APOCALYPSIS: ΜΕ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ PROGRESSIVE ΣΚΗΝΗ


 Μια ακόμα άγνωστη σελίδα στο βιβλίο του Ελληνικού ροκ, είναι η περίπτωση των Apocalypsis του αθηναίικού συγκροτήματος που σχηματίστηκε το 1979 από τον Βασίλη Δερτιλή (κήμπορντς). Τον συνόδευαν οι Γιάννης Παλαμίδας (φωνητικά), Αχιλλέας Σπύρου (κιθάρες), Χάρης Φωτόπουλος (μπάσο) και Σταύρος Σιδηρόπουλο (ντραμς). Το ύφος του συγκροτήματος παρέπεμπε στα μεγάλα prog rock συγκροτήματα των '70'ς, ένας ήχος που κυριαρχούσε τότε, με μεγαλύτερη επιρροή από τους Genesis της εποχής με τον Peter Gabriel.Τo 1980 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος στην εταιρεία Minos με τίτλο τ' όνομά τους, με Αγγλικό στίχο και με συνθέσεις των Δερτιλή-Παλαμίδα. Κλασσικό ροκ με έμφαση στα πλήκτρα, επιρροές από κλασσική μουσική, φωνητικά και δομή που θυμίζουν Yes, Renaissance κ.α. μεγάλα αντίστοιχα ονόματα. Ένα πραγματικά υπέροχο άλμπουμ για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά μουσικά αρκετά παρωχημένο σε μια εποχή που άλλαζε ραγδαία παγκοσμίως.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ο Γιάννης Παλαμίδας αποχωρεί και τον συναντάμε αργότερα να συνεργάζεται με την Λένα Πλάτωνος στο “Σαμποτάζ”. Συμμετείχε επίσης σε αρκετούς δίσκους μαζί με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Διονύση Τσακνή και τους Magic De Spell ενώ ερμήνευσε Χατζιδάκι σε διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Ξαρχάκου ενώ εμφανίστηκε μαζί με τον Τζίμη Πανούση και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Εργάστηκε επίσης ως εκφωνητής διαφημιστικών σποτς αλλά και σε μεταγλωττίσεις ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Το 1981 κυκλοφορεί το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Apocalypsis με νέα μέλη τους Κώστα Στρατηγόπουλο (κιθάρες), Λάμπρο Τσελέντη (μπάσο), Τάκη Λιαρμακόπουλο (ντραμς) και Κίμων Βασιλόπουλος (φωνητικά). Το ύφος εδώ είναι αρκετά αλλαγμένο, η μουσική ακολουθεί πιο hard rock φόρμες ενώ η επιρροή του new wave είναι εμφανής.

Η πορεία του συγκροτήματος ολοκληρώνεται το 1983 με την διάλυσή τους, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας συναντάμε τον Δερτιλή ως βασικό μέλος των Bang, ένα ντουέτο μαζί με τον Θανο Καλίρη. Μαζί κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ με έντονο το χορευτικό pop στοιχείο, ενώ εκπροσώπησαν και την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision το 1987. Με την διάλυση και των Bang, ο Δερτιλής εργάστηκε σαν session μουσικός, ενώ ίδρυσε και μια εταιρεία παραγωγής διαφημιστικών σποτς, μεταγλωττίσεων κλπ.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

LPs:
Apocalypsis – Apocalypsis (1980)
Apocalypsis – No (1981)
ΚΩΣΤΑΣ “elton” ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
9/10/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου