BLUE BIRDS- ΨΥΧΕΔΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΠ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΧΟ


Οι Blue Birds μαζι με τους Charms είναι από τα πιο παλιά και μακροβιότερα Ελληνικά σχήματα της pop και rock σκηνής. Σχηματίστηκαν στον Πειραιά το 1964 και αρχικά συμμετείχαν οι Γιώργος Πετρίδης (φωνητικά), Γιάννης Ψιμόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), Λεωνίδας Λουλούδης (μπάσο), Σωκράτης Αρδαβάνης (όργανο) και Γαβρίλης Παντζής (ντραμς). Από τις τάξεις τους επίσης πέρασαν οι Μανώλης και Λία Λαουτάρη, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος (ο γνωστός των 2002GR), ο Γιάννης Λοβέρδος και ο Νίκος Ακαρέπης που δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα.Οι επιρροές τους αρχικά ήταν τα γνωστά τότε πετυχημένα συγκροτήματα της εποχής όπως Beatles, Stones, Animals, Kinks κ.α. Το 1966 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους μικρός δίσκος τους με τίτλο “Julie”, ένα από τα κλασσικά πλέον κομμάτια της δεκαετίας του '60, τραγούδι που ακόμα μέχρι και σήμερα ακούγεται σχεδόν σε κάθε “πάρτυ” που θέλει ν' αναβιώσει το πνεύμα αυτής της εποχής. Από τα θρυλικά “γκαράζ” τραγούδια της Ελληνικής σκηνής, αρχικά η διανομή του γινόταν απ' το απορρυπαντικό Roll (!) κάτι που στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήταν αρκετά συνηθισμένο. Αργότερα με νόμο απαγορεύτηκε η διανομή προϊόντων με απορρυπαντικά αλλά κι άλλα προιόντα κι επανήλθε το 1994 με το γνωστό καταιγισμό premium cd.

To 45άρι αυτό τους έκανε ευρύτερα γνωστούς και σύντομα βγαίνει στην αγορά το δεύτερο δισκάκι τους, το “Sweet Polly” με το “Just Remember” στην β' πλευρά. Δύο ακόμα έξοχα δείγματα της Ελληνικής garage δισκογραφίας με εκπληκτικό όργανο και υπέροχες μελωδίες! Και πάλι η διανομή έγινε από το Roll.Tελειώνοντας η δεκαετία αλλάζουν κάποια μέλη, οι επιρροές τους γίνονται πιο ψυχεδελικές, περισσότερο φολκ και ο στίχος τους ελληνικός.
Το 1972 συμμετέχουν και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Ο Ξύλινος Σταυρός”, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ποπ κομμάτια της δεκαετίας του ’60 κι απ' τα καλύτερα της καριέρας τους.ην ίδια χρονιά βγαίνει και το μοναδικό τους άλμπουμ με τον τίτλο “Οδός Αγάπης Ενταύθα”, με το εξώφυλλο ν' ανοίγει από πάνω σαν φάκελος, ενώ περιελάβανε και μια αφίσα του συγκροτήματος. Μουσική και στίχοι στο πνεύμα της flower power σκηνής, με μηνύματα υπέρ της πανανθρώπινης αγάπης, της Χριστιανικής αλληλεγγύης και της παγκόσμιας ειρήνης. Μπορεί σήμερα ν' ακούγονται ξεπερασμένα κι απλοϊκά, εκείνη την εποχή όμως εν μέσω χούντας και πολλών περιορισμών, ήταν εντελώς επαναστατικά και μέσα στο πνεύμα της εποχής τους!


Οι Blue Birds κυκλοφόρησαν κάποια ακόμα singles μέσα στη δεκαετία, μέχρι το 1976 που εμφανίστηκαν και πάλι στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το “Πάμε Καλά”.Μετά απ' αυτήν την εμφάνιση οι δραστηριότητές τους χάνονται.
Το 1996 η PolyGram επανακυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ «Οδός Αγάπης, Ενταύθα’ σε CD καθώς και τη συλλογή The Singles 1965-1971 με όλα τους τα singles.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
LPs:
Οδός Αγάπης, Ενταύθα (1972)
The Singles 1965-1971 (1996)
Blue Birds (Compilation)
Singles:
The Last Human Being/She Looks Good To Me (1965)
Just Remember/Sweet Polly (1966)
Julie (1966) 

ΚΩΣΤΑΣ "Elton" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

3/2/18/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου