OVER THE TOP – REMEMBERING COZY POWELL(1947-1998)


Ήταν Κυριακή 5 Απριλίου του 1999, όταν ένα Saab 9000 βγήκε από την πορεία του αφού προσέκρουσε στο κεντρικό κιγκλίδωμα του αυτοκινητοδρόμου Μ4 κοντά στο Bristol. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες εκείνο το βράδυ, το γεγονός ότι ο οδηγός μιλούσε ταυτόχρονα στο κινητό του τηλέφωνο και φυσικά το ότι είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα θα οδηγούσαν στο αναπόφευκτο. Το ίδιο βράδυ ο οδηγός – ένας από τους μεγαλύτερους ντράμερ στην ιστορία της μουσικής θα υποκύψει στα τραύματά του. Ήταν μόλις 50 ετών. Το επόμενο πρωί η είδηση του θανάτου του είχε διαδοθεί σε όλο τον πλανήτη.
Ο Collin Cozy Powell γεννήθηκε την 29η Δεκεμβρίου του 1947 και όπως όλοι οι επίδοξοι ντράμερ σε νεαρή ηλικία έπαιζε κρουστά με ό,τι έβρισκε στο σπίτι του. Μάλιστα θέλησε να ασχοληθεί με την κιθάρα, αλλά αφού κατέστρεψε ένα παλιό Γιουκαλίλι, που του είχε κάνει δώρο η θεία του, θα στραφεί και πάλι στα κρουστά! Έχοντας καταστρέψει και τη ντραμ του σχολείου του θα συμμετάσχει στην μουσική ομάδα παίζοντας κύμβαλα! Όταν τελικά πήγε στο Γυμνάσιο εντάχθηκε σε μια σχολική μπάντα με τα άλλα μέλη του group να του ζητούν να μάθει να παίζει μόλις τρία κομμάτια! Η αρχή είχε γίνει…

ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ COZY



Οι συμμαθητές του θα του δώσουν το παρατσούκλι Cozy προς τιμήν του Cozy Cole, μεγάλου drummer της Jazz την δεκαετία του ’50. Αν και δεν έλαβε μαθήματα, ήδη σε ηλικία 16 ετών ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ με τα χρήματα κέρδισε εργαζόμενος ως υπάλληλος γραφείου για 6 μήνες αγόρασε το πρώτο του καλό drum kit.
Πριν συμπληρώσει το 17ο έτος ο νεαρός Cozy ταξίδεψε στην Γερμανία με τους The Sorcerers, όπου πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια παίζοντας σε διάφορα clubs. Έπαιζαν 8 ώρες κάθε βράδυ γεγονός που του προκαλούσε βαρεμάρα, ωστόσο αυτό τον βοήθησε να αποκτήσει τεράστια αντοχή και φυσικά του έδωσε την ευκαιρία να πειραματίζεται δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα στα κρουστά.
Το 1968 ο Powell θα επιστρέψει στην Αγγλία, όπου στα club του Birmingham θα γνωρίσει και θα αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους Robert Plant και John Bonham, που τότε έπαιζαν στους Listen, αλλά και τον θεό Iommi, ηγέτη των Earth πριν αυτοί μετονομαστούν σε Black Sabbath. Μετά από πρόταση του Dave Pegg, μπασίστα την εποχή εκείνη των Jethro Tull θα εργαστεί ως session μουσικός.
Το μεγάλο βήμα όμως θα γίνει με την ένταξή του σχήμα του Jeff Beck, όπου τραγουδιστής ήταν ο Rod Stewart. Η αποχώρηση του Stewart και του μπασίστα Ronnie Wood από το συγκρότημα, για να σχηματίσουν τους Faces, θα ωθήσει τον Beck να ανανεώσει το group. Μετά από πρόταση του manager του, Peter Grant,  ο μεγάλος κιθαρίστας θα καλέσει τον Powell στο Λονδίνο για δοκιμαστικό.


Ενδεικτικό της αυτοπεποίθησής του και το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο τον Powell ότι όταν μπήκε στο χώρο είπε στον Beck να διώξει τους υπόλοιπους υποψηφίους γιατί αυτός θα ήταν ο νέος ντράμερ!
Οι δύο καλλιτέχνες θα συνεργαστούν για δύο άλμπουμ και εν συνεχεία ο Powell θα αναχωρήσει για Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ενταχθεί στο σχήμα του Johnny Winter ή τους Spirit.
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του μεγάλου ντράμερ θα διαδραματίσει ο τότε παραγωγός του Beck, Mickie Most. Ο Most, ο οποίος ήταν και manager στην εταιρία RAK Records, θα συναντήσει για πρώτη φορά τον Cozy στο εξοχικό του Beck χωρίς να έχει μέχρι τότε ακούσει τον Powell να παίζει! Η καλή βέβαια μαρτυρία του Beck αρκούσε!
Σύντομα ο Powell θα συνεργάζεται ως session μουσικός σε καλλιτέχνες της RAK όπως οι Donovan, οι Suzi Quatro και οι Hot Chocolate αναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα καθήκοντα in house drummer της δισκογραφικής. Ο Most θαύμαζε όχι μόνο την δύναμη αλλά και το συναίσθημα στο παίξιμο του Powell χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την υποδειγματική δουλειά στον soul δίσκο 'Brother Louie' των Hot Chocolate.
Την φιλιά με τον Most ενίσχυε και η αγάπη των δύο για τις γρήγορες μηχανές με τον παραγωγό να παραδέχεται ότι πάντα ο Cozy έφτανε πρώτος στον προορισμό!
Την εποχή εκείνη ο Powell έκανε πάνω από 15 sessions την εβδομάδα συνδράμοντας σε pop ή folk μπάντες! Η διαδικασία αυτή απέδιδε αρκετά χρήματα, αλλά η συνεχής επανάληψη είχε αρχίσει να κουράζει! Χωρίς να χάσει χρόνο θα σχηματίσει το δικό του group, τους Bedlam, ενώ ταυτόχρονα με την συνδρομή και πάλι του Most θα σχηματίσει τους Cozy Powell’s Hammer με τους οποίους θα κυκλοφορήσει 3 singles!
O Most σύμφωνα με τον ίδιο τον Powell του έδωσε το βασικό θέμα στα drums, το οποίο θα τελειοποιήσει και θα κυκλοφορήσει το ορχηστρικό Dance With The Devil, το οποίο θα προκαλέσει έκπληξη σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση των βρετανικών charts! Επιτυχία θα γνωρίσουν και τα singles The Man in Black και Na Na Na με τον Frank Aiello των Bedlam να αναλαμβάνει τα φωνητικά στο τελευταίο!


Στους Cozy Powell’s Hammer ο μεγάλος drummer θα συνεργαστεί με τους Bernie Marsden (κιθάρες), τον Don Airey (πλήκτρα) και τον Neil Murray (μπάσο). O Powell, που είχε γνωρίσει τον Marsden, όταν ήταν στους Wild Turkey, τον κάλεσε αιφνιδίως να παίξει μαζί του στο Top Of the Pops του BBC!
Ο Murray θυμάται ότι, αν και οξύθυμος σαν χαρακτήρας, ο Cozy ήταν συμπαθής σαν άνθρωπος και του άρεσε να κάνει αστεία και να περνάει καλά. Παρότι οδηγούσε απίστευτα γρήγορα ο Murray αισθανόταν πολύ περισσότερο ασφαλής με τον Cozy, παρά όταν ήταν στο αυτοκίνητο με άλλους οδηγούς πολύ πιο αργούς! Αντίστοιχα ο Mardsen θυμάται ότι όταν ο Powell αγόρασε την πρώτη του Ferrari του άρεσε να παίρνει βόλτα τους φίλους του τρομοκρατώντας τους με την οδηγική του δεινότητα!
Μία άλλη επίσης ξεκαρδιστική ιστορία διηγείται ο Most, ο όποιος όταν ενημέρωσε τον Powell ότι το Dance With The Devil έγινε χρυσό, αυτός του ζήτησε η απονομή να γίνει σε μια καφετέρια που σύχναζαν ποδηλάτες! O Cozy παρέλαβε τον χρυσό δίσκο πίνοντας τσάι και τρώγοντας ζαμπόν!!!
Οι πιο διάσημες ιστορίες είναι η προσπάθειά του να χτίσει με τούβλα την είσοδο του δωμάτιου που έμενε ο Tony Carey στην Γαλλία όπου ηχογραφούσαν οι Rainbow, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα ντυμένος delivery boy θα ανέβει στην σκηνή προσφέροντας πίτσα στους Guns N’ Roses σε συναυλία των Gunners στο Sacramento!
O Bernie Marsden είναι δεύτερος από δεξιά κι ο πρώτος από αριστερά ο Don Airey


Το 1974 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να σχηματίσει ένα power trio με τον Clem Champion (Humble Pie) θα εγκαταλείψει (ευτυχώς προσωρινά) την μουσική και θα γίνει επαγγελματίας οδηγός αγώνων. Το υψηλό κόστος συμμέτοχής όπως και η ηλικία (όντας 27 ετών ήταν μεγάλος για να ξεκινήσει καριέρα ως οδηγός αγωνιστικού) τον ώθησαν να επαναδραστηριοποιηθεί ως μουσικός και να ενταχθεί στο νέο εγχείρημα του Ritchie Blackmore μετά τους Purple.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ

Η είσοδος του Cozy στους Rainbow έδωσε νέα ώθηση στην μπάντα όπως αποδεικνύει και η κυκλοφορία του αριστουργηματικού Rising. Από τους Rainbow θα αποχωρήσει το 1979 όχι λόγω προβλημάτων με τον Blackmore, αλλά λόγω κυρίως της εμπορικής κατεύθυνσης που μετά το Down To Earth άρχισε να παίρνει ο ήχος της μπάντας!
Θα ενταχθεί αμέσως στους Michael Schenker Group, μια συνεργασία που δυστυχώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ το 1981 θα συμμετέχει στο album Line Up του Graham Bonnet και το επόμενο έτος συνεργάζεται με τον θεό Robert Plant στο πρώτο προσωπικό album μετά την διάλυση των Zeppelin! Είχε μάλιστα συμφωνηθεί να παίξει drums σε όλο το album. Δυστυχώς όμως το συμβόλαιο με τους MSG τον δέσμευε για περιοδεία μετά την κυκλοφορία του album αναγκάζοντας έτσι τον Plant να επιλέξει τον Phil Collins για να ηχογραφήσει τα υπόλοιπα κομμάτια. Η περιοδεία με του MSG κύλησε δύσκολα και σχεδόν οι Powell και Schenker δεν μιλούσαν καν μεταξύ τους λόγω της επιμονής του δεύτερου να αντιμετωπίζει τον Powell σαν έναν απλό drummer χωρίς να του επιτρέπει να έχει άποψη για την μουσική.
Υπό το ανωτέρω πρίσμα η αποχώρηση από τους MSG ήταν προφανής αλλά και η επιλογή του να αντικαταστήσει τον Ian Paice στους Whitesnake ήταν επιεικώς ριψοκίνδυνη, αν σκεπτούμε το τεράστιο Εγώ του David! Ταυτόχρονα με τον Coverdale τον ήθελε και ο Iommi για τους Black Sabbath με τον Cozy τελικά να εντάσσεται στους Snake. Όπως είχε δηλώσει ο Powell με τον Coverdale είχε κάνει μια επιχειρηματική συμφωνία σχετικά με το 1987. Οι δικηγόροι όμως και εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες της μουσικής άλλαξαν τους όρους υποβαθμίζοντας τον ρόλο του μεγάλου ντράμερ και καθιστώντας συνεπώς αναπόφευκτή την αποχώρησή του! Τελευταία εμφάνισή του ήταν στο Rock in Rio in Brazil in 1985, όπου ο Coverdale δεν μιλούσε ούτε με τον Sykes!!!



To 1986 θα συμμετέχει στο project Phenomena και στους Blue Murder του πρώην συνεργάτη του, John Sykes. Εντύπωση ωστόσο θα προκαλέσει η ένταξή του στους Emerson, Lake & Powell. Ο Cozy περιέγραφε την συνεργασία του αυτή ως την καλύτερη της καριέρας του. Ενδεικτική της ατμόσφαιρας και η  ιστορία που έλαβε χώρα στο Sussex και διηγείται ο Keith Emerson. Ο Powell έστησε τα drums του στον αχυρώνα του Emerson στο Sussex προκειμένου να  δουλέψουν, ώσπου συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ξεχάσει τα drumsticks! Χρησιμοποίησε ξυλάκια, που είχαν πέσει από τα δέντρα, έως ότου ένας αγρότης της περιοχής τον μετέφερε στην πόλη για να αγοράσει νέα! Η συνεργασία αυτή θα λήξει δυστυχώς με τον τσακωμό του Emerson με τον Lake!
Μετά από ένα βραχύβιο πέρασμα από το συγκρότημα του Moore – ο πιο δύσκολος κιθαρίστας που συνεργάστηκε κατά δήλωση του ιδίου του Powell, θα προσχωρήσει στους Black Sabbath με τους οποίους θα ηχογραφήσει τα αριστουργήματα Headless Cross και Tyr. Ένας απρόσμενος τραυματισμός καθώς έπεσε από το άλογό του τον έθεσε εκτός δράσης για λίγο. Αυτή ήταν και η αφορμή για να αντικατασταθεί από τον Vinnie Appice με την επιστροφή του Dio πίσω από το μικρόφωνο. Στην πραγματικότητα υπήρχε αντιπαλότητα μεταξύ των δύο γιατί ο Powell απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του Dio να παίξει drums στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ θέλοντας να προκαλέσει τον Blackmore για την αποχώρησή του από τους Rainbow!
Έχοντας αναρρώσει και ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του τo 1994 θα συνεργαστεί και πάλι για λίγο με τους Sabbath. Το 1997 οι Neil Murray και Powell θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον μεγάλο Peter Green στους Splinter Group και αν και το στυλ παιξίματος φαινόταν ανόμοιο, ο Powell απέδειξε ότι ήταν πολύ περισσότερα από ένας πολύ καλός drummer που έπαιζε δυνατά!!!
O Peter Green είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία του με τον Powell. Ακόμα και όταν ο Powell εγκατάλειψε το συγκρότημα του Green για να ηχογραφήσει το Another World και να βγει σε περιοδεία με τον Brian May, δεν παρεξηγήθηκε καθώς οι Splinter Group δεν έτρεχαν κάτι εκείνη την περίοδο. Ο Powell εξάλλου μερικά χρόνια πριν είχε παίξει drums στην ζωντανή εμφάνιση του κιθαρίστα των Queen στο Guitar Legends στην Ισπανία.
Το 1997 συνεργάζεται με τον Glenn Tipton στο solo album (Baptism Of Fire) του κιθαρίστα των Judas Priest, ενώ αργότερα τον ίδιο χρόνο θα παίξει drums στο Facing The Animal του Σουηδού μάγου Yngwie Malmsteen. Το επόμενο έτος (1998) θα συνεργαστεί με τον Colin Blunstone στο album The Light Inside αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν πολύ καλό rock drummer.


Τα τελευταία χρόνια αισθανόταν λίγο απογοητευμένος καθώς αναγκαζόταν να παίζει σε μικρά clubs! Λίγο καιρό πριν χάσει την ζωή του στο τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα της 5ης Απριλίου του 1999 είναι γνωστό ότι είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον Ritchie Blackmore για το ενδεχόμενο επανένωσης των Rainbow με τον Dio στα φωνητικά!
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
‘Ηταν 5 Απρίλιου 1998 όταν το Saab9000Turbo που οδηγούσε, έφυγε από την πορεία του και χτύπησε στην προστατευτική μπάρα κι ανατράπηκε. Ο Powell μιλούσε στο κινητό με τη σύντροφό του και ΔΕΝ φορούσε ζώνη, γι αυτό κι εκτοξεύτηκε από το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε από την πρόσκρουση στο έδαφος, ενώ το αυτοκίνητο αναποδογύρισε αρκετές φορές πριν σταματήσει. Βρισκόταν στο Μ4 κοντά στο Bristol, το οδόστρωμα ήταν βρεγμένο κι οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο French, ενώ εμπειρογνώμες που εξέτασαν το αυτοκίνητο, διαπίστωσαν μια τρύπα σε ένα από τα πίσω λάστιχα που πιθανόν αυτή να ήταν η αιτία που το Saab δεν κρατήθηκε στην πορεία του. .Αυτήκοος μάρτυρας, η σύντροφός του Reave, με την οποία μιλούσε την ώρα του δυστυχήματος κι άκουσε το θόρυβο από την πρόσκρουση και κάλεσε την τροχαία.  
ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ 

Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Tony Martin Scream όπου παίζει ντραμς στο τραγούδι "Raising Hell", που είχε ηχογραφήσει από την εποχή που ο Martin τραγουδούσε στους Hammer(1992). Τον Ιούνιο του 1998 (3 μήνες μετά το θανατό του) κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Brian May, Another World όπου ο Powell παίζει σε 7 τραγούδια. Ο May για να τιμήσει τη μνήμη του κυκλοφόρησε το cd single "Business"΄λυδιαYo 1998 Κι ο Glenn Tipton κυκλοφόρησε υλικό από τις ηχογραφήσεις που έκαναν μαζί για τα sessions του άλμπουμ του Baptizm of Fire με τίτλο  Edge of the World (2006) με τον John Entwistle (Who) μπάσο και Cozy Powell ντραμς.



Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τί θα είχε γίνει δεν είχε κοπεί το νήμα της ζωής του τόσο άδικα! O Cozy θα ζει για πάντα μέσα από την μουσική του κληρονομιά…
Και όπως είχε δηλώσει και Glover «O Cozy απεχθανόταν τα ημίμετρα – ο τίτλος ενός προσωπικού του album του ταίριαζε: Over The Top».


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ
Μετά την πρώτη επαγγελματική ηχογράφηση του που ήταν το 1970 με τους Big Berhta με το Live In Hamburg December 1970, το οποίο κυκλοφόρησε σε 2πλό cd το 2019, ο Powell ακολούθησε ένα σπουδαίο επαγγελματικό ταξίδι παίζοντας με τα ονόματα που διαβάσατε πιο πάνω. Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1979 και ήταν το Over the Top (Νο 34 Μ.Βρετανία) με συμμετοχές των Gary Moore, Jack Bruce, Clem Clempson, Bernie Marsden,Don Airey και Max Middleton, όλοι ένας κι ένας! Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ που ήταν το Tilt (Νο58 Μ.Βρετανία)και πάλι με δυνατές συμμετοχές όπως Frank Aiello, Bernie Marsden, Jeff Beck, Gary Moore, Chris Glen,  Neil Murray, Jack Bruce, Don Airey και Mel Collins. Το 1983 κυκλοφόρησε το Octopuss (Νο86 Μ.Βρετανία) με τους Colin Hodgkinson, Gary Moore, Jon Lord, Don Airey και Mel Galley να τον συνοδεύουν και το 1992 είχαμε το τελευταίο προσωπικό του άλμπουμ που ήταν το The Drums Are Back και πάλι με εκλεκτές συμμετοχές των Neil Murray, Don Airey, Jon Lord, Geoff Nicholls, Steve Lukather και John Deacon των Queen!  
Τελευταία ηχογράφησή του ήταν με τους Snakes στο ομώνυμο άλμπουμ τους Snakes αποτελούσαν οι δύο πρώην κιθαρίστες των Whitesnake Bernie Marsden και Micky Moody, ο ντράμερ Willy Bendiksen και οι Νορβηγοί Jørn Lande τραγούδι και Sid Ringsby μπάσο. Κυκλοφόρησαν ένα live κι ένα studio άλμπουμ και διαλύθηκαν το 1999.



TRIVIA
Το Dance with the Devil ήταν βασισμένο στο Third Stone from the Sun του θεού Jimi Hendrix
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ 

5/12/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment