THESE DAYS (1995): OI BON JOVI ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΑΝ


Το 1995 η δισκογραφία στην Αμερική αλλά κι όλη την Ευρώπη είχε αλλάξει δραματικά. Τίποτε δεν ήταν όπως το 1990, κανείς δεν σκεφτόταν με τον ίδιο τρόπο και τα παραδοσιακά hard and heavy συγκροτήματα, έψαχναν (ανεπιτυχώς) να βρουν νέα ταυτότητα. Οι Bon Jovi το είχαν πάρει το μήνυμα αμέσως, από το 1992 όταν κυκλοφορούσαν το Keep  the Faith, που σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον ήχο τους αλλά και στην εμφάνισή τους (κούρεμα). Έχουν περάσει 11 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους και κοινό και συγκρότημα έχουν ωριμάσει. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με ένα ενήλικα πλέον Jon Bon Jovi που διατηρεί την απέραντη θάλασσα των fans του, αλλά η προσέγγιση στο στιχουργικό κομμάτι είναι πιο ώριμη. Αυτή η αλλαγή συνεχίστηκε και στο These Days (1995, Νο 9 Αμερική, Νο 1 Μ.Βρετανία) με τον μπασίστα Alec John Such να έχει αντικατασταθεί από τον Hugh McDonald, ο οποίος παραμένει έως και σήμερα και με τους Peter Collins, Jon Bon Jovi και Richie Sambora να φέρνουν την παραγωγή στα standards της εποχής.
To άλμπουμ ξεκινά με μια κομματάρα, το “Hey God” που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επίκληση στην ανώτερη δύναμη για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στην κατάθλιψη κι απελπισία, μέσα από τα μάτια του Richie Sambora που του εμπνεύστηκε βλέποντας μέσα από το πολυτελές αυτοκίνητό του, ανθρώπους να κοιμούνται σε χαρτόκουτα.
But hey hey hey hey God
Do you ever think about me
Το σκληρότερο τραγούδι που έχουν ηχογραφήσει οι Bon Jovi με τον Jon Bon Jovi να ουρλιάζει το ρεφρέν σαν να θέλει να τον ακούσει ο Θεός!

Το "Something for the Pain" είναι ένα mid tempo τραγούδι με τον Richie Sambora στην πρώτη φωνή. Σαν τραγούδι δεν λέει πολλά πράγματα όμως το video ‘έχει αρχαιολογικό χαρακτήρα(!!!) αφού δείχνει ένα νεαρό σε ένα κατάστημα δίσκων (σ.σ. τι είναι αυτό;) να ακούει νέες κυκλοφορίες κι ενδιάμεσα να εμφανίζονται στην οθόνη οι Eddie Vedder, Snoop Dogg, Dr. Dre, Courtney Love και Scott Weiland! Το "This Ain’t a Love Song"(Νο 14 Αμερική, Νο 6 Αμερική) ήταν το πρώτο single από το άλμπουμ που είναι από τα καλά τραγούδια του άλμπουμ αλλά ζείτε και χωρίς αυτό. Όσοι ασχολούνται με …γεωγραφία, το video γυρίστηκε στην Ταϊλάνδη.
Το «Lie to Me" μιλάει για ένα κοινότυπο θέμα, τις χαλασμένες σχέσεις και παραδόξως έκανε μεγάλη επιτυχία στη Μ.Βρετανία (Νο10 στους μικρούς δίσκους). Το ομότιτλο τραγούδι (Νο 8 Μ.Βρετανία) είναι από τα πιο σκοτεινά του άλμπουμ με τους στίχους του να δείχνουν το δρόμο. (σ.σ. εννοώ τη σκοτεινή πλευρά) και στα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ. Υποβλητική εισαγωγή με τους στίχους να αναφέρονται στην απώλεια της αθωότητας και στη δυσκολία διατήρησης μιας σχέσης στη σύγχρονη εποχή.


Όπως διαβάσατε, οι περισσότεροι στίχοι δεν μιλούν για αγάπες και λουλούδια, θέματα που εξαντλήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία αλλά έχουν μια πιο βαριά διάθεση, μπαίνοντας στο  μεδούλι της υπόθεσης πιο έντονα. Σε γενικές γραμμές το άλμπουμ δεν έχει την τρανταχτή επιτυχία, αλλά όλο μαζί ακούγεται. Και αν εξαιρέσεις 3 τραγούδια (Hey God, Damned, These Days…) όλα τα υπόλοιπα είναι μπαλάντες ή mid tempo με μακρά καλύτερο όλων το “Diamond Ring” που κλείνει το δίσκο! Βάζοντας τα Keep the Faith και These Days το ένα δίπλα στο άλλο, εύκολα καταλαβαίνεις ότι το δεύτερο είναι πιο βαθύ και πιο ώριμο άλμπουμ και σηματοδοτεί την πορεία τους για τα επόμενα χρόνια. Προσέξτε τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του δίσκου στη Μ.Βρετανία και τα πολλά singles που έβγαλε και προσέξτε ότι αν και η μουσική «έχει γυρίσει», όλες οι κριτικές που έλαβε ήταν κάτι παρά πάνω από καλές. Πόσο τυχαίο ήταν το γεγονός ότι ήταν από τα ελάχιστα συγκροτήματα που διατηρήθηκαν το ίδιο δυνατοί μέσα στη δεκαετία του 90, κυκλοφορόντας καλά άλμπουμ;



TRIVIA

  • O Hugh McDonald πριν αρχίσει να παίζει με τους Bon Jovi ήταν μέλος των David Bromberg Band, ενώ έχει παίξει τις συναυλίες αλλά και σε άλμπουμ των Willie Nelson, Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Steve Goodman, Ringo Starr, Lita Ford, Michael Bolton, Cher, Alice Cooper, Ricky Martin, Gavin Whittaker, Michael Bublé, Bret Michaels κ.α.
  • Το "This Ain’t a Love Song" ηχογραφήθηκε και στα ισπανικά με τίτλο "Como Yo Nadie Te Ha Amado" ("Nobody Has Loved You Like I Do") αλλά οι στίχοι διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.
  •   Οι αρχικοί τίτλοι του άλμπουμ ήταν "Open All Night" και "Strip" αλλά προτίμησαν το These Days γιατί δήλωνε κάτι σύγχρονο. Η φωτογράφιση του εξώφυλλου έγινε από τον Mark Selliger στο Μεξικό.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Με ένα διάλειμμα 5 ετών(!) το συγκρότημα επανήλθε το 2000 με την κυκλοφορία του Crush.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/9/21




 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου