανά έγινε βιώσιμη!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/2/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου