Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ YESTERDAY AND TODAY ΤΩΝ BEATLES


Το 1966, οι Beatles των μεγάλων επιτυχιών «Love me Do”, "I Want to Hold Your Hand", "Please Please Me", "Can't Buy Me Love", "Help!" κ.α., οι Beatles που κάθε βρετανική οικογένεια είχε ένα δίσκο τους, οι Beatles που λάτρευαν τα κορίτσια, οι  Beatles των ταινιών A Hard Day's Night και Help, οι Beatles που με μεγάλη ευκολία κατέκτησαν την Αμερική κι όλο τον κόσμο, οι Beatles που είχαν δουλέψει ένα image για όλη την οικογένεια, κυκλοφορούσαν ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής.
           
Το εξώφυλλο του ιστορικού πλέον άλμπουμ τους Yesterday and Today, κυκλοφόρησε το 1966 ενώ στην Αμερική το 1967 με τραγούδια που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε παλαιότερα άλμπουμ τους ή ακόμα και singles που δεν είχαν παρουσιαστεί σε κανένα δίσκο τους (σ.σ. συνήθης τακτική της δεκαετίας του 70).
Για να έλθουμε στο θέμα του άρθρου, τη φωτογραφία επιμελήθηκε ο Robert Whitaker και απεικονίζει τους 4 Beatles με ποδιά χασάπη να κρατούν χαμογελώντας 2 …καρατομημένες κούκλες ενώ οι Lennon και Starr έχουν στα πόδια τους κομμάτια κρέας! Κι όλα αυτά χαμογελώντας. Το εξώφυλλο ονομάστηκε, δικαιολογημένα "butcher cover’. Στην πραγματικότητά, η φωτογραφία ήταν μέρος μιας ολόκληρης φωτογράφισης με θέμα την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Vietnam. Εννοείται ότι οι καταστηματάρχες αρνήθηκαν να το προβάλλουν στις προθήκες τους και η δισκογραφική εταιρεία σύντομα το αντικατέστησε με ένα άλλο που είχε μια φωτογραφία τους  σε ένα μεγάλο μπαούλο! 
Η περίφημη φωτογράφιση έγινε στις 25 Μαρτίου 1966, στο studio 1 The Vale του Robert Whitaker στην King's Road στο Chelsea, με το συγκρότημα να απέχει από κάθε δημοσιότητα, παρά πάνω από 3 μήνες. Φυσικό ήταν, μόλις εμφανίστηκε αυτή η φωτογραφία να χαλάσει ο κόσμος!
Ο Whitaker ήταν αυτός που τους προμήθευσε με τις λευκές ποδιές, τις κούκλες και τα κομμάτια κρέατος, ενώ όπως έχει πει ο ίδιος, »τράβηξε» πολλά φιλμ αλλά αυτή η φωτογραφία ήταν η καλύτερη όλων. Οι 4 Beatles γνώριζαν τον Whitaker από την περιοδεία του 1965 στην Αμερική όπου τους είχε συνοδεύσει και όπως είχε πει ο Lennon ήθελαν να κάνουν μια διαφορετική φωτογράφιση που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί για το διπλό εσώφυλλο του δίσκου (gatefold) αλλά τελικά κατέληξε στο εξώφυλλο. Όμως η κυκλοφορία ενός δίσκου με ένα τέτοιο εξώφυλλο το 1966 ήταν σχεδόν αδύνατη κι έτσι η εταιρεία την άλλαξε με αυτή με το …μπαούλο και πάλι τραβηγμένη από τον
Whitaker στο γραφείο του τότε manager τους Epstein στην Carnaby Street με τον Lennon να τη χαρακτηρίζει «εξ ίσου νεκρή αλλά υποτίθεται ότι είναι μια ευτυχισμένη τετράδα".
Το εξώφυλλο κυκλοφόρησε στην Αμερική από την Capitol Records στον πολύ μεγάλο αριθμό των 750.000 αντιτύπων και 60.000 αντίτυπα πήγαν σε ραδιοσταθμούς, περιοδικά, εφημερίδες και γενικά για promo με πρώτους τους καταστηματάρχες να αντιδρούν αρνητικά και να αρνούνται να παραγγείλουν το δίσκο! Τον Ιούνιο του 1966, η Capitol υποχρεώθηκε να πάρει πίσω τις ποσότητες που είχαν διανεμηθεί στα καταστήματα  όπως και τις αφίσες με την ίδια φωτογραφία. Υπολογίζεται ότι το κόστος αλλαγής του εξώφυλλου, κόστισε στην Capitol το ποσό των $250.000, ποσό σοβαρό για την εποχή, ενώ αυτόματα όλοι όσοι είχαν αγοράσει ένα αντίτυπό του, έγιναν κάτοχοι ενός super collector’s item! Στην Βρετανία, η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του single "Paperback Writer" σε διαφημίσεις στις μουσικές εφημερίδες της εποχής (σ.σ. προσοχή όχι για το εξώφυλλο του single).
Η διαφήμιση στην NME


TRIVIA

  • Το αντίτυπο του John Lennon για το άλμπουμ Yesterday And Today(1966) με το ‘Butcher Cover’ βγήκε σε πλειστηριασμό στις 11 Νοεμβρίου από τον οίκο Heritage Auctions. Μάλιστα το εξώφυλλο έχει και την υπογραφή του και η τιμή του ξεπέρασε τις $200,000!!!
  • Λίγους μήνες νωρίτερα από αυτή τη φωτογραφία, ο John Lennon είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην  The Evening Standard ότι οι Beatles ήταν «More popular than Jesus"!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου