TNT "INTUITION" (1989): Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ


Το έχουμε αντιληφθεί όλοι μας! Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε έχουμε βυθιστεί τόσο πολύ στον αρνητισμό και την τοξικότητα που μας περιβάλλει που σχεδόν έχουμε ξεχάσει την ανέμελη φύση μας η οποία κάποτε οδηγούσε τον αγώνα. Η ανάγκη από δυνατές δόσεις θετικότητας που θα αφυπνίσουν την κοιμισμένη αισιοδοξία μας είναι επιτακτική. Το 1989, ένα δεκάχρονο τότε αγόρι σίγουρα θα αγνοούσε το όνομα TNT και την νέα τους δουλειά με τίτλο "Intuition", θα γνώριζε όμως καλά πώς είναι να είσαι ανέμελος και με ένα χαμόγελο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κρίνοντας από την μουσική και οι εικοσιπεντάρηδες τότε Νορβηγοί TNT είχαν το ίδιο feeling με τον πιτσιρικά.
  Η ιστορία των TNT μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1983 όπου οι αλλαγές σε μία ήδη σχηματοποιημένη μπάντα θα επιδρούσαν καθοριστικά στην μελλοντική τους πορεία. Ο μπασίστας Morty Black θα είναι η νέα είσοδος στην Νορβηγική σύνθεση, ένα όμως χρόνο αργότερα (1984) ο Αμερικανός Tony Harnell με την μοναδική, δυνατή, τεσσάρων οκτάβων φωνή του θα "αλατίσει" την γλυκιά μουσική των TNT προσθέτοντας έτσι το τελευταίο συστατικό που χρειαζόταν το συγκρότημα για να σπάσει τα εγχώρια στεγανά και να ξεχυθεί στην παγκόσμια μουσική αγορά. Επιπλέον ο ιδρυτικός ντράμερ Diesel Dahl θα λύσει τις μουσικές διάφορες του με τους υπόλοιπους χτυπώντας δυνατά την πόρτα φεύγοντας, αφήνοντας την θέση κενή για τον Kenneth Odiin (θεϊκό επίθετο!). Τα μαγικά δάχτυλα του "Βίκινγκ" Ronni Le Tekro θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο από την νέα ομάδα και ο ίδιος πλέον θα αναζητήσει πέρα από τον Μοναδικό τόνο, το Μοναδικό riff και το Μοναδικό solo στην κιθάρα του, την Μοναδική σύνθεση τραγουδιού που θα φτάσει τους TNT στα αυτιά της αμερικάνικης νεολαίας. Για τον σκοπό αυτό λοιπόν θα περιοριστεί λιγάκι η hard rock αιχμή τους που υπήρχε στις προηγούμενες δουλειές  και θα τονιστούν τα A. O. R. στοιχεία με την βοήθεια των πλήκτρων αλλά και με τις κιθαριστικές μελωδίες που "πατινάρουν" πάνω σε μία επιφάνεια συνθέσεων που ανεβάζουν επικίνδυνα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, χτυπώντας ξεδιάντροπα την πόρτα που γράφει Διαβήτης! Με την καλή έννοια βέβαια όλα αυτά....


  Τι επετεύχθη από αυτή την μουσική στροφή; Το Intuition έγινε ως είθισται επιτυχία στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Ιαπωνία ενώ στην Αμερική ήταν το πιο καλοδεχούμενο άλμπουμ από τον τότε κατάλογό τους, γεγονός που στάθηκε αφορμή για να κλειστεί η πρώτη τους περιοδεία ως επικεφαλής στην Άγρια Δύση παίζοντας σε θέατρα και κλαμπς. Το MTV δεν έμεινε αμέτοχο από αυτό το επιτεύγμα. Το τέλος της περιοδείας θα φέρει ακόμη ένα νέο πρόσωπο, αυτό του John Macaluso που θα διαδεχθεί τον Odiin σε μία νέα προσπάθεια δισκογραφικής παρουσίας αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Στην μουσικά ανταγωνιστική δεκαετία του ογδόντα το να ξεχωρίσεις με κάποιο τρόπο από όλους τους υπόλοιπους σου έδινε ένα επιπλέον εύσημο, ικανό για την απόκτηση στίγματος . Για τους TNT το εύσημο αυτό είχε να κάνει με την ευφορία ψυχής και με την παροχή θετικότητας που εξέπεμπαν τα τραγούδια τους. Ζωντανό παράδειγμα; Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, το Intuition. Στιχουργικά το τραγούδι αναφέρεται στην αυτοεκτίμηση και στην πίστη στον εαυτό μας η οποία δεν κλονίζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι στίχοι εναρμονίζονται άψογα με την μουσική που έχει ως βάση το "ροκάδικο" κιθαριστικό riff του Le Tekro καθώς και ένα φοβερό μελωδικό σόλο εκθέτοντας την σκανδιναβική καταγωγή του. Τα φωνητικά του Tony Harnell στέκουν ισοϋψή με το Θεό και το κρυφτούλι των πλήκτρων προδίδεται κάθε τόσο από την μορφοποίηση του συναισθήματος που νιώθει ο ακροατής.
  Αν ξεκινώντας τον δίσκο το πρώτο πράγμα που ακούτε είναι ουράνιες "ψαλμωδίες" τότε.... Καλώς ήρθατε! Το intro με τίτλο A Nation Free μας φέρνει σε άμεση σύσταση με την μαγική φωνή του Tony Harnell και με το νεοκλασικό παίξιμο του Ronni Le Tekro δίνοντας την απαραίτητη "ασίστ" στο κοσμοπολίτικο Caught Between The Tigers. Η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα με το funky ύφος του αφού το άλμπουμ έχει εκπληκτικά τραγούδια στην συνέχεια. Όπως για παράδειγμα το Tonight I'm Falling! Με το που τελειώσει η χαλαρή εισαγωγή του, ξαφνικά βρίσκεσαι πιασμένος όπως ψάρι σε αγκίστρι αφού η δεινότητά του είναι τέτοια που δεν μπορείς να ξεφύγεις. Αν το Hysteria των Def Leppard είχε ένα αδελφάκι νορβηγικής προέλευσης τότε το Tonight I'm Falling θα είχε όλες τις προδιαγραφές για να είναι. Στο σημείο αυτό να πούμε πως όλα τα υποστηρικτικά φωνητικά που ακούγονται στον δίσκο ανήκουν στον "πολύ" Joe Lynn Turner! Επίσης, η αφομοίωση του τεράστιου Eddie Van Halen στην κιθάρα του Ronnie Le Tekro ξεπροβάλλει οπότε υπάρχει η δυνατότητα είτε με riffs είτε με solos.


 Η μπαλάντα End Of The Line είναι ένα αρκετά συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι το οποίο προκαλεί ανατριχίλα ύστερα από τόσα χρόνια. Αρκετά θλιμμένο με μία όμως μεγάλη δόση αισιοδοξίας και αλήθειας αφού... Love will come again my friend!!
  Φλερτάροντας με συμφωνικά στοιχεία, το Forever Shine On είναι μία επική κομματάρα κατά την οποία αναδεικνύονται περίτρανα οι αρετές του Tony Harnell και του Ronnie Le Tekro.
  Το Learn To Love που ακολουθεί είναι αντιπροσωπευτικό της χορηγίας θετικότητας που αναφέραμε παραπάνω. Ανεβαστικό όσο δεν πάει και σε συστοιχία με την άποψη ότι η δύναμη της μουσικής μπορεί να θεραπεύσει βάζοντας χρώμα σε μία ζωή που έχει βυθιστεί στην μαυρίλα.
  Για 53 δευτερόλεπτα διαρκεί το χιουμοριστικό Ordinary Lover που τραγουδάει ο Ronnie Le Tekro. Έχει ένα μικρό "βορειαδάκι" Broadway νομίζω.....
  Τα πράγματα θα σοβαρέψουν και πάλι με το τραγούδι Take Me Down (Fallen Angel). Ακόμα και οι Journey θα το ζήλευαν! Ωραίες μελωδίες, κιθαριστικό σόλο αλά Bryan May και ρομαντισμός. Με στίχους ψυχής θα μας αποχαιρετήσουν οι TNT με το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το Wisdom. Πάλι και εδώ εμφανίζεται ο κλασσοκότροπος επηρεασμός του Ronnie Le Tekro, ενώ η φωνάρα του Tony Harnell μας ανοίγει την τελευταία πόρτα σε μία δαιδαλώδη πορεία ζωής που οδηγεί εν τέλει στην Σοφία! Αριστουργηματικός επίλογος!

 Το Intuition είναι ένα άλμπουμ σίγουρα λιγότερο "αιχμηρό" από τα προηγούμενα των TNT και πολύ περισσότερο προσεχτικό και μεθοδευμένο. Μην ξεγελαστείται όμως! Δεν έχετε απλώς να κάνετε με ένα δίσκο που απλά άντεξε στην φθορά του χρόνου. Έχετε να κάνετε με μία αξιόμαχη μονάδα αποτελούμενη από τραγούδια που από την γέννεση τους δεν ήρθαν σε επαφή με την χρονική διάσταση.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙ ΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 29/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου