NESTOR - KIDS IN A GHOST TOWN (2021): Ε-Ν-Ο-Χ-Ο-Σ!


 Ομολογώ πως αυτή η διακωμώδηση του 80 στην αρχή με βρήκε αρνητικό. Πολύ γρήγορα όμως πείστηκα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φανταστικό συγκρότημα, με πολύ χιούμορ, με εξαιρετικά τραγούδια και με μεγάλη εκτελεστική δεινότητα. Η στήλη μας αυτή τη φορά αφήνει στην άκρη την "παρελθοντολαγνεία" και σήμερα ασχολείται με το πιο "hot" συγκρότημα του 2022, προερχόμενο φυσικά από την Σουηδία. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν "η σοβαρή εκδοχή των Steel Panther", για μένα όμως είναι πολύ περισσότερα. Κυρίες και κύριοι.... Οι NESTOR!!
  "Μας πήρε τριάντα χρόνια για να μάθουμε να χειριζόμαστε τα όργανά μας". Πλάκα ή όχι ο τραγουδιστής Tobias Gustafsson, η Σουηδική βερσιόν του Τόνυ Σφήνου, δίνει την δική του απάντηση στην απορία όλων μας για το πού στο καλό ήταν αυτοί οι τρελοί Σκανδιναβοί τόσο καιρό! Οι ρίζες των Nestor βρίσκονται λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ογδόντα και συγκεκριμένα στο 1989 όπου πέντε παιδικοί φίλοι από το Falkoping της Σουηδίας θα ενωθούν κάτω από το όνομα Nestor, εμπνευσμένο τόσο από την ελληνική μυθολογία όσο και από το κόμικ Tintin (σ.σ. Τεν Τεν στα ελληνικά) όπου υπάρχει τέτοιος ήρωας, για να δημιουργήσουν μουσική η οποία θα κατακτούσε τον κόσμο. Φυσικά αυτό το σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" δεν υλοποιήθηκε τότε αλλά τρεις δεκαετίες αργότερα. Μία δυνατή φιλία που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία αντάμειψε τους σχεδόν πενηντάρηδες πλέον φίλους με ένα δίσκο, Kids in a ghost town, που μπήκε αμέσως στις καρδιές των μελοδικοροκάδων κάνοντάς τον αυτομάτως κλασσικό και τους Nestor την πλέον ελπιδοφόρα νέα μπάντα για το 2021 - 2022 και για το μέλλον γενικότερα. Πότε δεν είναι αργά για οτιδήποτε! Νομίζω πως οι Nestor είναι το ζωντανό παράδειγμα του παραπάνω αξιώματος. Η μελωδική βόμβα με την ονομασία Kids in a ghost town έφερε αναταραχή από κάποιους φαινομενικά "ασόβαρους" μουσικούς οι οποίοι όμως είχαν όραμα, επαγγελματισμό και σοβαρότητα στην μουσική που θέλησαν να παρουσιάσουν σε ένα χώρο που πλέον ξεχωρίζεις πολύ δύσκολα. Πολλές σύγχρονες μπάντες χρησιμοποιούν στοιχεία του ογδόντα στον σύγχρονο ήχο που έχουν. Οι Nestor είναι μπάντα του ογδόντα!

Σε μεταφέρουν πίσω καλύτερα ίσως από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα. Κλείνουν σε image, μουσική, παραγωγή όλη την δεκαετία του ογδόντα. Συνθετική συνεισφορά σε τρία τραγούδια έχουμε από τον Andreas Carlsson στην ατζέντα του οποίου βρίσκουμε τους Bon Jovi, τους Europe κ. α. Η παραγωγή ανήκει στον Tobias Gustafsson ενώ την μίξη την έκανε ο Sebastian Forslund και το mastering ο Thomas Johansson. Σπουδαία όμως είναι και η ομάδα προώθησης πίσω από την μπάντα αφού με την εκπληκτική δουλειά τους, μέσα από τρία βίντεο singles, έκαναν όλους να μιλάνε για αυτούς. Το συναισθηματικό δέσιμο ήταν άμεσο με τα βίντεο που έχουν όλα τα κλισέ του ογδόντα καθώς και ένα cult sex symbol της εποχής, την εκρηκτική Samantha Fox!! Η παραγωγή σε κεντρίζει με το story δημιουργώντας σου αυτή την γλυκιά νοσταλγία, βάζοντας εσένα τον ίδιο σε μια χρονική κάψουλα με προορισμό "Τα Καλύτερά Μας Χρόνια" .
  Ο Jonny Wemmenstedt είναι ο ειδικός στις κιθάρες του άλμπουμ. Ένα μεγάλο αστέρι με άψογη τεχνική κατάρτιση που παίζει τα πάντα! Μεγάλο του προσόν είναι τα ευκολομνημόνευτα κιθαριστικά σόλο αλά ογδόντα σύμφωνα με την σχολή των κορυφαίων του χώρου όπως Norum, Bratta, Lynch, DeVille κτλ. Ο Marcus Ablad (μπάσο) και ο Mattias Carlsson (τύμπανα) είναι οι υπεύθυνοι του ρυθμού, παρέχοντας αυτό που είχαν όλες οι μπάντες του τότε. Ένα δεμένο, όμορφο και απλό σύνολο. Ο εταίρος μουσικός πόλος των Nestor, δηλαδή ο πληκτράς Martin Frejinger έχει τον synth ήχο του ογδόντα που φέρνει στο μυαλό μνήμες από ταινίες και soundtrack που αγαπάμε καθώς και από συγκροτήματα που είχαν αυτόν τον ήχο στο dna τους βλέπε Journey, Fm, Bad English κτλ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, αν και με καταγωγή την Σουηδία και με χρονικό πεδίο δράσης το 2021, οι Nestor να ακούγονται σαν Αμερικανικό Melodic Band των μέσων του ογδόντα! Οι λόγοι για τους οποίους ο δίσκος Kids in a ghost town είναι τόσο καλός είναι έντεκα και αφορούν το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

  Ήχοι από σειρήνες περιπολικών, ένας ασύρματος να καλεί απεγνωσμένα για επείγουσα βοήθεια σε κάποιον συνάδελφο που έπεσε στο καθήκον και ένας οπλισμένος ύποπτος έτοιμος για όλα! Αυτό είναι το intro με την ονομασία A Fanfare For The Reliable Rebel και το κινηματογραφικό καλωσόρισμα αλά eighties στον κόσμο των Nestor.
  Τα πλήκτρα στρώνουν χαλί για να πατήσει πάνω ένα φοβερό κιθαριστικό riff που συνδυάζει τους Kiss του τραγουδιού I've Had Enough με τους Whitesnake του ξανθού Coverdale του δεύτερου μισού του ογδόντα. Τίτλος τραγουδιού “On The Run” και το πρώτο single με το οποίο ήρθαμε σε επαφή με το φαινόμενο Nestor. Μέσα από το βίντεο κλιπ, οι μνήμες από το ογδόντα σκάνε βροχή αφού πρωταγωνιστούν ένα Volvo 24gl, ένα ποδήλατο chopper με χαρτί στερεωμένο με μανταλάκι στην ακτίνα του τροχού για θόρυβο ενώ γίνονται έμμεσες αναφορές σε John McEnroe, Rambo, Motley Crue, Yngwie, Wayne's World με ενδυματολογικές σπόντες που περιλαμβάνουν τιγρέ κολάν, τζιν γιλέκα με ραφτά, παραλλαγές και σορτσάκια eighties! Το τραγούδι καθεαυτού είναι φανταστικό με τρομερό ρεφρέν, με συναίσθημα και με χιούμορ. Η φράση δε "... Lost Child On The Run" σε κάνει να θέλεις να ισοπεδώσεις καθετί στο πέρασμά σου!
  Το ομότιτλο τραγούδι από το οποίο παίρνει και την ονομασία του ο δίσκος ξεκινάει με ένα εκθαμβωτικό σόλο διαδεχόμενο στην συνέχεια από riff. Ένα υπέροχο δείγμα A. O. R. με κάπως μελαγχολικό ρεφρέν και φυσικά με μελωδικό και τεχνικό σόλο όπως κάποτε. Ο μεγάλος Gary Moore του After The War συναντάται ως επηρροή στην μουσική παλέτα του τραγουδιού.
  Το μελωδικό χωνευτήριο των Nestor στην συνέχεια ανακατεύει τους Europe του ογδόντα με το Hold Back The Night των Giant βάζοντας και λίγο "μοντερνιά" από Work Of Art. Το Stone Cold Eyes γίνεται αυτομάτως κλασσικό πληρώντας όλες τις απαιτήσεις που έχει ένας βαμμένος - βλαμμένος οπαδός του ογδόντα.
  Αν με ρωτήσετε ποιό είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου με μεγάλη δυσκολία θα έλεγα πως ίσως το These Days να επικρατεί. Σημείο τομής των θρυλικών Toto με τους Van Halen εποχής Sammy Hagar. Το μόνο δεδομένο πάντως είναι πως η χρονική αντίληψη χάνεται και συνεχώς αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στο 2022 ή στο 1989. Τραγούδι που μπλέκει μέσα του τα μάτια της Demy Moore και το κορμί της Sharron Stone δεν γίνεται να μην παίρνει 10! Ίσως αυτό να σκέφτηκαν και οι Nestor και να ονόμασαν το επόμενο τραγούδι Perfect 10 (eyes like Demy Moore). Μία μπαλάντα που ανατρέπεται, αλλάζοντας σε μελωδικό ύμνο! Ο φαινομενικός αφελής χαρακτήρας του τραγουδιού κρύβει μία υποβόσκουσα σοβαρότητα που σου "τα σκάει" την στιγμή που το αιθέριο σόλο αλά Eddie Van Halen ακουμπά πάνω στην όμορφη μπασογραμμή. Πολλά δομικά στοιχεία επίσης της σύνθεσης χρωστάνε πολλά στους μέγιστους Foreigner.

Samantha Fox


  Και αν μέχρι τώρα η δεκαετία του ογδόντα, απλά είχε μια προφορική αναφορά και ένα υπονοούμενο, στην συναισθηματική μπαλάντα "Tomorrow" έρχεται το "the real deal". Sex symbol για τα eighties, χαρακτηριστική ποπ φωνή του τότε και ένα Touch Me που δεν αρκούσε μόνο ακουστικά.... Η πάντα καυτή Samantha Fox μέσα από αυτό το ντουέτο προκαλεί ντόρο με την επιστροφή της στο ροκ και σπρώχνει ακόμα περισσότερο το άλμπουμ και τους Nestor. Δεύτερο βίντεο single με καθηλωτικά φωνητικά και από τους δύο με μία από τις καλύτερες μπαλάντες εκεί έξω. Πολύ έξυπνα η παραγωγή χρησιμοποιεί ένα τόσο δυνατό χαρτί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από ένα πανέμορφο τραγούδι για το κοινό καλό όλων. Το σόλο και πάλι του τραγουδιού παρατείνει περισσότερο το σκιρτήμα της καρδιάς όπως κάποτε... Αξίζει να δείτε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) το βίντεο κλιπ με το σήμα του MTV στην αρχή του και με ένα story που θα σας εγκλωβίσει αφού χτυπάει συναίσθημα.
  Τολμηρή η κίνηση των Nestor να συνεχίσουν με δεύτερη κολλητά μπαλάντα αλλά οι άνθρωποι "το έχουν"! Το We Are Not Ok με τις ωραίες πινελιές από τα πλήκτρα στην αρχή είναι το τέλειο όχημα για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του τραγουδιστή Tobias Gustafsson που κατευθύνει την φωνή του σε δύσκολες ανηφόρες, τικάρωντας όλα τα κουτάκια.
 


 Ζάπινγκ στα fm και ξαφνικά πέφτεις πάνω στον αγαπημένο σου σταθμό....
"Will Stoles!.... Signal Radio!... 24 Hours a day!"
Και ο dj συνεχίζει :
- "This is Will Stoles and you are listening to the Signal Radio! We have Nestor coming up next with their new hit single 1989!!!" ...
 Όπως τα λες μεγάλε!! Σε έναν ιδανικό κόσμο που η μουσική θα κυριαρχούσε και πάλι, οι Nestor με το τρίτο single τους, 1989, θα ήταν οι αυτοκράτορες των fm αυτή την στιγμή. Υπερχιτάρα! Υπερκομματάρα! Πασπαλισμένο με vibes από τους Toto εποχής Isolation, ο νοσταλγικός αυτός δυναμίτης πολύ δύσκολα θα βρει ανταγωνιστή. Για μία ακόμη φορά το σόλο ξεριζώνει μυαλά ενώ εξαιρετικό είναι και το βίντεο κλιπ με το σήμα των Nestor να παραλληλίζεται με αυτό της κινηματογραφικής εταιρείας Carolco Pictures (Rambo franchize, Terminator 2 κτλ) στην αρχή. Με πολύ χιούμορ, οι Nestor μέσα στο στούντιο ενστερνίζονται τις συμβουλές και την καθοδήγηση στο mastering του "δασκάλου" Takeshi ο οποίος κατέχει την "αρχαία" γνώση μιξαρίσματος. Το εκπληκτικό και πάλι είναι η μουσική που υπερέχει αυτής της εμπνευσμένης εικόνας.
  Ο χρυσός κανόνας του χθες ήθελε τον δίσκο να κλείνει με μία μπαλάντα δημιουργώντας την γαλήνη και εξιτάροντας το συναίσθημα στον ακροατή. Οι Nestor σεβόμενοι την παράδοση εφαρμόζουν τον κανόνα με το τραγούδι It Ain't Me. Με την συνοδεία του πιάνου απολαμβάνουμε μία σπουδαία ερμηνεία με κορυφή το τέλειο φαλτσέτο του Tobias Gustafsson. Ιδανικό σφράγισμα για έναν μεγαλειώδες δίσκο με μία υποψία που σε στοιχειώνει.
Πραγματικά, εύχομαι οι Nestor να γίνουν τεράστιοι!!! Δεν είναι το image, στο οποίο δεν ποντάρουν άλλωστε. Είναι η μουσική κάθε αυτού!! Κλασσικό από την δημιουργία του, το Kids in a ghost town αυξάνει περισσότερο τις προσδοκίες για την συνέχεια. Μην κάνουμε όμως καμιά εικοσαριά χρόνια να ξανακούσουμε νέα από τους Nestor... Θα είμαστε προς παράδεισο μεριά!

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

9/2/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πιθανων οτι πιο φρεσκο εχει ακουστει το 2021 , ποτε βγηκε δεν γνωριζω ακριβως , στην ουσια παταει στα 80΄ς αλλα εχει και μεγαλο κομματι στο συγχρονο Σκανδυναβικο ηχο, δεν ειναι vintage ο ηχος απολυτα . Ειναι συνεχεια δηλαδη της σχολης αυτης Wig Wam,Poodles και παει λεγοντας .
    4-5 κομματια ειναι καλα , η μπαλαντα με την Samantha Fox , που ηταν πολυ καλη ιδεα η συμμετοχη της ,ειναι μαλλον μετρια οπως και το perfect 10 πως το λεει . Το καλυτερο κομματι ειναι το on the run ,που τα εχει ολα και ωραιο video .
    Επισης φανταστικη ειναι η 'piano version ' του κομματιου αυτου που υπαρχει στο youtube .Εκει φαινεται ποσο ταλεντο διαθετει ο τραγουδιστης .
    Δεν εχω καλη μνημη ,ποτε βγηκε καθε cd , Nestor και Stardust θα ηταν 2 απο τα 5 πιο 'φρεσκα' που εχω ακουσει τον τελευταιο χρονο .
    Υπαρχει μια 'μουσικη παρεξηγηση ' , καποιοι θεωρουν την μουσικη αυτη παλαιομοδιτικη , γιατι η συγχρονη ποπ τι ειναι ? Save your tears /Weeknd που ακουγοταν παντου δεν ηταν 80'ς ακουσμα ? Και τοσα αλλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή