BAD COMPANY-BAD COMPANY: Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΡΕΧΕΙ ΣΕ WESTERN ΤΑΙΝΙΑ


Στο μακρινό 1974, οι Bad Company θα κυκλοφορήσουν το εμβληματικό ομότιτλο album, που μεταξύ άλλων περιέχει συνθέσεις όπως το Can't Get Enough, Ready For Love, Rock Steady και φυσικά το Bad Company, με την ομώνυμη σύνθεση να πιστώνεται στα δύο πρώην μέλη των Free, τον Paul Rodgers (τραγούδι) και τον Simon Kirke (ντραμς). Σε μια επίσκεψη του Kirke στο εξοχικό του Rogers, ο δεύτερος έλαβε θέση πίσω από το πιάνο Yamaha, που είχε στο σαλόνι του και έπαιξε στον Kirke την βασική μελωδία, ενώ είχε γράψει και τους στίχους:
Company, always on the run
Destiny is the rising sun
I was born with a six-gun in my hand
Behind the gun I’ll make my final stand.
Χρειάστηκαν περίπου μία ώρα για να συνθέσουν το κομμάτι χωρίς φυσικά να έχουν καταλήξει στον οριστικό του τίτλο. Ο τίτλος επιλέχθηκε για να υποστηρίξει την  μουσική καθώς ο Rogers ήθελε να προσδώσει ένα western feeling στην σύνθεση. O Rogers θεωρώντας ότι θα ήταν πρωτότυπο να έχει το συγκρότημα το δικό του θεματικό κομμάτι, που θα το συνοδεύει για πάντα το επιχείρησε «μελοποιώντας» την ατμόσφαιρα των spaghetti western της εποχής!
Σύμφωνα με τον Kirke ο Rogers έχοντας παρακολουθήσει την ταινία του 1973, High Plains Drifter με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood είχε κολλήσει την εικόνα των cowboys, που ταξιδεύουν με τα άλογά τους στην άγρια δύση φορώντας την κλασική ενδυμασία τους διανύοντας τεράστιες αποστάσεις.
Θέλοντας να προσδώσουν έναν πιο φυσικό ήχο, που να θυμίζει άγρια δύση ο Paul Rogers ηχογράφησε τα φωνητικά νύχτα μέσα σε ένα τεράστιο χωράφι. Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό με τα φωνητικά να ηχογραφούνται με μία μόλις λήψη!
Δεδομένου ότι σύντομα οι Rogers και Ralphs θα εξελίσσονταν στο βασικό συνθετικό δίδυμο των Bad Company, η προσφορά του Kirke σε αυτόν τον τομέα ήταν περιορισμένη. Ο Kirke έχει εξάλλου δηλώσει ότι αν και το στυλ παιξίματός του είναι rock, το συνθετικό του ύφος ήταν περισσότερο pop και ως εκ τούτου δεν ταίριαζε στην blues φωνή του Rogers.


Όταν κυκλοφόρησε το album το ομώνυμο κομμάτι είχε θετική απήχηση και συμπεριελήφθη στο set των ζωντανών τους εμφανίσεων. Στο ερώτημα γιατί άρεσε τόσο πολύ ένα κομμάτι με θεματολογία για τους παράνομους, που έζησαν στην άγρια δύση πολλά χρόνια πριν, ο Kirke θεωρεί ότι υπάρχει κάτι ρομαντικό ή έστω ελκυστικό στις ιστορίες και την ζωή των παρανόμων της παλιάς εποχής.
TRIVIA
•  Το Bad Company όπως και ολόκληρο εξάλλου το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε μια έπαυλη στο Hampshire της Αγγλίας, όπου στην αυλή υπήρχε παρκαρισμένη η κινητή μονάδα, που χρησιμοποιούσαν οι Led Zeppelin για να ηχογραφούν. Οι Zeppelin χρειάστηκε να απουσιάσουν από τον συγκεκριμένο χώρο με τον Peter Grand, manager των σχημάτων να φέρνει τους Bad Company για να ηχογραφήσουν!
•   Το έχουν διασκευάσει οι Five Finger Death Punch, η Tori Amos, η Ricky Lee Jones κι ο Garth Brooks.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

26/2/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου