SOCRATES DRANK THE CONIUM: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ (1972)


Από τα ελάχιστα Ελληνικά σχήματα που κατάφεραν να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό, να κυκλοφορήσουν οι δίσκοι τους αλλά και να δουλέψουν εκτός της χώρας εκείνα τα δύσκολα χρόνια των '70ς, ήταν κι οι Socrates Drunk The Conium. Από τα σπουδαιότερα ονόματα της ντόπιας σκηνής κι από τα λίγα που είχαν ένα δικό τους ξεχωριστό ήχο, πολύ κοντά στο πρώιμο hard rock, heavy blues με ψυχεδελικά στοιχεία, με επιρροές από Hendix, Cream κ.α., κόντρα στην pop και το flower power που κυριαρχούσαν. Συνδύασαν με τον καλύτερο τρόποτο hard rock με στοιχεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Σε  αυτό συνέβαλε και η πολύ καλή τεχνική τους που για πολλά χρόνια μετά τους έκανα περιζήτητους (ειδικά τον Σπάθα) session μουσικούς.
Οι Socrates όπως μετονομάστηκαν στην πορεία, ξεκίνησαν απ' τον Πειραιά στα τέλη των 60ς σαν Persons με τραγουδιστή τον Ηλία Ασβεστόπουλο, αργότερα στους 2002GR. Επόμενο βήμα ο σχηματισμός ενός δυναμικού τρίο στα πρότυπα των Cream, με τους Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς, φωνητικά), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσσο, κιθάρα, φωνή) και Γιάννη Σπάθα (ηλεκτρική κιθάρα).

Παρ' όλο που το συγκρότημα είναι γνωστό για τον αγγλόφωνο στίχο του, είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους με ελληνικό στίχο και το μικρό δίσκο με τα τραγούδια "Κλείσε τα μάτια κι άκου"/Έλα κοντά μου". Οι πρώτες εμφανίσεις τους έγιναν στα clubs Φλοίσβος, Bunny (στο Σύνταγμα), Blow Up, Seagull, Trip (Πλάκα) για να ακολουθήσει το Κύτταρο. Ο πρώτος ιστορικός δίσκος τους ηχογραφήθηκε με σχετικά μικρό budget στο studio της Columbia στον Περισσό κι όπως έχει δηλώσει ο τότε ντράμερ τους Ηλίας Μπουκουβάλας όλα έγιναν γρήγορα ."Δεν θα ξεχάσω τα γέλια που κάναμε όταν ηχογραφούσαμε τα φωνητικά. Τότε ηχογραφούσαμε με το πρώτο session και την παραγωγή είχε κάνει ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου". Για την ιστορία, το εξαιρετικό εξώφυλλο του πρώτου δίσκου τους επιμελήθηκε ο Μαριδάκης. 

Το τραγούδι που ανοίγει το δίσκο είναι το "Live in the Country" με πολύ έντονο τον επηρεασμό από την παραδοσιακή μουσική, πράγμα που φαίνεται στο riff της κικθάρας. Και στα 9 τραγούδια του, ακούγονται πολύ εύκολα οι παραδοσιακές καταβολές όπως στο "Something in the Air" ή στα "Underground". Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα "Close the Door and Lay Down" και "Underground", δύο mid tempo blues με τη φωνή του Τουρκογιώργη και την κιθάρα του Σπάθα, σε αρμονία! (σ.σ. πάντα με τα ηχητικά δεδομένα της εποχής). Γενικά ο ήχος τους ήταν ένα ωμό hard rock που δεν είχε ξανά ακουστεί στην Ελλάδα κα μπορούσε να σταθεί δίπλα σε πολλές ξένες παραγωγές με τον ήχο της κιθάρας να ξεχωρίζει. Το άλμπουμ κλείνει με το "Starvation" που λίγα χρόνια αργότερα πήρε μεγάλη διάσταση με την παραγωγή του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Πολλοί σπουδαίοι μουσικοί πέρασαν απ' τις τάξεις τους, όπως ο Κώστας Δουκάκης, Γιώργος Τρανταλλίδης, Νίκος Αντύπας, Λεωνίδας Αχλαδάμης, Παύλος Αλεξίου, Γιώργος Ζηκογιάννης με πάντα σταθερά μέλη τον Σπάθα κ τον Τουρκογιώργη. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις έχουν αφήσει εποχή διαδίδοντας την φήμη τους ανάμεσα στη νεολαία της εποχής, αλλά   και σε πολλούς συναδέλφους καλλιτέχνες που δήλωναν θαυμαστές τους. Η ένταση κι ο δυναμισμός τους έχουν καταγραφεί σε βίντεο από συναυλία τους στον 'Αγιο Κοσμά ενώ υπήρξαν από τα κατ΄εξοχήν συγκροτήματα που έκτισαν το μύθο του Κύτταρου.
H πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα ήταν το μοναδικό Ελληνόφωνο κομμάτι τους, “Κλείσ' τα Μάτια σου και Άκου/'Ελα Κοντά Μου” που κόπηκε σε σινγκλ το 1970. Αμέσως μετά κυκλοφορεί το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ, σε παραγωγή του Φίλιππου Παπαθεοδώρου και αποκλειστικά με δικές τους συνθέσεις. Όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι εξαιρετικά ενώ αυτά που ξεχωρίζουν είναι το “Live In The Country” και η πρώτη εκτέλεση του “Starvation” που εμφανίστηκε αργότερα και στο Phos. Η κιθάρα του Σπάθα κυριολεκτικά “κεντάει”, απογειώνοντας τα τραγούδια, τα φωνητικά του Τουρκογιώργη δένουν απόλυτα με το ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ τα ντραμς του Μπουκουβάλα προκαλούν συνεχόμενες εκρήξεις αδρεναλίνης! 'Ενας ιστορικός δίσκος για την γέννηση ενός σπουδαίου συγκροτήματος αλλά και για την πορεία και την εξέλιξη ολόκληρου του Ελληνικού ροκ!
Ένα αρκετά σπάνιο βινύλιο σήμερα που εκτιμήθηκε αρκετά μετά απ΄την εποχή του, και που αναζητείται από συλλέκτες απ΄ολόκληρο τον κόσμο.




ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ SOCRATES TO 1973 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ
Εξαιρετικό υλικό από την εκπομπή της ΥΕΝΕΔ «Στο Ρυθμό της Ποπ» με τον Ντάνο Λυγίζο. Η συναυλία δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1973 στον Άγιο Κοσμα και την είχε διοργανώσει  ο Τόνυ Πέρις, που εκείνη την εποχή διοργάνωνε όλες τις συναυλίες με τη συμμετοχή του περιοδικού Φαντάζιο. Ο Πέρις είναι με το άσπρο πουκάμισο πάνω στην σκηνή με τα γυαλιά, δίπλα στον Τουρκογιώργη.
Η εμφάνισή τους έγινε μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους On the Wings όπου το συγκρότημα είχε δύο κιθαρίστες, τον Γιάννη Σπάθα και τον Κώστα Δουκάκη.

Στα ντραμς είναι ο Γιώργος Τρανταλίδης και τραγούδι μπάσο, ο Αντώνης Τουρκογιώργης. Αξίζει να δείτε ολόκληρο το γύρισμα, διαρκεί 17 λεπτά, όπου ο καμεραμάν , καλύπτει μόνο τους Τουρκογιώργη, Τρανταλίδη και Δουκάκη και μόνο 3 φορές ‘παίρνει’ τον Σπάθα. Σαν να μην υπάρχει.  Όμως ένα μεγάλο μέρος του γυρίσματος, καλύπτει τον κόσμο που έχει ανέβει στη σκηνή και σχεδόν ακούμπα τους μουσικούς. Προσέξτε πόσα λίγα κορίτσια υπάρχουν και προσέξτε με τι διάθεση ο κόσμος χορεύει.  Αυτό για τους νεώτερους που πιστεύουν ότι το rock και οι συναυλίες είναι υπόθεση των τελευταίων δεκαετιών. Τότε ελάχιστοι είχαν αυτοκίνητο και ο μόνος τρόπος να πάει κανείς στον Άγιο Κοσμά ήταν με το λεωφορείο.
Tο set list περιλαμβάνει τα τραγούδια Dreams Of Milk And Honey (διασκευή Leslie West), Starvation, Lovesick Kid's Blues, Live Ιn Τhe Country και See See Rider.

ΚΩΣΤΑΣ "Elton" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

1/6/19/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου