HELTER SKELTER: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ HEAVY METAL;

Τον Γενάρη του 1968, ο Paul McCartney είχε απομονωθεί στην αγροικία του, στο Argyl της Σκοτίας, αναζητώντας λίγη ηρεμία μετά τις έντονες στιγμές που έζησε, μαζί με τους υπόλοιπους Beatles, ύστερα από τον πρόωρο θάνατο του εμβληματικού τους μάνατζερ, του Brian Epstein. Ο Epstein πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, τον Αύγουστο του 1967 και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαφωνίες και έριδες ανάμεσα στους Beatles για το μέλλον τους. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν στον εαυτό τους λίγο χρόνο και λίγη απόσταση, για να σκεφτούν τα πράγματα ψυχραιμότερα.
Εκεί στο Argyl λοιπόν, ο Paul McCartney -μην έχοντας προφανώς κάτι καλύτερο να κάνει- διάβασε στο περιοδικό Melody Maker μια συνέντευξη του Pete Townsend των Who, στην οποία ο μεγάλος αυτός μουσικός «τόλμησε» να ισχυριστεί ότι το πρόσφατο hit τους “I Can See for Miles” ήταν «το πιο δυνατό, το πιο βρώμικο, το πιο άγριο rock ‘n’ roll, που είχε γίνει ποτέ»! Αυτό ενόχλησε αμέσως τον Paul, ο οποίος δεν άφηνε ποτέ κανέναν να είναι πιο μπροστά από τους Beatles. Άσε, που παρά τη μεγαλόστομη κριτική του τραγουδιού των Who, ότι -και καλά- περιείχε «κρουστά που βρίζουν και κιθάρες που βλαστημάνε», το “I Can See for Miles” είχε μια εύληπτη μελωδία και δεν θα το χαρακτήριζες «σκληρό». Ο Paul σκέφτηκε ότι έπρεπε να φτιάξει κάτι πραγματικά σκληρό, πραγματικά άγριο. Έτσι γεννήθηκε το “Helter Skelter”!
Να πούμε εδώ, ότι Helter Skelter ονομάζουν οι Εγγλέζοι κάτι μεγάλες τσουλήθρες, που στηνόντουσαν στα πανηγύρια. Ο Paul χρησιμοποιεί αυτή την έννοια αλληγορικά, για να μιλήσει για τα πάνω και τα κάτω των Beatles, για την ακμή τους και την παρακμή τους:

When I get to the bottom, I go back to the top of the slide
Where I stop and I turn and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again.
(Δυστυχώς, οι Αμερικάνοι δεν ήξεραν τι θα πει Helter Skelter, κάτι που είχε τραγικά αποτελέσματα, όπως θα δούμε πιο κάτω).
Η πρώτη ηχογράφηση του κομματιού έγινε τον Ιούλιο του 1968 και κατέληξε (υπό την επήρεια αλκοόλ και χόρτου) σε ένα 27λεπτο τζαμάρισμα, το οποίο οι Beatles διέγραψαν αμέσως! Η επόμενη ηχογράφηση έγινε τον Οκτώβριο του 1968, μέσα σε θεότρελες συνθήκες: Πρώτα απ’ όλα μπέρδεψαν εντελώς τους ρόλους τους (πλην του Ringo). Σόλο κιθάρα παίζει ο Paul, ρυθμική κιθάρα ο George και μπάσο ο John! Επιπλέον, ο John παίζει δήθεν και σαξόφωνο, φυσώντας στην πραγματικότητα στο ακροφύσιο ενός πνευστού, ενώ η κακοφωνία ενισχύεται από την προσθήκη τρομπέτας, που παίζει ο road manager του γκρουπ. Και για κερασάκι στην τούρτα, ο George είχε βάλει στο κεφάλι του ένα φλεγόμενο τασάκι και έτρεχε μέσα στο στούντιο ουρλιάζοντας, ενώ ο Paul τον ηχογραφούσε! Τους πήρε 21 takes μέχρι να καταλήξουν στη βερσιόν που μπήκε στο White Album. Μάλιστα, σ’ αυτή την τελική έκδοση, έχουν αφήσει τον Ringo να κραυγάζει στο τέλος του κομματιού: “I got blisters on my fingers”!
Το λεγόμενο “White Album (το οποίο στην πραγματικότητα έχει ως μόνο τίτλο το όνομα του γκρουπ) κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1968 ως διπλό βινύλιο, περιέχοντας 30 τραγούδια των Beatles, που καλύπτουν ένα σπάνιο φάσμα μουσικών φορμών και εκφράσεων, επιβεβαιώνοντας το μοναδικό ταλέντο και την καλλιτεχνική ωριμότητα των Beatles. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται και άλλα «άγρια» κομμάτια, όπως το “Birthday” ή το “Everybody’s Got Something to Hide”, αλλά το “Helter Skelter” πραγματικά ξεχωρίζει! Κανείς δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο από τους Beatles, και μάλιστα από τον «μελωδικό» Paul McCartney, ο οποίος όμως δεν απαρνήθηκε ποτέ τις rock ‘n’ roll  καταβολές του.


Πολλοί θεωρούν ότι το “Helter Skelter” είναι η απαρχή του heavy metal. Δεν ξέρω! Είναι αλήθεια ότι μέχρι τότε δεν είχε γραφτεί κάτι παρόμοιο. Στην Αγγλία, η «Αγία Τριάδα» του hard rock (Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath) σχηματίζεται για πρώτη φορά το 1968, χωρίς να έχει ακόμα καταλήξει στο στυλ που τους δόξασε. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυκλοφόρησαν εκείνη το χρονιά το “Born to Be Wild” και το “In a Gadda da Vida”, που -ίσως- είναι αυτά που σηματοδοτούν το heavy metal, καθώς μάλιστα ο όρος heavy metal μάλλον προέρχεται από τους στίχους του  “Born to Be Wild” (I like smoke and lightning, heavy metal thunder). Το μόνο βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά, ένα τόσο προβεβλημένο γκρουπ (της κλάσης των Beatles) παρουσιάζει αυτού του είδους τη μουσική, διαδίδοντάς την σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αφού το White Album χτύπησε την πρώτη θέση σε όλα τα charts μόλις κυκλοφόρησε (με πιο σημαντική βέβαια την 1η θέση στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία)! Αν λοιπόν, τελικά, δεν είναι το Helter Skelter το πρώτο heavy metal κομμάτι, ήταν σίγουρα το πρώτο διάσημο heavy metal κομμάτι!
Να πούμε τώρα και δυο λόγια για τους Αμερικάνους, που δεν ήξεραν τι θα πει “Helter Skelter”! Μόλις κυκλοφόρησε το White Album, ένας αποτυχημένος μουσικός, αλλά επιτυχημένος (!) ιδρυτής μιας αίρεσης στην Καλιφόρνια, ο Charles Manson, πίστεψε ότι το White Album ήταν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα των Beatles στους «ψαγμένους» για ένα γενικό ξεσηκωμό κατά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών! Δεν μπορούσε να είναι πιο σαφές! Το έβλεπε σε κάθε κομμάτι του άλμπουμ: Για “Revolution” μιλάνε οι Beatles, για την επανάσταση των “Blackbird” ενάντια στους “Piggies”. Ηγέτης της επανάστασης ο “Rocky Racoon” και σύνθημα του ξεσηκωμού η ακατάληπτη έκφραση “Helter Skelter”! Όλα αυτά θα ήταν πολύ αστεία, αν αυτός ο τρελάρας και οι ακόλουθοί του δεν είχαν δολοφονήσει (εντελώς στην ψύχρα) οκτώ ανθρώπους στην Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων και την τότε σύζυγο του σκηνοθέτη Roman Polanski, την πανέμορφη Sharon Tate, η οποία ήταν μάλιστα και έγκυος! Έκπληκτοι οι αστυνομικοί βρήκαν στον τοίχο της βίλας, όπου έγινε το έγκλημα, γραμμένο (ανορθόγραφα) το σύνθημα “Healter Skelter”. Ποιος να το πίστευε, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δεισιδαιμονία, η βλακεία και ο φανατισμός ορισμένων!!!
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕΙ

ΙΕίναι πολλοί που έχουν συμπεριλάβει το Helter Skelter στο ρεπερτόριό τους, όπως οι Siouxsie and the Banshees, οι Mötley Crüe, οι Aerosmith, οι U2, οι Oasis και (τι ειρωνεία) ο Marylin Manson!  

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

14/8/21


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου