ΠΟΙΑ ΗΤΑN Η MONICA VITTI ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΑΣ

Μια από τις καλύτερες κι ομορφότερες Ιταλίδες ηθοποιούς, η Monica Vitti (πραγματικό όνομα Maria Luisa Ceciarell) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.  Διαβάστε πως την αποχαιρέτησε ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι:  «Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνης και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε». Δεν ήταν μόνο ένα sex symbol της εποχής της, αλλά ακόμη μία καλή ηθοποιός, μια πρωταγωνίστρια χαρακτήρων, που έγινε γνωστή από τις ταινίες του Μικελάντζελο και για εμάς τους τότε έφηβους, ήταν μια ώθηση για να πάμε κινηματογράφο και να γνωρίσουμε αυτόν τον υπέροχο κόσμο της ιταλικής φινέτσας .΄Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν το Laugh Laugh Laugh (1954) ενώ με το L'Avventura (1960) του Michelangelo Antonioni έγινε γνωστή στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ακολούθησαν ταινίες όπως La Notte (1961), L'Eclisse (1962), Le quattro verità(1962), Nutty, Naughty Chateau (1963) του Roger Vadim,  High Infidelity (1964), Il disco volante (1964), Le bambole (1965), Modesty Blaise(1966), Ti ho sposato per allegria (1967), Kill Me Quick, I'm Cold (1967), The Girl with the Pistol (1968), The Bitch Wants Blood (1969)  για να φθάσουμε στη δεκαετία του 70 όπου γύρισε πολλές ταινίες που την έκαναν ακόμα πιο γνωστή. Ταινίες όπως That's How We Women Are , Teresa the Thief, Duck in Orange Sauce, Basta che non si sappia in giro, Tigers in Lipstick, The Immortal Bachelor κ.α.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από Αλτσχάιμερ και ζούσε απομονωμένη στη Ρώμη όπου γεννήθηκε κι από μικρό κορίτσι ήθελε να γίνει ηθοποιός παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα». Είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και μια κακή σχέση με τη μητέρα της, ενώ η οικογένειά της, τής φέρθηκε υποτιμητικά.
Η δυνατή προσωπικότητα την οδήγησε σε δραματική σχολή της Ρώμης κι εκεί ανακάλυψε την κωμική της φλέβα αλλά η γνωριμία της με τον Antonioni την οδήγησε στο δικό του κινηματογραφικό σύμπαν. Η Monica Vitti ερμήνευσε συνολικά 47 χαρακτήρες κι αποτραβήχτηκε από τα κινηματογραφικά πλατό το 1989. Το 2002 έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ «Notre-Dame de Paris», στο Παρίσι, ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου. Μετά από μια δεκαετία θα γίνει γνωστό το πρόβλημά της. Το 2000 παντρεύτηκε τον σύζυγό της Roberto Russo,με τον οποίο σχετιζόταν από το 1973. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

 Α.Ρ.

2/2/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου