WET WILLIE: ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΥΦΟΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ SOUTHERN ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ JAZZ

 


O χρόνος μας επιστρέφει στις αρχές της δεκαετίας του 70, όπου οι Wet Willie σχηματιζόντουσαν στη μικρή πόλη Mobile της Alabama.  Σε μια εποχή που το southern rock αρχίζει να παίρνει σάρκα κι οστά, οι Wet Willie συνδυάζουν τη μουσική του νότου με πολλά jazz στοιχεία προσθέτοντας πλήκτρα, διαφοροποιούμενοι από τα άλλα southern συγκροτήματα. Απλά, θεωρείστε ότι ανήκουν στην διευρυμένη ομάδα συγκροτημάτων που, συγγενικά και μόνο, ακούγονται με ένα ελαφρύ southern ύφος. Θα μπορούσα να πω ότι έχουν πολλά κοινάστοιχεία με τους LeRoux. Το ξεκίνημά τους είχε γίνει από τον ντράμερ Lewis Ross που το 1969 είχε σχηματίσει τους Fox, που μετασχηματίστηκαν στους Wet Willie, μετακομίζοντας από το Mobile στο Macon της Georgia που ήταν και η βάση της δισκογραφικής εταιρείας Capricorn Records. Το συγκρότημα άρχισε να παίζει σε διάφορα τοπικά clubs, κυκλοφορώντας το 1971 τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους. Έως τότε, η καλύτερη στιγμή τους ήταν όταν είχαν παίξει support σε συναυλία των Allman Brothers Band! Η βάση του συγκροτήματος ήταν τα αδέλφια Jimmy Hall τραγούδι, φυσαρμόνικα, σαξόφωνο και Jack Hall μπάσο.

Δίπλα τους οι John David Anthony πλήκτρα, Ricky Hirsch κιθάρα και ο ντράμερ Lewis Ross. Για ένα διάστημα προσέθεσαν και δεύτερο κιθαρίστα, τον Wick Larsen, ενώ σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση των southern rock συγκροτημάτων, είχαν και 2 κορίτσια, τις The Williettes που τους έκαναν φωνητικά. Τα ονόματά τους Donna Hall (αδελφή των Jimmy και Jack Hall) και Ella Brown Avery. Το 1972 κυκλοφόρησαν το Wet Willie II για να φθάσουμε στο 1974 όπου με το άλμπουμ Keep On Smilin' (Νο 41 Αμερική), γνωρίζουν τη μεγαλύτερη single επιτυχία τους με το ομώνυμο τραγούδι (Νο 10 Αμερική). Εκείνη την εποχή, στα φωνητικά πήραν την Βρετανίδα τραγουδίστρια Elkie Brooks. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία του Keep on Smilin’, το συγκρότημα γνώρισε επιτυχία 5 χρόνια αργότερα με το τραγούδι "Weekend" (Νο 29 Αμερική). Το άλμπουμ Keep on Smilin’ ακολούθησαν άλλα 4 άλμπουμ χωρίς καμία εμπορική επιτυχία, με τελευταίο το Which One's Willie? (1979, Νο 172 Αμερική). Διαλύθηκαν στις αρχές του 1980 για να επανασυνδεθούν το 1990 για σειρά συναυλιών. Από τις καλές στιγμές τους είναι το
live album, Drippin' Wet (1973, Νο 189 Αμερική).
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο τραγουδιστής Jimmy Hall, μετά την διάλυση των Wet Willie, συνεργάστηκε με τον Jeff Beck στο άλμπουμ του Flash(1985), βάζοντας την υπογραφή του σαν τραγουδιστής στο τραγούδι "Gets Us All in the End" που κυριολεκτικά το σκίζει. 5 χρόνια νωρίτερα, το 1980 είχε την προσωπική επιτυχία "I'm Happy that Love Has Found You" (No. 27 Αμερική) και το "Fool For Your Love" (1982, Νο 77 Αμερική).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 

Keep on Smilin’ (1974)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου